LEEUWARDEN – De brandweer gaat proberen om in alle woningen in de wijk Bilgaard goed werkende rookmelders te plaatsen. Dat doen zij samen met jongeren die een maatschappelijke stage lopen en vrijwilligers.

Vanaf zaterdag 2 februari gaat men langs alle 2800 woningen in de wijk. Ze zullen aan de bewoners vragen om de aanwezige rookmelders te mogen testen. Wanneer de bewoner rookmelders in huis heeft, maar nog niet heeft opgehangen zullen de jongeren en de vrijwilligers aanbieden om dit klusje te klaren. Heeft een bewoner geen rookmelder dan kan men er gratis eentje krijgen.

Om zoveel mogelijk mensen thuis te treffen gaan vrijwilligers in februari op maandag, dinsdag en woensdag van 17.00 tot 20.00 uur de buurt in. Op zaterdag gaat men van 10.00 tot 16.00 uur langs de woningen. Wanneer een bewoner niet aanwezig zijn er een vijftal momenten daarna waarop een tweede bezoek mogelijk is.

Bewoners zijn vrij om hieraan mee te werken, ze zijn zelf immers verantwoordelijk voor hun eigen brandpreventie. Tijdens deze actie zal er tevens een haalbaarheidsonderzoek plaats vinden. Uitslagen van dit onderzoek bepalen of deze actie in andere wijken wordt herhaald.

Bron: [url]www.dehuisaanhuis.nl[/url]

112Fryslan