FRIESLAND – Ambulances in Noord-Nederland hebben naast zwaailicht en sirene sinds eind maart een extra waarschuwingssysteem voor weggebruikers: de sireneradar. Zo’n vijftig ambulances in Friesland en Drenthe zijn de afgelopen weken uitgerust met het nieuwe apparaat.

Sireneradar is een systeem dat weggebruikers via de veelgebruikte app Flitsmeister en via een eigen app op de smartphone waarschuwt wanneer de ambulance met zwaailicht en sirene zich in hun buurt bevindt. Ook horen ze in gesproken woord waar het voertuig vandaan komt. Zo kunnen ze op tijd ruimte maken of op kruisingen rekening houden met de naderende ambulance. Sireneradar wordt ingebouwd in ambulances , maar ook in ambulancemotoren. UMCG Ambulancezorg in Drenthe is nauw betrokken geweest bij deze nieuwe ontwikkeling.

[vimeo width=400]http://vimeo.com/90340436[/vimeo]


Direct bereik van half miljoen weggebruikers
Sireneradar heeft een eigen app voor Apple en Android, maar haalt haar grootste bereik door vanaf de introductie direct ook gebruik te maken van de populaire verkeersinformatie app Flistmeister. In ons land hebben inmiddels meer dan twee miljoen weggebruikers deze app voor verkeersinformatie en snelheidscontroles op hun smartphone geïnstalleerd. Zij ontvangen vanaf vrijdag 28 maart via de eerstvolgende update van Flitsmeister ook automatisch Sireneradar. Er worden verder gesprekken gevoerd over integratie van Sireneradar met andere organisaties die populaire verkeersinformatie apps beheren en met de leveranciers van actieve navigatiesystemen voor auto’s . De technische realisatie van Sireneradar was in handen van appbouwer Moop Mobility, dat ook apps maakt voor onder andere het openbaar vervoer en de ANWB.

Systeem geeft ook rijrichting aan
Het nieuwe waarschuwingssysteem Sireneradar werkt met behulp van een GPS-zendertje in de ambulance, dat is gekoppeld aan de zwaailichten. Het systeem zendt via het Vodafone netwerk een signaal naar een centrale computer, die het doorgeeft naar de app in de smartphone. Sireneradar meldt vervolgens een ambulance in beeld en geluid op de smartphone wanneer deze nog op een afstand van vele honderden meter van de weggebruiker is. Hoe harder een auto rijdt, hoe eerder de melding van een naderende ambulance op de smartphone binnenkomt. Ook wordt de rijrichting via spraak en beeldscherm gemeld aan de automobilist. Komt hij mij tegemoet, of juist achterop, of van links of van rechts? Sireneradar vertelt het direct.

Snelle opkomst smartphones stimulans ontwikkeling
Sireneradar wordt deze week internationaal gepresenteerd op de Intertraffic in de RAI en is de geavanceerde opvolger van Flister 2.0, het systeem dat werkt via een zender in de ambulance die ‘inbreekt’ op de autoradio wanneer met zwaailicht en sirene wordt gereden. Dit systeem wordt in Noord-Nederland sinds een jaar enthousiast ondersteund door de drie regionale omroepen. Een verdere uitrol naar andere regio’s en op andere FM-frequenties bleek om tal van juridische en omroeppolitieke redenen erg moeilijk. Het stimuleerde de ontwikkelaars van Flister 2.0 om naar een andere, simpeler en goedkopere technologie te zoeken met een zo groot mogelijk bereik. De snelle opkomst van de Smartphone en de techniek rond app’s speelde hierbij een belangrijke rol. In Nederland zijn momenteel zo’n kleine 9 miljoen smartphones in gebruik.

[img width=400]http://www.umcgambulancezorg.nl/umcgambulancezorg/images/353/rnd,657830[/img]

Met de nieuwe technologie van Sireneradar worden niet alleen automobilisten bereikt, maar iedereen die een app met Sireneradar in z’n smartphone heeft. De apparatuur van Flister 2.0 in de ambulances gaat in ons land uit de lucht en krijgt een nieuwe toepassing in een aantal andere landen, waar ze bijvoorbeeld gebruikt worden als waarschuwingssysteem in tunnels. De app van Sireneradar is sinds vrijdag 28 maart te downloaden via de Android Market, de app in de Apple Store is naar verwachting binnen enkele dagen ook beschikbaar. Vanaf vrijdag 28 maart wordt Sireneradar via een update ook automatisch geïntegreerd in de app van het verkeersinformatiesysteem Flitsmeister.

Tekst, video en afbeelding: [url=http://www.ambulancezorgfryslan.nl/]Ambulance Zorg Fryslan[/url].

Opmerkingen van de 112Fryslân.nl-redactie
De Sireneradar-app voor Iphone is op dit moment (28 maart) nog niet beschikbaar, maar de Flitsmeister-app kan gebruikt worden op de Iphone. Verder willen wij u nog benadrukken dat u uw mobiele telefoon tijdens het rijden niet in uw handen mag hebben of nadrukkelijk gebruikt. Dit levert namelijk gevaar voor u en uw medeweggebruikers op en kan leiden tot ernstige incidenten.

112Fryslan