Fryslân, 30-07-2006 • Hieronder de politieberichten van zaterdag 29/7 11.00 uur tot en met zondag 30/7 13.00 uur

Heerenveen: inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft zondagochtend een inwoner van Heerenveen van 23 jaar aangehouden op verdenking van inbraak in een snackkiosk aan het Molenplein. Surveillerende agenten hoorden glasgerinkel waarop ze op onderzoek uit zijn gegaan. De agenten ontdekten de verdachte bij de snackkiosk. De man is aangehouden, naar het bureau gebracht en ingesloten. Een 52-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Hollum (A): fietser gewond
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Badweg assistentie geleverd tijdens een aanrijding tussen twee fietsers. Een 11-jarige inwoner van Herzebrock-Clarholz (D) was al fietsend met zijn voet van de fietspedaal afgeschoten en gevallen. Een fietser die achter hem fietste kon hem niet meer ontwijken en fietste over zijn onderarm heen. Het slachtoffer is met een gebroken arm per ambulance en via de reddingsboot naar het ziekenhuis gebracht.

Drachten: ruziezoekers aangehouden
De politie heeft zondagochtend twee verdachten aan de Kaden aangehouden omdat ze de instructies van agenten niet opvolgden. De twee 18-jarige inwoners van Drachten maakten onderdeel uit van twee groepen jongeren die elkaar op straat uitdaagden door opmerkingen over en weer te maken. Het personeel van een nabijgelegen café hielp de surveillerende agenten om de groepen uiteen te drijven. De agenten verzochten de aanwezigen om te vertrekken, maar de twee verdachten negeerden de instructies van de politie. Ze zijn naar het bureau gebracht en ingesloten.

Nijemirdum: getuigenoproep na ongeval met fietser
De politie stelt een onderzoek in na een ongeval waarbij een fietser uit Nijemirdum aan De Hege Bouwen gewond raakte. De 54-jarige fietser was zondagochtend rond 03.00 uur met zijn fiets in een droge sloot terechtgekomen en kon er niet meer op eigen kracht uit komen. Passerende fietsers hoorden zijn hulpgeroep en schakelden de hulpdiensten in. De man verklaarde dat hij uit moest wijken voor een auto die uit tegenovergestelde richting kwam. Hij was door de uitwijkmanoeuvre in de sloot terechtgekomen. Het slachtoffer is met longletsel per ambulance naar ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gebracht. Omdat de toedracht van dit incident onduidelijk is, vraagt de politie aan getuigen en overige weggebruikers die tussen 03.00 uur en 04.00 uur op De Hege Bouwen hebben gereden, om zich via telefoonnummer 0900 – 8844 te melden.

Lemmer: dronkaard aangehouden
De politie heeft zondagochtend een 31-jarige inwoner van Lemmer voor een café aan de Oudesluis voor openbare dronkenschap aangehouden. De man had zich in het café vervelend gedragen door de gokautomaat uit te schakelen, gebruik te maken van het damestoilet en op de vuist te willen gaan. De man is naar het bureau gebracht en is ingesloten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
De politie heeft zondagochtend in de Oude Doelenstreeg een 34-jarige Leeuwarder aangehouden omdat hij de instructies van agenten negeerde. Surveillerende agenten schreven een boete uit aan iemand anders waar de Leeuwarder verbaal tegen protesteerde. De agenten vroegen hem meerdere malen om te vertrekken maar de man bleef vervelend en luidruchtig waarop hij aangehouden is. Hij is naar het bureau gebracht en is ingesloten.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft zaterdagmiddag in een loods aan de Zwettestraat een hennepkwekerij opgerold. In de loods zijn 115 planten gevonden. Daarnaast vond de politie nog 26 planten in een personenauto die in de loods geparkeerd stond. Zowel de planten als de aanverwante kwekerijmaterialen zijn vernietigd. De politie moet nog in gesprek met de eigenaar van het pand. Het politieonderzoek gaat door.

Joure: verdachte aangehouden
De politie heeft zondagochtend in een café aan de Midstraat een 28-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van mishandeling van een 19-jarige inwoner van Joure. Het slachtoffer had in het café een klap in zijn gezicht gekregen van de verdachte. Hij liep oogletsel op wat hij op eigen gelegenheid medisch heeft laten onderzoeken. De achtergrond van het incident moet duidelijk worden uit gesprekken die de politie nog moet houden met het slachtoffer en getuigen. De verdachte is aangehouden en verhoord. Na verhoor is hij weer vrijgelaten. Het slachtoffer deed aangifte. 

Jirnsum: aanvaring met speedboot
De politie onderzoekt een aanvaring die vrijdagavond op It String plaatsvond. Hierbij werd een rustig varende rubberboot met daarin vier opvarenden (twee mannen en twee kinderen van 5 en 7 jaar) door een speedboot geraakt. De witte speedboot voer met hoge snelheid recht op de rubberboot af en wilde een scherpe bocht maken. Tijdens deze manoeuvre raakte de speedboot de rubberboot waardoor een van de twee mannen, een 65-jarige inwoner van Oudeschild, uit de rubberboot in het water viel. De opvarenden van de speedboot verleenden geen hulp en voeren door. Surveillerende agenten te water dwongen de opvarenden van de speedboot verderop tot stoppen. De inzittenden van de speedboot, een 20-jarige Leeuwarder, een 24-jarige inwoner van Wymbritseradiel en een17-jarige inwoner van Sneek, zijn naar het bureau gebracht en er is proces-verbaal opgemaakt. De speedboot is in beslag genomen. De rubberboot raakte lichtbeschadigd. De 65- jarige inwoner van Oudeschild deed aangifte.

Gaastmeer: meisje gewond
De politie heeft zaterdagmiddag assistentie geleverd tijdens een ongeval aan de Munkedyk waarbij een 17-jarig meisje uit Apeldoorn gewond raakte. De voet van het meisje was op onduidelijke wijze onder het wiel van de personenauto van een 40-jarige automobilist uit Lelystad gekomen. Het meisje liep voetletsel op en is per ambulance naar het Antoniusziekenhuis van Sneek gebracht. Daar bleek dat het letsel, behalve zwellingen, niet ernstig was.

Makkum: verdachten aangehouden
De politie heeft zondagochtend twee verdachten aan De Holle Poarte aangehouden op verdenking van mishandeling van een 34-jarige Amsterdammer. Het duo, twee inwoners van de gemeente Wymbritseradiel van 19 en 21 jaar, hadden het slachtoffer in zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer deed aangifte. De aanleiding van het incident is nog onduidelijk dus het politieonderzoek gaat verder.

Heerenveen: straatroven
De politie onderzoekt twee straatroven die zaterdag plaats vonden in de omgeving van het station. Zaterdagochtend is een 19-jarige inwoonster van Zandhuizen rond 09.40 uur door twee nog onbekende mannen in de Stationstunnel van haar handtas beroofd toen ze door de fietstunnel liep. Toen ze haar tas in eerste instantie niet losliet trapte een van de twee mannen haar in haar rug. De mannen renden met haar tas weg, het meisje bleef gewond achter. Voorbijgangers vonden haar en schakelden de hulpdiensten in. Het slachtoffer is per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. Ze deed aangifte.Een 34-jarige inwoner van Heerenveen is zaterdag rond 12.30 uur aan de Trambaan van zijn beurs beroofd. Hij zat daar op een bus te wachten toen twee nog onbekende mannen hem verbaal bedreigden. Een van de twee haalden zijn beurs uit zijn broekzak waarna het duo een bus in stapte. Het slachtoffer deed aangifte.

Reduzum: agressieve bromfietser aangehouden
De politie heeft zondagochtend aan de Tsienzerbourren een 40-jarige agressieve Leeuwarder aangehouden. Surveillerende agenten wilden een bromfietser aanspreken die daar met hoge snelheid op de N354 in de richting van Leeuwarden reed, maar de man negeerde het stopteken. De agenten achtervolgden de man en konden hem ter hoogte van het viaduct tot stoppen dwingen. Hij was onder invloed van alcohol en uitte diverse beledigingen en verwensingen. Toen de agenten hem een blaastest wilden laten doen, sloeg hij een van de agenten. Er ontstond een worsteling en pepperspray had ook weinig effect op de verdachte. De twee agenten overmeesterden hem en brachten hem geboeid naar het bureau. Hij is ingesloten. Er is proces-verbaal opgemaakt voor belediging, mishandeling, het rijden zonder bromfietscertificaat en voor het rijden van een bromscooter op een autoweg.  Leeuwarden: vrouw gewond door brand in kelderbox De politie onderzoekt een brand die zaterdagmiddag in een kelderbox aan de Ahornstraat ontstond. Hierbij is een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden per ambulance naar het MCL gebracht. De vrouw had rook ingeademd. De brandweer van Leeuwarden had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat de kelderbox aanzienlijke schade opliep. De politie gaat nog verder in gesprek met het slachtoffer, getuigen en omwonenden.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Grou: zondagochtend, Stationsweg, 41-jarige inwoner van de gemeente Skarsterlân, 685 ug/l, rijbewijs ingevorderd, verbod 8 uur, automobilist.

112Fryslan