Politieberichten Van: Dinsdag 10 Oktober 07.00 uur t/m Woensdag 11 Oktober 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt verdachten mensenhandel aanDe politie Fryslân heeft acht alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s) van Nigeriaanse afkomst uit het illegale mensenhandelcircuit gehaald. Twee van hen verbleven op een Fries opvangadres, zes anderen werden elders in Nederland aangetroffen. Een man en een vrouw uit Vlaardingen die worden verdacht van directe betrokkenheid bij deze zaak zijn aangehouden.

Afgelopen week werd door het Prostitutieteam Fryslân geconstateerd dat twee minderjarige Nigeriaanse meisjes Nederland werden binnengebracht. Ze werden geplaatst op een opvangadres in Leeuwarden. Deze meisjes werden aangehouden op verdenking van het onder valse voorwendselen aanvragen van asiel en ze werden voor nader onderzoek ingesloten. Inmiddels bleken twee andere minderjarige Nigeriaanse meisjes op dezelfde wijze in Zeeland op een opvangadres te zijn ondergebracht. Ook zij werden door de politie aangehouden en ingesloten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een Afrikaanse man uit Vlaardingen een belangrijke rol speelde in deze zaak. Op zondag 8 oktober werd deze verdachte met zijn huisgenote, een Nigeriaanse vrouw, in zijn woning in Vlaardingen aangehouden op  verdenking van mensenhandel. In de woning werden nog drie jonge Nigeriaanse meisjes aangetroffen en aangehouden. Deze meisjes waren na aankomst in Nederland geplaatst op een opvangadres in Limburg, maar waren daar door de verdachte of diens handlangers reeds weggehaald.

Tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachte werden aanwijzingen gevonden, dat een achtste minderjarig Nigeriaans meisje op een opvangadres in Flevoland zat. Na onderzoek van de politie bleek het meisje inderdaad op dat adres te verblijven. Evenals de andere zeven meisjes werd ook zij ingesloten in verband met het strafrechtelijk onderzoek. Vrijwel zeker zouden deze acht meisjes in de prostitutie elders in Europa belandden. Alhoewel de identiteit van deze meisjes niet met zekerheid kan worden vastgesteld – ze reisden met valse papieren – schat de politie de leeftijd van de meisjes tussen de 14 en 16 jaar.

Tijdens het onderzoek zijn ook aanwijzingen gevonden dat de eerder genoemde verdachte man eveneens betrokken was bij de verdwijning van twee Nigeriaanse meisjes, die eerder uit Friese opvangcentra zijn verdwenen.

De man en de vrouw in Vlaardingen zitten nog vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden. Het onderzoek naar de organisatie achter deze mensenhandel wordt voortgezet door de politie Fryslân onder leiding van de officier van justitie in Leeuwarden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten De politie hoopt nog meer meisjes terug te vinden en uit het mensenhandelcircuit te halen.

Het onderzoek is een samenwerking van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden, de politie Fryslân en de politiekorpsen van Zeeland, Limburg en Flevoland. 

Wolvega: Neeltje Sanduhan nog steeds vermistDe politie is nog steeds op zoek naar de vermiste mevrouw Sanduhan-de Vries. Gevreesd wordt voor haar leven. Nog steeds worden plaatsen onderzocht waar mevrouw eventueel kan zijn. Vandaag, woensdag, worden de natuurgebieden van het Fryske Gea in de omgeving van Wolvega uitgekamd door de politie in samenwerking met medewerkers van het Fryske Gea. Daarnaast is ook uitgebreid gezocht op Ameland. Mevrouw Sanduhan kwam daar regelmatig. Naast de zoektocht naar de vrouw wordt momenteel ook gericht gezocht naar de fiets waarop zij vertrok. Het aantreffen van de fiets kan helpen bij het gericht zoeken naar de vrouw. Het gaat om een oude “zwarte weduwe” damesfiets met een grote verchroomde koplamp. De buis van het stuur naar de trappers is geel en zwart gestreept. Het achterspatbord van de fiets was met een spuitbus donkergroen gespoten. Door de politie zijn fietsstallingen bij onder andere de veerboten en trein- en busstation al zonder resultaat doorzocht. De politie hoopt nu dat de fiets door het publiek wordt teruggevonden. Zij kunnen zich melden bij de politie Fryslân op telefoonnummer 0900 8844.

Hallum: hennepplantage in woonwijkDe politie heeft dinsdagochtend een hennepplantage opgerold in een woning aan het Spokepad. De politie kwam de plantage op het spoor na tips die bij de buurtagent waren binnengekomen. Het betrof een huis midden in een woonwijk. Bij het betreden van het pand vond de politie in de garage een kwekerij. Op de bovenverdieping werden nog vijf ruimtes met hennepplanten gevonden. Bij elkaar gaat het om circa 1000 planten. De elektriciteit werd afgetapt. Volgens de medewerker van het energiebedrijf was dat niet op een veilige wijze gebeurd, waardoor het gevaar op brand werd vergroot. De plantage is ontmanteld en opgeruimd. De planten zijn in beslaggenomen en vernietigd.  In de woning werden twee personen, twee vrouwen uit Leeuwarden van 49 en 21 jaar, aangetroffen. Zij zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Dokkum: inbraak in winkelDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Grote Breedstraat. Dinsdagochtend vroeg kwam men binnen na het forceren van een toegangsdeur. Uit de winkel werden een aantal kledingstukken weggenomen. Een 25-jarige inwoner van Dokkum deed namens het bedrijf aangifte.

Goutum: controle naleving geslotenverklaringDe politie heeft dinsdagochtend van 08.00 uur tot 09.00 uur op de Overijsselseweg en de Wergeasterdyk gecontroleerd op naleving van de geslotenverklaring. Op de Overijsselseweg negeerde 15 automobilisten deze geslotenverklaring en op de Wergeasterdyk waren dat er 21. Al deze bestuurders kregen een bekeuring.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar inbraak in een woning aan de Gysbert Japixstraat. Tussen dinsdagochtend en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht. Er werden onder andere een laptop, digitale fotocamera en een mountainbike weggenomen. De 42-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Lemmer: automobilist gewond door eenzijdig ongevalDe politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Suderseewei. Een 23-jarige automobilist uit Lemmer kwam door nog onbekende oorzaak in de berm terecht. Hij verloor hierdoor de macht over het stuur, raakte de vangrail en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een hekwerk. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Harlingen: fietsster gewond door aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Spoorstraat, waarbij een 14-jarige fietsster uit Harlingen gewond raakte. Een automobiliste uit Harlingen (leeftijd onbekend) zag de fietsster over het hoofd toen zij een parkeerterrein naast de Spoorstraat op wilde rijden en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Anjum: automobilist gewond door aanrijding met koeDe politie heeft dinsdagavond geassisteerd bij een aanrijding op de Saatsenwei, waarbij een 28-jarige automobilist uit Morra gewond raakte. De politie kreeg een melding dat er een koe op de Saatsenwei liep. Tijdens het aanrijden bleek dat er reeds een aanrijding met de koe had plaatsgevonden. Een 28-jarige automobilist uit Morra kon de koe niet meer ontwijken toen die plotseling de weg overstak en een aanrijding was het gevolg. Door de klap schoot de bestuurder met zijn auto naar links, raakte de achterzijde van een passerende tractor en uiteindelijk kwam hij tot stilstand in een sloot. De man is met onbekende letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De koe is ter plaatse overleden.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan