Fryslân, 06-07-2008 • Politieberichten van zaterdag 5 juli 11.00 uur t/m zondag 6 juli 11.00 uur.

Ureterp: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Feart. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning was overhoop gehaald en daardoor was het niet precies duidelijk wat er nu weg was genomen. De bewoner moet nog aangifte doen. Drachten: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Langewyk. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een computer, digitale camera, een tv en een portemonnee weggenomen. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Boelenslaan: fietser gewond na aanrijdingDe politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding afgehandeld, waarbij een 90-jarige fietser uit Boelenslaan gewond raakte. Een 58-jarige automobilist uit Boelenslaan reed met zijn auto en aanhanger over de Zijlsttrastrjitte en wilde de fietser inhalen. Omdat de man nogal slingerde ging hij er ruim om heen. Blijkbaar was dit niet voldoende, want de 90-jarige raakte in het voorbijgaan de zijkant van de aanhanger. De man kwam vervolgens ten val. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

De Knipe: motorrijdster gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft zaterdagavond op de Tramwg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 33-jarige motorrijdster uit Langezwaag gewond raakte. De vrouw moest, volgens eigen zeggen, plotseling remmen omdat er ‘iets’ overstak. Tijdens het remmen gleed het voorwiel van de motor weg. De 33-jarige kwam hierdoor met haar motor ten val en raakte hierbij een betonrand in de berm. Het slachtoffer werd met letsel aan haar gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Ureterp: fietser gewond na aanrijdingDe politie heeft zaterdagavond op de Ikewei een aanrijding afgehandeld tussen twee fietsers, waarbij 55-jarige inwoner van Ureterp gewond raakte. Een 5-jarige meisje uit Visvliet stak plotseling met haar fietsje de straat over. De 55-jarige man, die eveneens op zijn fiets was, zag haar te laat en een botsing was het gevolg. De man kwam hierbij ten val en viel met zijn hoofd op de straat. Het slachtoffer werd met letsel aan de nek en neus per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sint Nicolaasga: politie houdt verdachte aan De politie heeft zaterdagavond op de Boskranne een 28-jarige inwoner van de gemeente Skarsterlân aangehouden. De man had in het dorp diverse voorbijgangers lastig gevallen. Na een zoektocht in het dorp zagen de agenten de 28-jarige lopen op de Boskranne. Bij het zien van de politie ging hier vandoor. Tijdens zijn vlucht probeerde hij nog een voorbijganger van zien fiets te trappen. De verdachte vluchtte vervolgens het bos in. De agenten hadden met een aantal dorpsbewoners afgesproken dat ze politie direct mochten bellen als ze de man weer zouden zien. Nog geen tien minuten later ging de telefoon. De man had wederom een voorbijganger lastig gevallen. De verdachte werd wederom gesignaleerd op de Boskranne. Hier werd hij aangesproken door de agenten. De man was duidelijk onder invloed van alcohol en/op drugs. De agenten hielden de man aan en probeerden hem te boeien. Hij zag toch nog niks om weg te komen. Hij schopte tijdens zijn vluchtpoging wederom een willekeurige voorbijganger. De verdachte kwam echter niet ver en werd tegen de grond gewerkt door de agenten. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Wijde Noorderhorne een 25-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding dat er onenigheid was voor een horecagelegenheid. Eenmaal ter plaatse zagen ze dat er een grote groep op straat stond. Meerdere mensen stonden tegen elkaar te schreeuwen en tevens werd er over en weer geduwd. De agenten probeerden de boel wat te kalmeren. De 25-jarige Sneker had echter andere plannen en begon weer ruzie te zoeken met omstanders. Een hondengeleider vroeg diverse malen aan de man om te vertrekken. De Sneker richtte vervolgens zijn aandacht op de hondengeleider en zijn politiehond. De agent probeerde de 25-jarige met behulp van de wapenstok op afstand van zijn hond te houden. De verdachte bleef toch inlopen op de hond en werd dan ook gebeten in zijn arm. De Sneker werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugsDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Torenstraat een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Bij het passeren van twee surveillerende agenten liet de Drachtster iets vallen. De jongen werd aangesproken en gezamenlijk liepen ze naar de plaats waar hij iets had laten vallen. Het bleek om een zakje met daarin wit poeder, vermoedelijk drugs, te gaan. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij, nadat zijn ouders waren geïnformeerd, voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan De politie heeft zondagochtend vroeg in de Auke Stellingwerfstraat een 37-jarige inwoner van Emmen aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning. Een getuige hoorde glasgerinkel op de galerij en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en konden in de omgeving van de woning de 37-jarige verdachte aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en  voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: rijden onder invloed van drugs De politie heeft zondagochtend op de Weinmakker een 26-jarige inwoner van Sintjohannesga aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs en bezit van GHB. Ook zijn 18-jarige passagier, een dorpsgenoot, werd aangehouden op verdenking van het bezit van GHB. Een voorbijganger waarschuwde de politie omdat hij had gezien er op de Weinmakker een auto stilstond. De bestuurder lag met zijn hoofd op het stuur en de passagier probeerde hem wakker te maken. De agenten waren snel ter plaatse en zagen dat de bestuurder met zijn hoofd op het stuur lag. Ook de passagier was niet helemaal meer bij zijn positieven. In de auto lag een fles met, na later bleek, GHB. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de bestuurder werd een bloedproef afgenomen. Het duo werd vervolgens voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer De politie heeft vrijdagavond en –nacht in Fryslân weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in zes processen-verbaal en rijverboden. In twee geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondagochtend, 03.25 uur, De Stelling in Ferwert, een 34-jarige bromfietser uit Ferwert, 785 ug/l. Surveillerende agenten wilden de man controleren. Bij het zien van de politie ging hij er echter vandoor. Ondanks een stopteken bleef de man doorrijden. In een bocht verloor de bromfietser de macht over het stuur en kwam ten val. Hij kon toen worden aangehouden.

Zondagochtend, 05.40 uur, Tjerkgaast, een 24-jarige bestuurder Sint Nicolaasga, 745 ug/l. De automobilist had met zijn auto diverse lantaarnpalen in Tjerkgaast geraakt. De zwaar beschadigde auto was vervolgens met behulp van een vorkheftruck naar een woning in het dorp gebracht. De politie zag de auto staan bij de woning. Ondanks diverse verzoeken werd de deur van de woning niet geopend. Een agent besloot om op het dak te klimmen en zo via een kantelraam contact te zoeken met de mensen in de woning. Hij slaagde hierin en uiteindelijk opende de 24-jarige de deur. De agenten haalden alle vier mensen uit het huis om er zo achter te komen wie de auto had bestuurd. De 24-jarige man bekende te hebben gereden. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. 

112Fryslan

})