Politieberichten Van: Zaterdag 4 November 11.00 uur t/m Zondag 5 November 11.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Drachten: reeks auto’s vernieldDe politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een aantal auto’s op de Lijsterstraat en de Beter Wonen. Van zeker vijf auto’s werd in de nacht van vrijdag op zaterdag de spiegels vernield of deuken en krassen in de schermen getrapt. Mogelijk is het rond 05.30 uur gebeurd. Een omwonende werd wakker van lawaai maar kon geen personen meer waarnemen.

Leeuwarden: woningbrandDe politie stelt een onderzoek in naar een brand in een appartement aan de Tweebaksmarkt op zaterdagmiddag. De woning bevond zich op de eerste verdieping en was ontstaan in de keuken. De verstikkende rook trok omhoog via de galerij omhoog naar de bovengelegen verdiepingen. Daarop heeft de politie alle nog aanwezige bewoners gewaarschuwd, die hun woning vervolgens verlieten. Nadat de brandweer het vuur geblust had, zijn alle ramen en deuren geopend om de rook weg te krijgen. Dit proces is door de brandweer versneld met een ventilator. De bewoonster, een 51-jarige vrouw, was onwel geworden en is met een te hoog koolmonoxidegehalte overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door de technische recherche zal onderzoek worden gedaan naar de oorzaak.

Heeg: 1000 m aansluitkabel gestolenZaterdagmiddag heeft een 28-jarige vrouw uit Heeg aangifte gedaan van diefstal van duizend meter zogenaamd aansluitkabel. Het materiaal lag vrijdagmiddag nog opgeslagen op een bedrijfsterrein aan De Draei. Het terrein was afgesloten met een hek. Zaterdagmiddag trof de aangeefster het hek open aan. Het slot was verdwenen. Er waren twee kabelhaspels met iedere 250 meter zwarte aansluitkabel verdwenen. Van een kunststof haspel met 500 meter kabel was de volledige kabel afgerold en meegenomen. De haspel bleef leeg achter. Mogelijk was de complete haspel te zwaar om te tillen.

Harlingen: man mishandeld door kopstootDe politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling van een 33-jarige man uit Franekeradeel in een horecagelegenheid in het centrum van Harlingen. Zaterdagavond kreeg hij woorden met een hem bekende man. Die zou handtastelijk zijn geweest naar de echtgenote van het slachtoffer. Toen hij de man voor de tweede keer waarschuwde, kreeg hij onverwachts een harde kopstoot. Daarop is de verdachte door verschillende bezoekers de zaak uitgewerkt. Het slachtoffer is met letsel aan het hoofd voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan. De identiteit van de verdachte is bekend.

Leeuwarden: politie houdt verdachte schoolinbraak aanDe politie heeft zaterdagavond een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak in een school aan de Hobbemastraat. Getuigen zagen dat twee mannen probeerden in te breken in de school en waarschuwden de politie. Die kon de verdachte ter plaatse aanhouden. De tweede inbreker was inmiddels spoorloos. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. De politie zoekt nog de andere verdachte.

Heerenveen: politie houdt vernielers politiebus aanDe politie heeft zondagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 02.00 uur zagen getuigen dat de verdachten de spiegels van een politiebusje op de Vleesmarkt vernielden. Eén van de spiegels werd in het water gegooid. Vervolgens hadden ze tegen de auto geürineerd. De getuigen waarschuwden de politie, die de verdachte nog op de Vleesmarkt aantrof. Het gaat om een 35-jarige man uit Echtenerbrug en een 27-jarige man uit Warffum. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Earnewald: politie houdt vernieler aanDe politie heeft zondag omstreeks 04.00 uur een 40-jarige man uit Sumar aangehouden op verdenking van vernieling. Volgens getuigen zou de man op het terras van een horecagelegenheid aan de Wiidswei een terrasruit kapot geschopt hebben. De verdachte werd ter plaatse aangehouden. Hij bekende de vernieling; hij was boos omdat hij zolang op een taxi moest wachten.

Sneek: politie houdt woninginbrekers op heterdaad aanDe politie heeft, mede dankzij oplettende getuigen, zaterdagnacht twee mannen kunnen aanhouden op verdenking van (poging tot) woninginbraken. Getuigen zagen dat de mannen bij meerdere woningen aan de Master Keulenstrjitte probeerden garagedeuren en autoportieren te openen. Aan de hand van het signalement werd een zoekactie in die omgeving ingesteld. Op de Vliestroom kwamen beide verdachten tussen twee woningen vandaan. Het ging om een 26-jarige en een 34-jarige man, beiden uit Sneek. Ze zijn aangehouden. Tijdens de aanhouding waren de verdachten in het bezit van een damesfiets. Die bleek te zijn gestolen uit een garage aan de Loengasterlaan. De oudste bleek ook nog in het bezit van harddrugs. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. Of en in hoeveel woningen of auto’s ze zijn binnen geweest, zal uit dit onderzoek moeten blijken.

Tirns: fietser gewond bij aanrijdingDe politie stelt een onderzoek in naar een aanrijding op zondagochtend tussen een fiets en een personenauto op de Ringdyk. De fietser, een 19-jarige man uit Tirns, reed naast een andere fietser. Ze werden van achteren ingehaald door een auto met een aanhangwagen van ongeveer 1500 kg. De bestuurder van de aanhangwagen, een 21-jarige man uit Tirns, was een bekende van de fietsers en bleef enige tijd naast het tweetal rijden voor een praatje. Daarbij kwam de fietser in de berm en verloor zijn evenwicht. Hij kwam ten val op de rijbaan, waarbij de aanhangwagen over hem heenreed. De fietser raakte gewond. Hij is met  vermoedelijk een fractuur en inwendig letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: grove vernielingen bij winkelDe politie stelt een  onderzoek in naar een inbraak en/of vernieling in een winkel aan de Professor Zernikestraat ion de nacht van zaterdag op zondag. Omstreeks 04.00 uur ging het inbraakalarm van de winkel af. Er bleken zes ruiten aan de voorzijde te zijn vernield. Ook binnen was het nodige kapot, onder andere drie ruiten van deuren, twee plafonnières en kantineapparatuur. De ravage was enorm. Het is onbekend of er iets gestolen is. De inbraak lijkt gericht te zijn op vernieling en niet op diefstal. Namens het bedrijf deed een 53-jarige man uit Sneek aangifte.

Stavoren: drie auto’s vernield op parkeerplaatsIn de nacht van zaterdag op zondag zijn op een parkeerterrein aan de Stationsweg zeker drie auto’s vernield. Een auto had de meeste schade opgelopen: gat in achterruit, achterlicht kapot, spiegel vernield, deukje rechter zijde. Van een andere auto was de ruitenwisser op de achterruit omgebogen. Van de derde was de linkerbuitenspiegel er afgeschopt. Er lag een baksteen bij e eerste auto. Daarmee is waarschijnlijk de ruit vernield. In de omgeving van het parkeerterrein staan geen woningen. Een man die zijn hond uitliet wist te melden dat zaterdagavond om 22.30 uur de schade nog niet was aangericht.

Fryslân: politie pakt acht bestuurders met drank opDe politie Fryslân heeft zaterdagavond & nacht weer op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Acht bestuurders werd betrapt op het rijden onder invloed. Zij kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. In vijf gevallen waren de omstandigheden zodanig dat het rijbewijs werd ingevorderd (achtereenvolgens tijd en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondag 01.50 uur, Vivaldistraat Leeuwarden, 25-jarige bestuurder van een bestelauto uit Wjelsryp, 445 ug/l, betrof beginnend bestuurder;Zondag 01.20 uur, Master fan Loanstrjitte in Metslawier, 34-jarige bestuurder van een personenauto, woonplaats onbekend, 970 ug/l, omdat het de vierde keer van de verdachte was, is tevens de auto in beslag genomen;Zondag 03.10 uur, Tweebaksmarkt Leeuwarden, 57-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 720 ug/l;Zondag 05.45 uur, Leeuwarderweg Franeker, 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Franeker, 850 ug/l;Zondag 05.15 uur, Torenstraat Drachten, 22-jarige bestuurder van een personenauto uit Jistrum, 355 ug/l, betrof beginnend bestuurder.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan