Politieberichten Van: Zaterdag 30 december 13.00 uur t/m Zondag 31 December 13.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Noardburgum: Woninginbraak   De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Veldmansweg op zaterdag tussen 15.00 en 20.00 uur. Tijdens afwezigheid van de bewoners werd ingebroken door een raam te forceren. Uit de woning is onder andere een computer gestolen. Een 33-jarige man uit Tytsjerk deed aangifte.

Leeuwarden: Aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagavond een aanrijding tussen een auto en een scooter, waarbij de 35-jarige scooterrijder uit Leeuwarden gewond raakte. De automobilist, een 22-jarige man uit Leeuwarden, reed tegen het verkeer in over de Eikenstraat naar de Archipelweg. De scooterrijder kwam over de Archipelweg aanrijden. Omdat de auto de weg blokkeerde, remde de scooterrijder maar door het gladde wegdek gleed hij door. Hij kwam tot stilstand tegen de auto en raakte gewond. Hij is met gebroken ribben en schouder overgebracht naar het MCL.

Heerenveen: Aanhouding na baldadigheidDe politie heeft zondagochtend een 20-jarige man uit Oudeschoot aangehouden op verdenking van baldadigheid. Omstreeks 02.30 uur werd gemeld dat de man zich agressief gedroeg op de Oude Koemarkt. Volgens getuigen had hij met fietsen gegooid. De politie heeft de verdachte ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: Inbraak woningDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak op zaterdagavond in een woning aan de Schuilenburg. Men kwam binnen na het forceren van de achterdeur. Er zijn onder andere een laptop, bankbescheiden en sieraden gestolen. De 32-jarige bewoner deed aangifte. Door de technische recherche zal een sporenonderzoek worden ingesteld.

Terschelling: Zware mishandelingDe politie stelt een onderzoek in naar een zware mishandeling die zondagochtend zou hebben plaats gevonden in een woning aan de Westerbuurtstraat. De aangever, een 27-jarige man uit Emmen, die tijdelijk op het eiland woont, meldde dat hij ’s nacht in de woning was mishandeld door een hem bekende man, een 43-jarige inwoner van Harlingen. Nadat ruzie was ontstaan had die de woning kort en klein geslagen en had de aangever een aantal klappen gegeven. Die raakte op meerdere plaatsen gewond aan zijn hoofd. Een zoektocht naar de verdachte leverde niets op. Hij zal nog worden gehoord.

Leeuwarden: Inbraak in schoolZondagochtend omstreeks 06.30 uur is er ingebroken in een school aan de Curaçaostraat. Men kwam binnen na het ingooien of inslaan van een ruit. Uit de school werd in ieder geval een computerscherm weggenomen. Een zoekactie in de omgeving van de school leverde helaas niets op. Er is nog geen aangifte gedaan.

Vernielingen door vuurwerk & veel bekeuringenDe politie heeft het ook zaterdag weer heel druk gehad met de overlast van en controle op vuurwerk. In de gehele provincie werd opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk en het bezit van illegaal vuurwerk en de gevolgen daarvan. In veel gevallen leidde dit tot aanhoudingen of bekeuringen.  

ControleZo werden in Franeker twaalf jeugdigen tussen 12 en 17 jaar bekeurd voor het afsteken van vuurwerk. Zij worden aangemeld bij het Haltbureau voor het ondergaan van een alternatieve straf. In veel gevallen werd het vuurwerk ook ingenomen. Dieptepunt was een vader van 30 jaar, die het nodig vond om in het bijzijn van zijn zeer jeugdige zoon, vuurwerk af te steken. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.  

VernielingenOok nu moesten tal van goederen, zoals straatmeubilair, brievenbussen en ruiten van woningen, auto’s, telefooncellen en bushokjes het ontgelden. Verder werd een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vandaag, zondag, mag vanaf 10.00 uur legaal vuurwerk worden afgestoken. Zwaar verboden vuurwerk, zoals nitraat- en vlinderbommen, zijn altijd, dus ook tijdens de jaarwisseling, verboden. Bij aantreffen zal bij de bezitters de woning worden doorzocht. Zij komen er niet af met een bekeuring maar zullen zich vanwege de ernst moeten verantwoorden voor de rechter. Worden er vernielingen mee gepleegd, bijvoorbeeld ruiten of het opblazen van postbussen, dat wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling of openlijke geweldpleging, misdrijven waar gevangenisstraf op staat.

Rijden onder invloedDe politie heeft zaterdagavond en nacht drie bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Twee van hen hadden zoveel gedronken dat hun rijbewijs werd ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens tijd en plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondag 01.05 uur, Kleine Kerkstraat in Sneek, 31-jarige bestuurder van een bromfiets uit Sneek, 775 ug/l, de  verdachte krijgt tevens een proces-verbaal voor het rijden zonder helm en het ontbreken van een verzekering. 

Zondag 02.30 uur, Kleine Laan in Damwoude, 58-jarige bestuurder van een personenauto uit Damwoude, 1025 ug/l.

Beide bestuurders kregen teven een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan