Fryslân, 31-08-2008 • Politieberichten van zaterdag 30 augustus 11.00 uur t/m zondag 31 augustus 11.00 uur

Buitenpost: aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij een aanrijding op de Oost waarbij een 63-jarige inwoonster van Ezinge letsel opliep. De vrouw zat bij haar echtgenoot in de auto, die op de kruising met de Trekweg geen voorrang kreeg van een 23-jarige automobilist uit Groningen. Bij de daarop volgende aanrijding kwam de auto van het echtpaar uit Ezinge tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De vrouw werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Marssum: inbraakDe politie stelt een onderzoek naar de inbraak in een horecapand aan de Bitgumerdyk. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd daar een raam vernield, waarna een nog onbekende hoeveelheid geld en rookwaar werd weggenomen. De 42-jarige eigenaar uit Marssum deed aangifte.Dokkum: fietsster gewondDe politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij een eenzijdig verkeersongeval op de Dongeradyk. Een 72-jarige fietsster uit Dokkum was daar met haar fiets ten val gekomen en gewond geraakt. De vrouw werd met verwondingen aan haar knie en hand per ambulance naar het ziekenhuis in haar woonplaats vervoerd.

Hemelum: motor gestolenDe politie onderzoekt de diefstal van een motor uit een schuur bij een woning aan de Sijbren Sijtsmastjitte. De motor, een Honda SC44 met het kenteken MP-FJ-25, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen. De 29-jarige eigenaar uit Hemelum deed aangifte.

Stiens: inbraak bedrijfDe politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Lutskedyk. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd daar een raam vernield, waarna een laptop en een nog onbekend geldbedrag werd weggenomen. Een 44-jarige inwoner van Oudebildtzijl deed aangifte.

Beetgum: aanrijdingDe politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Berltsumerdyk. Een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden was daar tijdens een inhaalmanoeuvre frontaal in botsing gekomen met een hem tegemoetkomende auto, bestuurd door een eveneens 35-jarige plaatsgenoot. Deze auto sloeg daarbij over de kop, waarbij de bestuurder en een inzittende letsel opliepen. Zij werden beiden voor onderzoek per ambulance naar het MCL vervoerd. De bestuurder van de inhalende auto bleek te hebben gedronken en werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien het resultaat van 325 ug/l, werd daar proces-verbaal opgemaakt.

Dearsum: onder invloedDe politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 64-jarige inwoner van Sneek. De man was op de N354bij Reduzum gesignaleerd door verschillende medeweggebruikers, waaronder een niet in dienst zijnde politiebeambte. Deze had gezien hoe de bestuurder slingerend met veel te hoge snelheid reed en tot tweemaal toe bijna van de weg raakte en daarbij een aanrijding maar net wist te voorkomen. De meldkamer werd gewaarschuwd waarna politieagenten de man vlak voor Sneek staande hielden. Aangezien de bestuurder had gedronken werd hij naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. Daar blies de man 685 ug/l. waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal werd opgemaakt.

Dokkum: aanhouding na bedreigingDe politie heeft zondag rond middernacht twee 18-jarige inwoners van Dokkum aangehouden. De twee hadden om nog onduidelijke reden op de Mearslotswal achtereenvolgens een 42- en een 19-jarige plaatsgenoot geslagen en met een mes bedreigd . Op grond van het opgegeven signalement kon de politie korte tijd de twee verdachten aanhouden. Ze werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Harlingen: woninginbraakDe politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Groen van Prinstererlaan. Tussen vrijdagavond en zaterdagavond werd van deze woning een deur vernield, waarna een fotocamera werd gestolen. De 31-jarige bewoonster deed aangifte.

Bolsward: aanhouding na vechtpartijDe politie heeft zondagmorgen vroeg twee groepen vechtende jongeren van in totaal ca. 100 man moeten scheiden. Op en rond de Bargefenne gingen rond 03.00 uur twee groepen jongeren met elkaar op de vuist. De gewaarschuwde politie wist de twee groepen onder meer met de inzet van een diensthond en het gebruik van de wapenstok uit elkaar te halen. Een aantal portiers van verschillende horecagelegenheden waren daarbij behulpzaam. Een 18-jarige inwoner van Tjerkwerd werd aangehouden omdat hij politieagenten beledigde.

Leeuwarden: aanhouding na inbraakDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30- en een 50-jarige Leeuwader aangehouden op verdenking van inbraak. Politieagenten zagen de twee rijden toen zij op weg waren naar een inbraakmedling van een bedrijfspand aan de Jupiterweg. Bij dat pand bleek een deur te zijn geforceerd maar wordt voor zover bekend niets vermist. De auto die gesignaleerd was, werd korte tijd later bij een loods aan de Adonisweg aangetroffen. In de loods werden vervolgens de twee verdachten aangehouden. Ze werden naar het politiebureau overgebracht en voor verder onderzoek ingesloten.

Franeker: fietser ten valDe politie heeft zondagmorgen vroeg hulp verleend bij een ongeval op het Filosfenpad. Een 24-jarige fietser uit Leeuwarden was daar geschrokken van een hem tegemoetkomende bromfietser en ten val gekomen. De fietser werd met letsel aan zijn gezicht per ambulance naar het MCL overgebracht.

Wolvega: aanhouding na mishandelingDe politie heeft zondagmorgen vroeg een 25-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Deze wordt er van verdacht op de Van Baerdtstraat een 22-jarige plaatsgenoot een glas in het gezicht te hebben gegooid. Deze liep daarbij verwondingen in zijn gezicht op, waar voor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen werd overgebracht. De verdachte werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De aanleiding voor de mishandeling is onduidelijk. Slachtoffer en verdachte zouden de hele avond diverse malen woorden met elkaar hebben gehad in een horecagelegenheid.

Fryslân: ingevorderde rijbewijzen voor rijden onder invloedLangweer, zondag 02.00 uur, Hendrik Dijkstraleane, 28-jarige automobilist uit Joure, 950 ug/l

Harkema, zondag 05.00 uur, Homear, 44-jarige automobilist uit Harkema, 850 ug/l

Leeuwarden, zondag 05.00 uur, Nieuwestad, 21-jarige bromfietser en beginnen bestuurder uit Leeuwarden, 470 ug/l.

112Fryslan