Politieberichten Van: Zaterdag 28 Oktober 13.00 uur t/m Zondag 29 Oktober 13.00 uur

Drachten: fietsverlichtingcontrole levert fietsendief opDe politie heeft vrijdag van 21.15 tot 22.30 uur een fietsverlichtingscontrole gehouden in de omgeving van de Noorderdwarsvaart. In totaal zijn 13 bekeuringen uitgeschreven. Zaterdagavond heeft de politie op de Kaden een 15-jarige inwoner van Drachten bekeurd voor het fietsen zonder licht. Na enig doorvragen van de politie bekende de jongen dat hij de fiets had geheeld. Op het bureau kwam het hoge woord er uit: de verdachte had de fiets zelf gestolen. Hierop is de eigenaresse in kennis gesteld. De vrouw herkende de fiets, die in mei van dit jaar was gestolen op het Van Knobelsdorffplein. De verdachte wordt meegenomen in het zogenaamde casusoverleg, waarin jeugdige verdachten worden besproken door politie en justitie.

Lippenhuizen: verdachte brengt gestolen fiets terugAfgelopen donderdagochtend heeft de politie een 50-jarige inwoner van Utrecht op heterdaad aangehouden. De man had een fiets gestolen in Lippenhuizen. Hij nam de fiets mee in een bestelwagen. De politie was ingelicht door een attente getuige. Deze getuige had de auto van de Utrechtenaar een week eerder ook al gezien. Tijdens het verhoor bekende de man ook deze diefstal.  Tevens werd de verdachte te verstaan gegeven dat de politie de fiets graag wilde teruggeven aan de eigenaresse. De verdachte beloofde dit te zullen doen. Hierop is de man naar Utrecht gereden en heeft hij een dag later inderdaad de fiets teruggebracht. Vrijdagavond heeft de rechtmatige eigenaresse, een 20-jarige vrouw uit Lippenhuizen, de fiets van de politie teruggekregen. De vrouw was aangenaam verrast en blij met de actie van zowel fietsendief als politie.

Joure: aanrijding met letselDe politie vond zaterdag om 04.45 uur een auto tegen een boom aan de Sewei. Ter plaatse lag, half buiten de auto, een 21-jarige inwoner van Sneek. De man gaf aan dat hij niet zelf had gereden, maar een vriend. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, waar een bloedproef van hem is afgenomen. Bureau Ongevalanalyse heeft een onderzoek ingesteld. De politie stelt een nader onderzoek in naar de vriend, een 19-jarige inwoner van Sneek en het 19-jarige slachtoffer om duidelijkheid te verkijgen over wie er nu daadwerkelijk heeft gereden..

Heerenveen: hoveniersbedrijf in brand Zaterdag om 08.45 uur ontstond brand bij een hoveniersbedrijf aan It Kylblok. De brandweer kwam met drie wagens ter plaatse, evenals de politie. De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Heerenveen, had zijn zaakjes uitstekend voor elkaar en kon de brandweer precies uitleggen welke goederen waar stonden. Om 09.30 uur was de brand meester. Waarschijnlijk is de brand ontstaan doordat een van de bedrijfsauto’s door onbekende oorzaak vlam heeft gevat.

Buitenpost: verlaten plaats omgevalZaterdag omstreeks 15.30 uur rijden twee auto’s op de Lauwersmeerweg, vanuit de richting Kollum. Voor de rotonde stopt de eerste auto, bestuurd door een 41-jarige inwoonster van Kootstertille. De tweede auto botst op de eerste. De vrouw stapt uit, maar de bestuurder van de tweede auto rijdt achteruit en gaat er vandoor. De auto van de vrouw is aan de achterkant gedeukt en ontzet. Even later blijkt bij Quatrebras een soortgelijke aanrijding te hebben plaatsgevonden. Ook hier gaat de tweede auto, na een botsing te hebben veroorzaakt, er vandoor. Later die avond werd de auto aan het Noordvliet te Leeuwarden aangetroffen. De auto is in beslag genomen. De politie is nog op zoek naar de veroorzaker van beide aanrijdingen.

Heerenveen: wedstrijd sc Heerenveen – Ajax rustig verlopenDe politie heeft zaterdagavond circa 100 agenten ingezet om de wedstrijd Heerenveen – Ajax in goede banen te leiden. De wedstrijd, die volledig was uitverkocht (circa 26.000 bezoekers), is in alle rust verlopen. De wedstrijd werd door ruim 1200 gasten uit Amsterdam bezocht. In totaal zijn drie verdachten aangehouden: een 41-jarige inwoner van Hazerswoude werd aangehouden wegens belediging van een agent, een 31-jarige inwoner van Zaandam vernielde in het stadion een hekwerk en een inwoner van Heerenveen werd aangehouden omdat hij in het stadion vuurwerk afstak en zich bij zijn aanhouding verzette. Na afloop zijn 30 automobilisten gecontroleerd op alcoholgebruik op de Meyerweg te De Knipe. Een 20-jarige automobilist uit Gorredijk bleek te veel te hebben gedronken. Hij blies 100 ug/l, goed bij een beginnend bestuurder voor een rijverbod van een uur.

Zwaagwesteinde: onrustige avond na winkeldiefstalDe politie heeft zaterdagmiddag net een grote vechtpartij kunnen voorkomen in de Leeuwerikstraat. Omstreeks 20.15 werden twee flesjes drank gestolen uit een winkel. Hierop werd de politie gebeld die ter plaatse kwam en een 20-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde, die aan het signalement voldeed, wilde aanhouden. Een 17-jarige inwoonster van Zwagerbosch wilde zich met de aanhouding bemoeien, evenals een 22-jarige inwoner van Twijzelerheide, die zich zeer recalcitrant gedroeg. In totaal keerde een groep van 20 personen zich tegen de politie. Uiteindelijke zijn de twee dames aangehouden, de 20-jarige werd na verhoor vrijgelaten: ze had niets met de winkeldiefstal te maken. De 17-jarige kreeg een proces-verbaal voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Bij het sluiten van de winkel bleef de groep onrustig, uiteindelijk heeft het winkelpersoneel onder begeleiding van de politie de winkel verlaten. Om de groep uit elkaar te krijgen is een diensthond even dreigend ingezet. Hierbij werd een 22-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangehouden omdat hij een agent beledigde.

Heerenveen: twee verdachten aangehouden na vernieling bushokjeDe politie heeft zaterdagavond een 18-jarige inwoner van Gorredijk en een 17-jarige inwoner van Lippenhuizen aangehouden omdat zij een bushokje op Het Meer hadden vernield. De politie was, nadat zij door een getuige was gebeld, snel met twee auto’s ter plaatse en kon, aan de hand van het signalement, de twee aanhouden. De twee zijn overgebracht naar het bureau, alwaar zij verklaarden de schade te willen betalen.

Fryslân: rijden onder invloedDe politie controleerde zaterdagavond een 21-jarige automobilist uit Balk op de Tsjukemarwei te Sint Nicolaasga. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van deze beginnend bestuurder is ingevorderd.Zondag om 00.30 uur is een 18-jarige automobilist uit Lemmer gecontroleerd op de Parkstraat te Lemmer. De man blies 530 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van deze beginnend bestuurder is ingevorderd.Op de Vogelzang in Drachten is zondag omstreeks 02.00 uur een 28-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man blies 660 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook is het rijbewijs van de man ingevorderd.Zondag om 02.20 uur is een 22-jarige automobilist uit Sint Annaparochie gecontroleerd op de Hamerenweg te Vrouwenparochie. De man blies 535 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van deze beginnend bestuurder is ingevorderd.

Dokkum: vervelende man aangehoudenDe politie wilde zondag omstreeks 01.15 uur een 26-jarige fietser uit Ryptsjerk controleren in de Boterstraat, omdat de man fietste zonder verlichting. Hij ging er echter zonder een woord te zeggen vandoor. Even later kon de man weer worden toegesproken, nu begon hij de politie meteen ernstig te beledigen. Toen de politie de man wilde aanhouden, ging hij er weer vandoor maar na een kort sprintje moest de verdachte aan het kortste eind trekken. Hij werd overgebracht naar het bureau, waar bleek dat hij nog 85 dagen moest zitten. Ook onderweg naar het bureau bleef hij beledigende taal uiten.

Wolvega: drie aanhoudingen na mishandelingDe politie heeft zondag omstreeks 02.00 uur drie verdachten aangehouden op het Acht Pilarenplein voor mishandeling. De drie verdachten zijn allen inwoners van Wolvega, van 16, 17 en 17 jaar. De drie hebben een inwoner van Groningen van 23 jaar en een 20-jarige inwoner van Nijeholtwolde mishandeld. De eerste kreeg klappen tegen het hoofd en verloor stukjes van zijn voortanden, de tweede is eveneens tegen het hoofd geslagen. De drie zijn overgebracht naar het bureau in Drachten.

Burgum: aanhouding verdachteDe politie heeft zondagochtend vroeg een 32-jarige inwoner van Veenwouden aangehouden. De man wordt er van verdacht eerder die avond een caravan in brand te hebben gestoken, die op een camping in Burgum stond. De reden van de brandstichting moet worden gezocht in relationele problemen.

Dronrijp: inbraak schoolDe politie onderzoekt de inbraak in een school aan de Skoallanswei. Gestolen is een aantal computers. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoner van Dronrijp. De technische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld, ook zal de politie een buurtonderzoek houden.

Haulerwijk: aanhouding verdachteDe politie heeft zondagochtend een 32-jarige inwoner van Haulerwijk aangehouden. De man had eerder die avond, op de Leeksterweg, een 32-jarige inwoner van Haulerwijk mishandeld. De verdachte had het slachtoffer plotseling hard tegen het hoofd geslagen. Hierdoor ontstond een wond aan het hoofd, die later in het ziekenhuis in Drachten is gehecht.

Sneek: mishandeling onderzochtDe politie onderzoekt een mishandeling op de  Tweede Oosterkade. Een 20-jarige inwoner van Workum liep een hoofdwond en een hersenschudding op en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Twee vrienden verklaarden dat de Workumer gewoon op straat liep en dat ze een groepje tegenkwamen dat tegen hen begon te schreeuwen. En ineens kreeg de Workumer een klap. De politie heeft de zaak in onderzoek.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})