Fryslan, 28-09-2008 • Politieberichten van zaterdag 27 september 11.00 uur t/m zondag 28 september 11.00 uur 

Tzum: vernieling voetbalvelden De politie onderzoekt de vernieling van een van de sportvelden van VV Tzum. In de nacht van vrijdag op zaterdag is op het oefenveld dusdanig rondgereden dat het veld niet te gebruiken is. Getuigen lieten weten dat een tweetal heren zich afgelopen donderdagavond met hun auto’s ophielden nabij de voetbalvelden. Zij waren weer vertrokken toen bleek dat er een voetbaltraining bezig was. Zaterdagochtend kwam de melding van vernieling van de velden. Met een auto was het veld aan gort gereden. Door agenten is een bezoek gebracht aan de mogelijke veroorzakers, die donderdagavond waren signaleerd, waarvan een 25-jarige man uit Tzum verklaarde op vrijdagavond de voetbalvelden te zijn geweest en de vernielingen had aangebracht. Hij gaf daarbij aan dit niet alleen te hebben gedaan maar mede met een 21-jarige man uit Lollum. Beide heren zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. De schade aan de voetbalvelden bedraagt enkele tienduizenden euro’s.

Bakkeveen: aanrijding tussen brommer en paard en wagen De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Mandewyk. Een 50-jarige vrouw uit Dokkum reed op haar bromfiets over het fietspad in de richting van Bakkeveen. Op dezelfde locatie reed een paard en wagen bestuurd door een 19-jarige man uit Bakkeveen. De bromfietsster haalt de wagen vervolgens in waar het paard van schrikt en harder begint te lopen. Een getuige ziet dat en maant de man met zijn arm om het kalmer aan te doen. De bromfietsbestuurster denkt dat de getuige het tegen haar heeft, dat zij aan de kant moet, en slaat links af terwijl paard en wagen haar op dat moment voorbij wilde gaan. Gevolg dat de bromfietsbestuurster onder de wagen terecht komt. Per ambulance is de vrouw met nog onbekend letstel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek

Leeuwarden: brand in een loods De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een brand in een loods aan de Apolloweg. Tijdens het lassen van een auto was een 36-jarige man uit Leeuwarden even naar buiten gelopen om zijn ogen te ontspannen. Een 53-jarige man uit Leeuwarden kwam even later aan lopen en zag dat de auto vlam vatte. Gezamenlijk met nog een getuige werd geprobeerd de brand te blussen maar zonder resultaat. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te overmeesteren. In verband met ingeademde rook zijn de twee Leeuwarders per ambulance overgebracht naar het MCL. De politie stelt een onderzoek in naar de precieze oorzaak van de brand.

Rijs: Meisje valt van paard De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Freule van Swinderenlaan. Een14-jarige meisje uit Rijs was daar aan het paard rijden, vergezelt door twee fietsende vriendinnen. Na een schrik van het paard valt de berijdster half van haar paard. Vervolgens is het dier rondjes gaan draaien waarbij het meisje kans ziet om weer terug op het paard te klimmen. Het dier zet het vervolgens op een lopen waardoor het meisje achterover op de grond valt. De paardrijdster is per ambulance en met letsel aan het hoofd en elleboog overgebracht naar het ziekenhuis Sneek. Het paard liep terug naar de boerderij van de eigenaar.

Aldeboarn: eenzijdig ongeval De politie heeft zaterdagavond geassisteerd bij eenzijdig ongeval op de Easterboarn. Een 33-jarige man uit Gytsjerk was daar door nog onbekende oorzaak met zijn auto in de sloot terechtgekomen. Liep daarbij een hoofdwond op maar kon uit de auto klimmen. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na een blaastest bleek dat hij niet gedronken had.

Joure: man weigert bier af te staan De politie heeft zaterdagavond op de Sinnebuorren een 44-jarige man aangehouden op verdenking van het drinken van alcohol op straat en het niet voldoen aan een bevel. Surveillerende agenten zagen de man op de kermis met een bierblikje lopen waaruit hij dronk. Aan de man werd verteld dat hij het blikje moest afstaan, echter hij weigerde dit en werd aangehouden. De verdachte begon hierop wild om zich heen te slaan en verzette zich tegen de aanhouding. Uiteindelijk konden de agenten hem aanhouden en overbrengen naar het bureau waar hij is ingesloten voor verder onderzoek en wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak woning De politie onderzoekt een inbraak gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan de Johan Wagenaarstraat. De daders zijn via het balkon en na het forceren van een deur binnengekomen. Daarbij is een computer weggenomen. Een 22-jarige vrouw uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Joure: vechtpartij, aanhouding betrokkenen De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een tweetal verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een vechtpartij met als gevolg een zware mishandeling. In een uitgaansgelegenheid aan de Midstraat had een 20-jarige man uit Joure, volgens getuigen, ruzie gekregen met een 21-jarige man (woonplaats onbekend) en een 20-jarige man uit Heerenveen. Beide mannen sloegen de man uit Joure meerdere malen en gingen ervandoor. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op aan het gezicht. De ambulance kwam ter plaatse en nam het slachtoffer mee voor nader onderzoek in het ziekenhuis. Aanwezige agenten maakten daarna, op aanwijzing van het signalement van de daders, een zoekslag. Daarbij kwam men een groep jongeren tegen waarbij twee mannen uiteindelijk verklaarden bij de betreffende vechtpartij waren betrokken. Hierop werden zij aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: inbraak bedrijf De politie onderzoekt een inbraak gepleegd in vroege zondagmorgen in een bedrijf aan de Nipkowlaan. Men kwam binnen door het forceren van de voordeur. Hierbij werd een tweetal computers, een kluis met inhoud en een geldbedrag uit de kassalade meegenomen. Een 38-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer De politie heeft in de avond en nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In veertien gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt. In zeven gevallen werd ook het rijbewijs ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip, plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden) de volgende gevallen:

17.38 uur; Butenskar in Koudum, 20-jarige man uit Koudum, 215 ug/l, beginnend bestuurder

21.12 uur; Hoogend in Sneek, 29-jarige man uit Sneek, 345 ug/l

22.06 uur; Burdinewei te Nes (Boarnsterhim), 44-jarige man uit Nes (Boarnsterhim), 1020 ug/l, rijbewijs ingevorderd. Man was betrokken bij een eenzijdig ongeval waarbij hij waarschijnlijk de macht over het stuur is verloren en met zijn voertuig in de sloot terecht kwam. De man had geen verwondingen.

00.15 uur; Prins Hendrikkade te Sneek, 19-jarige man uit IJlst, 160 ug/l

00.21 uur; Leeuwarderweg te Sneek, 48-jarige man uit Sneek, 615 ug/l, rijbewijs ingevorderd

00.23 uur; Manauplein te Noordwolde, 25-jarige man uit Noordwolde, 650 ug/l, rijbewijs ingevorderd

00.35 uur; Uniastrjitte te Ee, 35-jarige man uit EE, 240 ug/l

01.33 uur; Lange Markstraat in Leeuwarden, 37-jarige man (woonplaats onbekend), 410 ug/l, tevens proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs

02.07 uur, Boschstraat te Sneek, 29-jarige man (woonplaats onbekend, 580 ug/l, rijbewijs ingevorderd

Avond en nacht; alcoholcontrole op Lemmerweg te Sneek waarbij 314 blaastesten werden afgenomen. Twee rijbewijs ingevorderd waar bij een beginnend bestuurder (580 ug/l) en een gevorderd bestuurd (615 ug/l) en daarnaast driemaal proces-verbaal met een rijverbod.

02.45 uur; Schoterlandse weg in Oudehorne, 24-jarige vrouw uit Gorredijk, 285 ug/l

03.15 uur; Nije Fjildwei te Nijehaske, 32-jarige man uit Oudehaske, 360 ug/l

04.52 uur; Schoterlandseweg te Nieuwehorne, 18-jarige man uit Nieuwehorne, 150 ug/l, beginnend bestuurder

05.23 uur; Schoterlandse weg in Oudehorne, 25-jarige man uit Nieuwehorne, 675 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

 

112Fryslan

})