Fryslân, 27-07-2008 • Politieberichten van zaterdag 26 juli 11.00 uur t/m zondag 27 juli 11.00 uur

Leeuwarden: winkeldievenDe politie heeft zaterdagmiddag drie jongens van 18, 17 en 16 uit Litouwen aangehouden op verdenking van diefstal in vereniging. Medewerkers zagen dat de drie, in het gezelschap van een oudere man, in een winkel aan de Van Loonstraat in  ieder geval 14 paar sokken, ondergoed en vleeswaren in hun tas deden. Eerder deze week zouden ze volgens winkelmedewerkers ook al een grote hoeveelheid vlees hebben gestolen. Door de politie werden de drie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De oudere wist te ontkomen. Een 25-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Surhuizum: motorrijder gewond bij val De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Rysloane. Een 39-jarige man uit Surhuizum maakte na een reparatie van zijn motorfiets een proefrit en kwam door onbekende oorzaak ten val. Hij raakte gewond en is met letsel aan zijn hoofd overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Leeuwarden: diefstal auto De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een auto vanaf de Kwartelstraat tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag. De auto stond bij de woning van de eigenaar, een 36-jarige man. Het betreft een blauwe Ford Ka, kenteken TB-FD-80.

Heerenveen: diefstal, verdachten aangehouden De politie heeft zaterdagmiddag een 26-jarige man uit Joure en een 21-jarige vrouw uit Londen aangehouden op verdenking van diefstal. De twee probeerden volgens getuigen fietsen te stelen vanaf het terrein van  een garagebedrijf aan het Beurtschip. Ook zouden ze de portemonnee van een medewerker, een 33-jarige man uit Boarnsterhim, hebben gestolen. De verdachten werden door medewerkers van het bedrijf vastgehouden en aan de politie overgedragen. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: fietser onder invloed gewond bij aanrijding De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Nieuwekade. Een 58-jarige automobilist uit Leeuwarden was in aanrijding gekomen met een fietser, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden. De fietser was bij de aanrijding gewond geraakt en weggelopen. Hij werd door de politie even later achterhaald op de Dokkumerstraat. Hij bleek een fikse hoofdwond te hebben en is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hij bleek ook onder invloed van alcohol. Van hem is een bloedproef afgenomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.

Leeuwarden: inbraak woning Zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Wismastate. Men kwam binnen na het forceren van de voordeur. Er werden dvd’s en contant geld gestolen.

Terschelling: snelheidscontroles De politie heeft zaterdagmiddag twee snelheidscontroles gehouden op Terschelling. Bij de controle op de Verbindingsweg tussen West AZ en Midsland AZ was het rustig. Alle dertig gecontroleerde voertuigen hielden zich aan de limiet, 60 km/u. Bij de controle binnen de bebouwde kom (50 km/u) op de Hoofdweg in Lies was het wat drukker. Hier werden 60 voertuigen gecontroleerd. Twee werden bekeurd. Ze reden 63 en 82 km/u.

Fryslân: blikseminslagDe politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een brand aan de Klamersreed in Drachtstercompagnie. Door blikseminslag was brand ontstaan in een schuur achter een woning. De bewoner, een 44-jarige man, bluste de brand zelf. De brandweer kwam ook ter plaatse maar kon zich beperken tot een inspectie. Ook in een woning aan de Weversterp in Britsum ontstond brand na een blikseminslag. De bewoners waren er op tijd uit. De brandweer bluste het vuur. Dat gold eveneens voor een woning aan de Winsemiusstraat in Sneek. Daar waren op dat moment geen bewoners aanwezig. Op de bovendieping van deze woning werd een hennepplantage van 60 planten ontdekt. De bewoner zal hier bij thuiskomst over gehoord worden. De elektriciteit werd niet illegaal afgetapt. De plantage is ontmanteld en vernietigd.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd na alcoholgebruik De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige automobilist uit Krimpen aan den IJssel. Hij werd op de Buorren in Tzummarum gecontroleerd en bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 580 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder. Naast de invordering kreeg hij een rijverbod en wordt er proces-verbaal opgemaakt. Datzelfde overkwam een 45-jarige automobilist uit West-Terschelling. Hij werd gecontroleerd op de Thasoslaan in zijn woonplaats en blies eveneens 580 ug/l.  In Harich werd een 21-jarige automobilist uit Lemmer betrapt. Hij blies 685 ug/l en mocht ook zijn rijbewijs inleveren.

Berlikum: mishandelingDe politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 21-jarige man uit Franeker. Zaterdagnacht had hij in een horecabedrijf aan het Hemmemaplein ruzie gekregen met drie jongens. Daarbij zou door één van de drie met een glas zijn gegooid, waardoor hij gewond raakte. Hij is met snijwonden aan hoofd en gezicht overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De drie verdachten waren inmiddels gevlogen.

Sneek: man neergestokenDe politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 26-jarige man uit Sneek. Hij werd zaterdagnacht enkele keren met een scherp voorwerp in zijn lichaam gestoken in een horecabedrijf aan de Marktstraat. Hij was door de verdachte weggeduwd, nadat hij tussen enkele ruziënde klanten in wilde gaan staan. Daarop had hij teruggeduwd, waarna hij, zo verklaarde hij, werd gestoken. Het slachtoffer is door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Door getuigen werd de naam van de dader, een andere inwoner van Sneek,  genoemd. Die was inmiddels weggerend. De verdachte werd in de wijde omgeving en in zijn woning niet aangetroffen. De politie blijft op zoek naar hem.

Joure: mishandelingDe politie heeft zondag rond 04.00 uur een 16-jarig meisje uit Joure aangehouden op verdenking van mishandeling. Om nog onbekende reden had zij op de E.A.Borgerstraat ruzie gekregen met een ander 16-jarige meisje uit Joure en had haar mishandeld.  Door omstanders werden de twee uit elkaar gehaald. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Het slachtoffer deed aangifte.

Dokkum: politie zoekt getuigen openlijke geweldplegingDe politie zoekt getuigen van openlijk geweld in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur op de Kloostersingel. Rond die tijd verliet een groep jeugd een horecagelegenheid en kwam op de Kloostersingel een andere groep jeugd, vermoedelijk Dokkumers,  tegen, die hen lastig viel. Door de Dokkumers werd geprobeerd twee jongens in het water tussen de Kloostersingel en de Oranjewal te duwen. Bij één van hen, een 19-jarige jongen uit Hantum, lukte dat. Bij de andere mislukte het maar die kwam in de bosjes terecht en zat onder de schrammen van de struiken.  Daarna rende de andere groep weg. Door de politie is een zoekactie in de omgeving ingesteld maar de daders waren inmiddels verdwenen.  De politie verzoekt getuigen van dit voorval of anderen die iets weten dat klaarheid kan brengen in deze zaak, zich te melden. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844.

Dokkum: controle beginnende bestuurdersDe politie heeft zaterdagnacht gecontroleerd op zeer jeugdige automobilisten, die opvielen door hun afwijkende, “ stoere” rijgedrag.  Dat leidde tot twee bekeuringen. Een 18-jarige jongeman uit Blije, die 24 dagen in het bezit was van een rijbewijs, reed tegen de rijrichting in de rotonde in de Rondweg-Noord op.  Hij kreeg een bekeuring voor verboden richting. Een 18-jarige knaap uit Dokkum, al 17 dagen in het bezit van een rijbewijs, viel in het centrum van Dokkum op door met veel wielspin en hoge toeren te rijden. Hij kreeg een bon voor het veroorzaken van geluidsoverlast.

Terschelling: onder invloed naast de weg De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden voor het rijden onder invloed. De man reed zondagochtend over de Badweg. In een binnenbocht raakte hij de controle over zijn voertuig kwijt en belandde in de berm. Bij controle bleek hij onder invloed. Hij blies 330 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

 

112Fryslan

})