Politieberichten Van Zaterdag 25 November 11.00 uur t/m Zondag 26 November 13.00 uur

Sneek: verkeerscontroleDe politie heeft vrijdag overdag op diverse plaatsen in Sneek, zoals de Lemmerweg, een verkeerscontrole gehouden. In totaal zijn 28 bekeuringen uitgeschreven. Er is achtmaal bekeurd voor het mobiel bellen, dertien maal voor de gordel, eenmaal voor parkeren, niet kunnen tonen rijbewijs en het rijden zonder bromfietscertificaat, tweemaal voor de helm en tweemaal voor snelheid. Dit betrof snelheden van 72 en 82 km per uur, terwijl 50 is toegestaan.

Heeg: twee verdachten aangehouden na vernieling woningDe politie heeft een 16-jarige en een 17-jarige inwoner van Heeg aangehouden voor het plegen van vernielingen aan een vakantiewoning aan de Alde Skatting. Alle ramen van de woning waren vernield, de deur was met geweld ingetrapt. Toen de eigenaar hoorde dat er vernielingen waren gepleegd, ging hij naar zijn woning. Hier trof de eigenaar, een 53-jarige inwoner van Brielle, de twee verdachten aan. De verdachten zijn door de politie overgebracht naar het bureau en daar gehoord.

Fryslân: diverse rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed De politie heeft zaterdagmiddag een 42-jarige automobilist uit Frieschepalen gecontroleerd op de Lytse Leane te Frieschepalen. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 700 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.In Leeuwarden werd zaterdag om 19.30 uur een 67-jarige automobilist uit de gemeente Franekeradeel gecontroleerd op de Spanjaardslaan. De man blies 630 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. Twee uurtjes later werd in dezelfde straat een 49-jarige automobilist uit Tzum gecontroleerd. De man blies 585 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van deze automobilist is ingevorderd.Zaterdag om 22.15 uur zag de politie een 21-jarige automobilist uit Sneek met piepende banden wegscheuren vanaf de Harinxmakade te Sneek. Na controle bleek de automobilist te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 595 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.In Noordoost Fryslân heeft de politie van zaterdag 22.00 tot en met zondag 05.00 uur gecontroleerd op alcohol in Dokkum (61 bestuurders moesten blazen), Veenwouden (143 bestuurders) en Veenklooster (33 automobilisten). In de omgeving van deze plaatsen hebben nog eens 60 bestuurders geblazen. De politie had 12 agenten ingezet, twee bestuurders hadden te veel gedronken. In Sneek werd zondag om 04.30 uur een 20-jarige automobilist uit Winsum gecontroleerd op de Marne te Bolsward. De man blies 740 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Aalsum: dode bij aanrijdingZaterdag om 18.50 uur vond een aanrijding plaats op de Dokkumerweg. Een 31-jarige automobilist uit Dokkum, komend vanuit de richting Dokkum, haalde, in een bocht naar links, een auto in. Uit tegenovergestelde richting kwam ook een auto. Na de inhaalmanoeuvre week de 31-jarige uit naar rechts. Hierbij sloeg de auto over de kop, kwam in de rechterberm terecht, sloeg weer over de kop en kwam op de kop in de sloot terecht. De inzittende van de auto, een 40-jarige inwoonster van Oentsjerk, werd uit de auto geslingerd. De vrouw liep hierbij ernstig nekletsel op. Ze is per ambulance naar het UMCG in Groningen overgebracht, waar de vrouw zondagochtend aan haar verwondingen is overleden.

Bolsward: inbraak bedrijfDe politie onderzoekt een inbraak bij een bedrijf aan de De Marne. Men kwam binnen door van een deur een raam te forceren. Gestolen is een aantal beeldschermen, pc’s en navigatiesystemen. De technische recherche onderzoekt de inbraak. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van Bolsward.

Witmarsum: vijf aanhoudingen na spuiten van graffitiDe politie heeft zondagochtend vijf jongeren aangehouden voor het spuiten van graffiti. Net na middernacht zag de politie bij het viaduct bij de Van Aylvaweg enkele fietsen staan, alle zonder bestuurder en niet op slot. Even later werd bij de afrit van de A7 een jongere gesignaleerd, vier anderen werden even later aangetroffen in het riet. De vijf, allen in het bezit van spuitbussen, zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het gaat om drie inwoners van Witmarsum – 15, 15 en 16 jaar – en twee uit de gemeente Wûnseradiel, beiden 16 jaar. De vijf hebben twee kunstwerken voltooid, voordat ze in de kraag werden gepakt.

Broeksterwoude: vier verdachten aangehoudenDe politie heeft zondagochtend vier verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Net na middernacht fietste een drietal jongeren – waaronder een 16-jarige inwoner van Veenwouden en een 17-jarige inwoner van Buitenpost – over de Hoofdweg, waar zij een aantal andere jongeren inhaalde. Bij het inhalen werd een 17-jarige inwoner van Noardburgum boos, waarna hij de 17-jarige inwoner van Buitenpost van zijn fiets trok. De inwoner van Buitenpost werd diverse malen geslagen en geschopt. Ook werd het slachtoffer in de sloot geduwd. Ook de 16-jarige is geslagen, maar kon op enig moment ontkomen. De verdachte werd een kwartier later door de politie aangehouden in Zwaagwesteinde. Ook zijn drie vrienden zijn aangehouden, dit zijn een 16-jarige inwoner van Veenwouden en twee inwoners van Noardburgum van 15 en 16 jaar. De vier zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na inbraakDe politie heeft zondag omstreeks 03.00 uur een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op de Voltaweg. De politie werd gebeld door een persoon die aanwezig was in het pand. Onmiddellijk is de politie met diverse eenheden ter plaatse gegaan, waarna het pand werd afgezet. Er is een diensthond ingezet, die al snel de verdachte aantrof bij het gebouw. De man reageerde niet op het roepen van de politie, hetgeen de verdachte een hondenbeet in de linkerarm opleverde. De verdachte werd aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau.

Dokkum: drie aanhoudingen na vernielen fietsDe politie heeft zondag omstreeks 03.30 uur drie verdachten aangehouden, die een fiets aan het vernielen waren op de Stationsweg. Dit alles gebeurde voor de ogen van de politie. Twee 17-jarigen en een 18-jarige inwoner van drie kleine plaatsen in de gemeente Dongeradeel zijn aangehouden, gehoord en vervolgens heengezonden.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})