Fryslân, 24-08-2008 • Politieberichten van zaterdag 23 augustus 11.00 uur t/m zondag 24 augustus 11.00 uur.

Wijckel: zeilboot gestolenDe politie onderzoekt de diefstal van een zeilboot met buitenboordmotor uit de vaart aan de Lytse Jerden. De boot, een witte Quicksilver Fish met in het blauw de naam “Lente” is tussen zaterdag 14 en zaterdag 23 augustus gestolen. Aan de boot hing een zwarte 15 pk kortstaart Mercury buitenboordmotor. De touwen waarmee de boot vastlag, waren doorgesneden. De eigenaar, een 58-jarige man uit Raamsdonkveer, deed aangifte.Olterterp: man gewond bij val met fietsDe politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval aan de Achterwei, waarbij een 62-jarige man uit Drachten gewond raakte. De man nam deel aan een ATB-toertocht en was in het bosperceel ten val gekomen. Hij is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Augustinusga: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige man uit Surhuizum. De man werd met zijn auto gecontroleerd op It West. Hij reed met een snelheid van 148 km/u terwijl maar 80 km was toegestaan. Ook wordt proces-verbaal opgemaakt.

Damwoude: mishandeling en rijden onder invloed De politie heeft zaterdagavond een 33-jarige man uit Rinsumageest aangehouden op verdenking van mishandeling en rijden onder invloed. Een 42-jarige vrouw uit Damwoude had kort daarvoor aangegeven dat ze door de man was mishandeld in haar woning. De aanleiding lag in de relationele sfeer. Daarop was de man vertrokken. Toen de politie nog ter plaatse was, kwam de verdachte met zijn auto terug. Hij bleek onder invloed en werd voor de mishandeling en het drankrijden aangehouden. Aan het bureau blies hij 615 ug/l. Naast een proces-verbaal voor genoemde feiten is zijn rijbewijs ingevorderd. Ook is hij voor nader onderzoek van de mishandeling ingesloten.

Leeuwarden: autodief aangehoudenDe politie heeft zaterdagavond een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. ’s Avonds tussen 20.30- en 23.00 uur werd vanaf de Albert Schweitzerstraat de auto gestolen van een 75-jarige bewoner van die straat. Na de ontdekking ging een familielid op onderzoek uit en zag de auto rijden in Camminghaburen. Voordat de politie was gewaarschuwd, raakte hij de auto met de verdachte kwijt. De auto vond hij even later op de Hottingastate. Hij bleek opgebroken en doorverbonden te zijn. De verdachte was echter verdwenen. Wel was er een goed signalement. Korte tijd later zagen surveillerende politiemensen de verdachte, die geheel voldeed aan het signalement, lopen op de Anne Vondelingweg. Hij werd aangehouden en is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: gewonden bij vechtpartijDe politie heeft zaterdagnacht een onderzoek gestart naar een vechtpartij bij een horecabedrijf aan de Nieuwestad waarbij twee personen gewond zijn geraakt. Er was tussen meerdere bezoekers ruzie ontstaan. De aanleiding lag in een eerder conflict in het verleden tussen enkelen van hen. Een 22-jarige man uit Leeuwarden liep een flinke snee in zijn hand op en moest naar het ziekenhuis voor medische behandeling. Een 27-jarige man uit Den Haag liep door een klap hoofdletsel op en is ook door de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De klap zou zijn gegeven door een 27-jarige man uit Leeuwarden, familielid van het eerste slachtoffer. Die is ter plaatse op verdenking van mishandeling aangehouden en ingesloten. Het is nog onduidelijk wat er nog meer is gebeurd. De politie stelt een onderzoek in naar de volledige toedracht en wie welke rol heeft gespeeld.

Leeuwarden: vernieling, mishandeling en bedreigingDe politie heeft zaterdagochtend een 39-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. Een 47-jarige Leeuwarder had in een horecagelegenheid aan de Tuinen woorden gehad met de verdachte. Toen hij het café verliet en naar zijn auto liep, zag hij dat hij door deze man en vier anderen werd gevolgd. Ook zij stapten in een auto en reden achter hem aan. Op de Oosterkade werd hij klem gereden. De verdachte bedreigde hem met een wapen en door de groep werd het voorruit vernield en een deuk in de auto geschopt. Ook kreeg het slachtoffer klappen. Politiemensen herkenden in het signalement de verdachte. De betrokken auto werd met de verdachte op het Bataviaplein aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de overige betrokkenen.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft zaterdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In ruim twintig gevallen, waaronder zes in Leeuwarden, werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen ze opgemaakt. In zeven gevallen had men zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd.Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden);

Zaterdag 16.00 uur, Sanatoriumweg in Appelscha, 59-jarige automobilist uit Frieschepalen, 715 ug/l, de verdachte reed vanaf een terrein de weg op juist op het moment dat een 26-jarige automobiliste uit Oosterwolde passeerde een aanrijding was het gevolg.

Zondag 00.45 uur, Tilgrupsweg in Appelscha, 58-jarige automobilist uit Appelscha, 1065 ug/l, de verdachte was de macht over het stuur verloren en in de sloot beland.

Zondag 00.40 uur, Tolheksleane in Frieschepalen, 27-jarige automobilist uit Ureterp, bloedproef afgenomen, verdachte reed door onbekende oorzaak tegen een boom, raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten, waar een bloedproef werd afgenomen.

Zondag 03.30 uur, Suderseewei in Balk, 23-jarige automobilist uit Woudsend, 605 ug/l, bestuurder trachtte met een snelheid van ongeveer 180 km/u, waar 80 is toegestaan, tevergeefs te ontkomen.

Zondag 04.30 uur, Harlingerstraatweg in Leeuwarden, 21-jarige automobilist uit Leeuwarden, 475 ug/l, betrof beginnend bestuurder.

Zondag 04.45 uur, Middelwyk Drachten, 24-jarige bestuurder van een bromfiets uit Frieschepalen, 605 ug/l.

Zondag 05.40 uur, Groningerstraatweg in Leeuwarden, 32-jarige automobilist uit Heerenveen, 360 ug/l, betrof beginnend bestuurder.

112Fryslan