Fryslân, 22-06-2008 • Politieberichten van zaterdag 21 juni 07.00 uur t/m zondag 22 juni 11.00 uur.

Oosterwolde: ongeval met letselDe politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding tussen twee personenauto’s op de Weper onderzocht. Een 19-jarige jongeman uit Oosterwolde reed richting Veenhuizen. Uit die richting kwam een 79-jarige man uit Leek die bij de Knolle linksaf sloeg richting Fochteloo. Op de kruising kwamen zij met elkaar in aanrijding. De man uit Leek raakte daarbij bekneld in zijn auto en moest er door de brandweer uitgeknipt worden. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Een passagiere van hem, een vrouw uit Roden (leeftijd onbekend) is uit voorzorg eveneens overgebracht naar hetzelfde ziekenhuis. Drachten: twee winkeldieven aangehoudenDe politie heeft zaterdagmiddag een 46-jarige man en een 47-jarige vrouw, beiden uit Dokkum, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee werden door medewerkers betrapt in een winkel aan de Ringweg. Ze hadden, zo bleek later, met een geprepareerde tas voor ruim € 120,- aan cosmetica gestolen. De vrouw werd door winkelmedewerkers vastgehouden; de man wist te ontkomen. De politie trof hem, aan de hand van het signalement, aan op de Stationsweg. Hij had de tas nog bij zich. Daar zaten nog meer goederen in, zoals drank en toiletartikelen, die vermoedelijk bij andere winkels gestolen zijn. De twee zijn  voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld.

Gorredijk: schade door te heet vuurDe politie heeft zaterdagmiddag een 43-jarige man uit Langezwaag bekeurd voor het illegaal verbranden van afvalhout. De man had in een betonnen silo van circa 3 m doorsnede op een boerderij aan de Hegedyk een grote stapel afvalhout in brand gestoken. Het vuur was zo heet geworden dat de betonnen silo met een grote knal barstte. Door de klap sneuvelden er ruiten van een loods op het terrein van de buren. De brandweer bluste het vuur.

Leeuwarden: drenkelingen gered De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een  ongeval met een boot in het Van Harinxmakanaal. Drie Leeuwarders, een 61-jarige man, een 69-jarige vrouw en een 13-jarige meisje, voeren met een klein bootje over het kanaal. Het bootje maakte water, waarop de drie in het kanaal terechtkwamen. De drie werden door omstanders gered. De vrouw kon niet zwemmen en raakte twee keer onder water, voordat ze eruit gehaald kon worden. De drie drenkelingen zijn in verband met mogelijke onderkoeling overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar konden ze na onderzoek weer naar huis.

Houtigehage: aanhouding na burenruzieDe politie heeft zaterdagavond een 47-jarige man uit Houtigehage aangehouden na een uit de hand gelopen burenruzie in De Pikstiennen. Eerder die dag was vanuit de woning van de verdachte een illegale zender in beslag genomen. Van een buurvrouw werd vermoed dat zij de tipgever zou zijn geweest. ’s Avonds werd met bierflesjes gegooid naar de woning van de buurvrouw. Agenten zijn daarop een gesprek aangegaan met beide partijen. Op het moment dat  ze bij de buurvrouw waren, sprong de verdachte over het tuinhek en rende in de richting van de buurvrouw. Voordat hij zover was, kon een politieman hem pakken en onder controle brengen. De man verzette zich hevig. Vervolgens kwamen er meer personen bij, die zich met de aanhouding bemoeiden en probeerden de verdachte te ontzetten. Daarbij werden meerdere personen door de politie gepepperd. De verdachte kon uiteindelijk overgebracht worden naar het bureau. Hij is ingesloten. Het onderzoek gaat door. Meer aanhoudingen zijn te verwachten.

Franeker: aanrijding met letsel De politie heeft zaterdagavond een aanrijding tussen een fiets en een personenauto op de Getswerderdyk onderzocht. Een 81-jarige vrouw uit Tzummarum fietste vanuit de richting Wijnaldum over de Getswerdersyl en wilde de weg oversteken. Ze zag daarbij de auto, bestuurd door een 61-jarige vrouw uit Sexbierum, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: mishandeling De politie onderzoekt de mishandeling van een 54-jarige man uit Drachten. Zondag rond 01.30 uur zag de man vanuit zijn woning dat een knaap een ruit vernielde op de Noordkade. Hij was direct naar buiten gegaan en  had de vernieler vastgepakt. Hij werd door de knaap tegen zijn knie geschopt, waarop die er vandoor ging. De Drachtenaar raakte zodanig gewond, dat hij met een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Aan de hand van het signalement kon de politie de vernieler achterhalen op de kaden. Het bleek om een 17-jarige jongen uit Drachten te gaan. Hij is aangehoudenen voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: aanhouding na vernieling De politie heeft zaterdagnacht een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De knaap werd door de politie weggestuurd bij een ander incident op de Noordkade (zie bericht hierboven), omdat hij zich hinderlijk gedroeg. Daarop zei hij: “Wacht maar, dat zal je merken” en fietste een steeg van de Noordkade in. Direct daarop hoorden de agenten glasgerinkel. Toen ze polshoogte gingen nemen, zagen ze dat van een winkel een ruit was vernield. Toen de ambulance in verband met het voorgaande geval was vertrokken, werd een zoekslag gemaakt naar de verdachte. Hij werd op de Noordkade aangetroffen. Hij is aangehouden en ingesloten.

Heerenveen: vernielers aangehoudenDe politie heeft zondag een 17-jarige knaap uit Noordwolde en een 19-jarige uit Oldemarkt aangehouden op verdenking van vernieling en gevaarlijk rijgedrag. Politiemensen zagen dat de jongste, in gezelschap van twee anderen, op de looproute Dracht, Sieversstraat en Kuperusplein van meerdere bloembakken de planten eruit trok. Ook probeerde hij een hekwerk omver te trekken. Een agent wilde hem op het Burgemeester Kuperusplein aanhouden. De andere twee waren toen al weggerend. De verdachte ging er direct rennend vandoor, achtervolgd door de agent. Op dat moment kwam een auto zonder verlichting aanrijden. Op het moment dat hij de agent genaderd was, ging de verlichting aan en accelereerde de auto. De agent moest daarop aan de kant stappen en de achtervolging staken. Hij zag dat de jongste verdachte doorrende richting rotonde en dat de auto met stevig snelheid daar ook heenreed. De jongste verdachte stapte in de auto, die vervolgens snel wegreed. De auto kon even later door andere politiemensen op de Stadionweg achterhaald worden. De 17-jarige en de bestuurder, de 19-jarige verdachte, werden aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. De derde knaap zat ook in de auto. Hij is alleen verhoord maar niet aangehouden. Hij had geen actieve rol gespeeld in de vernielingen of het rijgedrag.

Drachten: twee gewonden na mishandeling De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de daders van de mishandeling van een 33-jarige vrouw uit Gouda en een 27-jarige man uit Drachten. De twee liepen zaterdagnacht over de Noordkade, toen vanuit een groep jongens iets naar hen werd geroepen. Daarop stopten ze, waarna de vrouw tegen het hoofd werd geslagen. De man stapte ertussen om de vrouw te verdedigen. Ook hij werd geslagen en toen hij op de grond lag ook nog geschopt. Beide slachtoffers zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beiden hadden verwondingen aan  het hoofd. Door de politie werd de omgeving afgezocht maar er werden geen verdachten meer aangetroffen.

Heerenveen: mogelijke brandstichtingDe politie stelt een onderzoek in naar een brand bij een woning aan de Reigerstraat. Zondag rond 02.15 uur werden de bewoners wakker van een brandlucht. Ze gingen op onderzoek uit en zagen dat de houten betimmering rond de brievenbus in brand stond. De woning stond al vol rook. Daarop hebben ze met hun kind de woning verlaten. De brand trok door tussen de houten betimmering en de veranda naar enkele andere woningen. Ook daar werden de bewoners van uit huis gehaald. Na het blussen werd door de brandweer de woningen  rookvrij gemaakt en konden de bewoners weer terug. Alleen de woning waar de brand begonnen was, was onbewoonbaar. De bewoners zijn door buren opgevangen. Gezien de plaats van de brand en de brandhaard houdt de politie sterk rekening met brandstichting. De politie zal vandaag, zondag, een buurtonderzoek uitvoeren. Ook zal door de technische recherche een uitgebreid sporenonderzoek worden uitgevoerd.

Sneek: aanhouding na mishandelingDe politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 03.0 uur had de verdachte op de Prins Hendrikkade ruzie gehad met een 21-jarige Sneker. Hij had daarbij volgens getuigen een klap en een kopstoot uitgedeeld. De verdachte werd door surveillerende politiemensen aangetroffen op de J.W. Frisostraat. Nadat hij door de agenten werd aangesproken, ging hij er vandoor. Na een korte zoekactie met een politiehond werd hij op de Anna Paulownastraat gevonden. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Appelscha: brandstichtingDe politie stelt een onderzoek in naar een brand in een ijskiosk aan de Boerestreek. Zondag rond 03.00 uur werd de brand ontdekt door voorbijgangers. Zij bluste ook zelf de brand. Het bleek dat er meerdere brandhaarden buiten het pand waren. Het gaat dus vrijwel zeker om brandstichting.

Drachten: openlijke geweldplegingDe politie heeft zondag rond 05.30 uur twee mannen uit Drachten van 34 en 36 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De twee mannen maakten deel uit van een grote groep klanten, de tegen vijf uur in de zaak kwamen voor een broodje. Daarna ontstond onenigheid tussen de uitbater van de zaak, een 40-jarige inwoner van Drachten,  en enkele mannen in de groep. Over de reden van de onenigheid spraken getuigen elkaar tegen. De uitbater wilde iedereen uit zijn zaak hebben. Een deel vertrok en een ander deel bleef. Daarna werd er over en weer geduwd en met meubilair gegooid. De 36-jarige verdachte gooide een stoel in de richting van de uitbater. Hij raakte daarbij echter een vrouw (personalia onbekend), die gewond raakte en met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan