Fryslân, 21-09-2008 • Politieberichten van zaterdag 20 september 11.00 uur t/m zondag 21 september 11.00 uur .

Sneek/IJsbrechtum : rijbewijzen ingevorderd na te hard rijdenDe politie heeft zaterdag van twee bestuurders het rijbewijs ingevorderd omdat ze de maximum snelheid zeer grof hadden overtreden. Op de rijksweg A7 bij Sneek werd een 44-jarige man uit Callantsoog betrapt. Hij reed met zijn personenauto 135 km/u terwijl daar maar 80 km/u is toegestaan. Op de A7 ter hoogte van IJsbrechtum werd een 27-jarige automobilist uit Bolsward geklokt op 145 km/u. Ook op dit stuk is maximaal 80 km/u toegestaan.

Steggerda: brand in schuur De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een brand in een schuur aan de Pepergaweg in Steggerda. Het betrof een berging van een woonboerderij. Er waren geen mensen of dieren in de schuur. De brandweer bluste het vuur. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Aldeboarn: brand in stalDe politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een brand in een ligboxstal aan de Braksdyk. Rond 07.00 uur werd de brand ontdekt door een voorbijganger, die de eigenaar waarschuwde. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen maar kon niet voorkomen dat de schuur geheel uitbrandde. De brand is ontstaan in het midden van de schuur ter hoogte van enkele tractoren. Mogelijk ligt daar ook de oorzaak. Tijdens de brand kwam asbest vrij. Daarom moesten de bewoners van de Braksdyk enige tijd hun woning verlaten. Er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Het asbest lag verspreid tot op een afstand van ongeveer 20 meter van de stal.

Sint Jacobiparochie: man aangehouden na slaan met kettingDe politie heeft zaterdagnacht en 47-jarige man uit Menaldumadeel aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Zaterdagavond had een vrouwelijke kennis van de verdachte een 43-jarig man uit Deventer uit haar woning in de Geert Veenhuizenstraat gezet. Daarna was de verdachte naar de vrouw gegaan. Kort na middernacht verscheen de man uit Deventer wederom bij de woning en klopte op het ruit. Daarop kwam de verdachte met een ketting naar buiten en sloeg de Deventenaar daarmee enkele malen in het gezicht. Dit schouwspel voltrok zich voor het oog van enkele politiemensen. Zij postten bij de woning omdat zij al het vermoeden hadden dat de Deventenaar terug zou komen. De politiemensen konden direct ingrijpen en de verdachte aanhouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Twijzelerheide: inbraak woningDe politie heeft zaterdagavond een inbraak in een woning aan De Welle onderzocht. Men is vermoedelijk binnengekomen door te flipperen. Er is een laptop gestolen. De 37-jarige bewoonster deed aangifte.

Franeker: aanhoudingen na openlijk geweldDe politie heeft zaterdagnacht en 21- en een 20-jarige man uit Franekeradeel aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Op de Voorstraat was er ruzie ontstaan tussen een 19-jarige jongeman uit Stiens en drie anderen, waaronder de twee verdachten. De aanleiding is vooralsnog niet bekend. Daarbij waren flinke klappen gevallen. Door getuigen werden de twee verdachten aangewezen. Zij zijn aangehouden en ingesloten. Een onderzoek naar de identiteit van de derde verdachte, de aanleiding en de toedracht, wordt ingesteld.

Wolvega: getuige houdt vernieler aanDe politie heeft zondagochtend tegen een 16-jarige knaap uit Nijeholtpade proces-verbaal ter zake vernieling opgemaakt, nadat deze verdachte door een getuige was aangehouden. Getuigen zagen dat op de Tsjerk Hiddesstraat bij de kermis de spiegel van een auto werd getrapt en zagen de verdachte weglopen. Een van de getuigen ging er direct achteraan. Hij achterhaalde de verdachte, hield hem aan en droeg hem even later over aan de gewaarschuwde politiemensen. Die namen hem mee naar het bureau. Na het afleggen van een verklaring en het opmaken van en proces-verbaal is de verdachte overgedragen aan zijn ouders.

Stavoren: mishandeling De politie heeft zondag rond 02.00 uur een 17-jarige knaap uit Stavoren aangehouden op verdenking van meerdere mishandelingen. De verdachte werd heel boos toen zijn vriendin van iemand een duw had gehad. Hij sloeg en schopte volgens getuigen wild om hem heen. Twee mannen van 26 en 46 jaar uit Middelstum raakten daarbij zodanig gewond, dat ze voor behandeling naar het ziekenhuis moesten. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Rinsumageest: vier gewonden bij ruzie op feestjeDe politie stelt een onderzoek in naar een vechtpartij waarbij vier gewonden vielen. Zondag rond 05.20 uur kregen vier jongens van 15 en 16 jaar uit Dokkum en omgeving ruzie tijden een feestje in een woning aan de Kapelle. Daarbij werden ze geslagen en geschopt door enkele nog onbekende jongens die daar ook waren. Ze liepen allemaal licht letsel op, zoals schaafplekken, zere ribben en kneuzingen. De vier hebben zich laten behandelen in het ziekenhuis in Dokkum. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de andere betrokkenen.

Dokkum: jongen bedreigd met vuurwapenDe politie is op zoek naar een man, die het bezit moet zijn van een vuurwapen. Zondag omstreeks 04.20 uur zou hij daarmee op de Birdaarderstraatweg een 18-jarige inwoner van Dokkum bedreigd hebben. De Dokkumer stond rond dat tijdstip met enkele vrienden te praten, toen de onbekende voorbij liep. De Dokkumer vroeg of de onbekende en prettige avond had gehad. Daarop pakte de onbekende een op een pistool gelijkend voorwerp uit zijn zak, laadde het door en richtte het op de 18-jarige. Daarop borg hij het wapen weer op en liep verder in de richting van de Woudven. Het gaat om een man van ongeveer 20 a 25 jaar, circa 1,80 m lang en kort blond stekeltjeshaar.

Gytsjerk: achtervolging op gestolen auto De politie heeft zaterdagnacht een eerder in Leeuwarden gestolen auto teruggevonden. Rond 03.45 uur zagen surveillerende politiemensen de auto rijden op de Riemersmastrjitte in Gytsjerk. Het rijgedrag van de bestuurder viel op onder andere door het slingeren. Daarom werd besloten de auto te controleren. Toen de inzittenden dit in de gaten kregen, gingen ze er vandoor. Na een achtervolging ging de auto bij Wyns rechtdoor de bosjes in. Beide inzittenden stapten uit de auto en renden weg. Na een achtervolging te voet raakten de politiemensen de inzittenden kwijt. Inmiddels was duidelijk dat de auto eerder in Leeuwarden was gestolen. Door een politiehond werd de omgeving afgezocht, maar de inzittenden werden niet meer aangetroffen. De auto is in beslag genomen.

Fryslân: 23 aanhoudingen tijdens executieactieDe politie Fryslân heeft zaterdag 23 personen aangehouden en bijna twaalfduizend euro geïnd tijdens een zogenaamde executieactie. In samenwerking met collega’s uit Groningen en Drenthe werden 207 woningen van veroordeelden bezocht, die nog een straf hadden openstaan. Op deze adressen werden 22 mannen en één vrouw aangehouden, die bij elkaar nog 420 dagen cel hadden openstaan. Verder werd € 11.770,- geïnd aan achterstallige boetes.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft vrijdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In acht gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen ze opgemaakt. In vier gevallen had men zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 18.20 uur,Tolvepaed in Haskerdijken, 53-jarige automobilist uit Haskerdijken, de verdachte weigerde tot drie keer toe mee te werken aan de ademanalyse en krijgt ook daarvoor een proces-verbaal;

Zondag 01.30 uur, N31 onder Drachten, 46-jarige automobilist uit Langelo, 1100 ug/l;

Zondag 04.00 uur, Middelweg-West in Sint Jacobiparochie, 22-jarige automobiliste uit Sint Jacob, 405 ug/l, betrof beginnend bestuurster;

Zondag 04.20 uur, Tine Talmanstraat in Drachten, 33-jarige automobilist uit Drachten, 880 ug/l.

 

112Fryslan