Fryslân, 02-11-2008 • Politieberichten van zaterdag 1 november 11.00 uur t/m zondag 2 november 11.00 uur.

Let op! In verband met de overgang naar een nieuw systeem zijn de politieberichten van morgen, 3 november in de loop van de maandagmiddag beschikbaar.

Jistrum: aanrijding motor en auto
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding tussen een motorrijder en een personenauto op de Rijksstraatweg. Op de t-splitsing met de Kooiweg wilde een 36-jarige automobilist uit Jistrum linksaf de Rijksstraatweg op. De automobilist zag een 61-jarige motorrijder uit Harkema, welke achter een afslaande auto reed over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg. De motorrijder is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Tystjerk: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak, gepleegd van vrijdag op zaterdag, in een woning aan de Reidfjild. Men is binnengekomen door het forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. Alle kamers werden doorzocht. Tot nu toe is niet bekend wat er is weggenomen. Een 80-jarige vrouw uit Tytsjerk deed daarbij aangifte.

Grou: val met fiets
De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Stationsweg afgehandeld. Gezamenlijk hadden een 28-jarige man uit Grou en een 21-jarige vrouw uit De Wilgen boodschappen gedaan en wilden dit per fiets vervoeren. De man ging daarbij fietsen met de boodschappen aan het stuur en de vrouw op de stang. Dit ging niet goed waardoor de vrouw haar voet in de spaken kreeg en hierdoor hard ten val kwam. De man viel op zijn linkerarm en raakte daarbij zijn arm uit de kom. Beide zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Kornwerderzand: forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 64-jarige man uit Beverwijk. Deze automobilist reed over de A7 in de richting van Den Over toen het voertuig ter hoogte van Kornwerderzand een snelheidscontrole passeerde met 126 km/u. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 70 km/u. Met deze overschrijding van 56 km/u het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal aangezegd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft zaterdagmiddag op Over de Kelders een 16-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen dat een groepje van drie personen hun fiets parkeerden tegen een brugleuning aan. Een van de drie fietsen werd niet afgesloten en één fiets werd met een los slot afgesloten. Hierop werden twee van de groep staande gehouden om de fietsen te controleren. Een van de personen, de 16-jarige verdachte, fietste op een fiets die na controle als gestolen geregistreerd te staan. De jongen is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Drachten: aanhouding voor bezit drugs en wapens
De politie heeft zaterdagavond een 40-jarige man uit Zuidbroek op de Middelwyk aangehouden op het in bezit zijn van hard- en softdrugs en diverse wapens. De man, rijdend in een personenauto met nog drie inzittenden, vroeg surveillerende agenten de weg. Nabij de Middelwyk zien de agenten de auto staan en vermoeden dat de inzittenden betrokken zijn bij de handel in drugs. Daarop wordt de auto met de bestuurder staande gehouden en gecontroleerd op grond van de opiumwet. Hierbij worden vermoedelijk XTC-pillen, heroïne en twee zakjes met wiet aangetroffen. Daarnaast was de verdachte in het bezit van onder andere een boksbeugel en een slagwapen. De andere inzittenden worden ook gefouilleerd. Hierbij worden geen drugs aangetroffen. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Wolvega: spiegels van auto’s vernield.
De politie onderzoekt de vernielingen, gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag, aan negen geparkeerde auto’s. Tijdens de surveillance constateerden agenten een spoor aan vernielingen aan auto’s die geparkeerd op Julianaweg, Peter Paulus Rubenstraat, Govert Flinkstraat en de Oranje Nassaulaan. Meerdere spiegels zijn daarbij kapot gemaakt.

Rottevalle: insluiper pakt gsm
De politie onderzoekt een diefstal, die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond, in een woning aan de Master Kuiperswei. De dader is via nog onbekende weg de woning binnen gekomen. De aanwezige bewoners worden wakker, zien de dader staan en proberen de man te pakken. De verdachte weet echter te ontvluchten. De bewoner volgt hem maar kon de insluiper niet meer te pakken krijgen. Toen de 55-jarige bewoner weer thuis kwam merkte hij dat zijn mobiele telefoon gestolen was. Daarop is direct de politie gebeld en werd tevens een zoekslag door het dorp gemaakt. Helaas werd de verdachte persoon niet meer aangetroffen. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: aanhouding in verband met vernielingen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige man uit Kornhorn aangehouden op het vernielen van meubilair in een horecagelegenheid aan de Groiningerstraatweg. Ter plaatse bleek dat twee personen zich schuldig hadden gemaakt aan het vernielen van barkrukken en stoelen. Op aanwijzing van getuigen kon één van de verdachten, die nog tussen het publiek stond, worden aangehouden. De andere verdachte is nog niet gevonden. Een 48-jarige man uit Groningen heeft aangifte gedaan.

A32: koe en auto botsen op snelweg.
De politie heeft zondagmorgen een aanrijding afgehandeld op de A32 nabij Haskerdijken. Rond 05.39 uur kregen de politie de melding van loslopende koeien op de spoorwegovergang. De spoorwegen werden hierop direct geïnformeerd. Toen de agenten ter plaatse reden hoorden zij dat er op de A32 een aanrijding had plaatsgevonden tussen een koe en een personenauto. Ter plaatse bevonden zich 10 a 15 koeien op de vluchtstrook ter hoogte van het tankstation en lag er een auto in de sloot. De twee betrokken auto’s reden beide over de A32 in de richting van Heerenveen toen zij na het tankstation plotseling koeien op de weg zagen staan. De 24-jarige bestuurder uit Ermelo probeerde de eerste koeien te ontwijken maar botste vervolgens op één van de dieren. Deze koe, kwam op het voorruit te terecht en belandde in de sloot. Het dier heeft het niet overleefd. De auto kwam in de sloot terecht. De andere auto, bestuurd door een 24-jarige man uit Heerenveen kreeg daarbij rondslingerde delen van de auto op de motorkap. De medepassagier van de man uit Ermelo is met letsel aan het gezicht als gevolg van rondslingerende glassplinters per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De overige betrokken bestuurders hadden geen letsel.
De boeren in de omgeving werden gealarmeerd. Hierbij werd de eigenaar van de koeien snel getraceerd zodat deze de beesten weer terug kon begeleiden naar het weiland waaruit ze afkomstig waren. Hoe de beesten zijn ontsnapt is nog niet bekend. De boer heeft verklaard zaterdagmiddag nog bij het weiland te zijn geweest en alles wat toen nog afgesloten en in orde.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de avond en nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In negen gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze te veel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er werd een proces-verbaal opgemaakt. In één geval werd ook het rijbewijs ingevorderd. Het ging daarbij om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

07.25 uur, A32 nabij Grou, 29-jarige man uit Leeuwarden, 670 ug/l. Bestuurder stond op de rechterrijstrook van A32 stil met een rokende motor.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan