Politieberichten Van: Zaterdag 18 November 13.00 uur t/m Zondag 19 November 11.00 uur

Surhuisterveen: aanhoudingDe politie heeft zaterdagmiddag een 40-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden. De man wilde voorkomen dat een toezichthouder en een politiebeambte tussenbeide kwamen bij een vechtpartij op De Kolk. Deze vond plaats in een drukbevolkte straat tijdens de intocht van Sinterklaas. De verdachte gaf daarbij de politieman een harde duw, die daardoor ten val kwam. De man werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Burgum: aanhouding automobilistDe politie heet zaterdagavond een 32-jarige automobilist uit Burgum aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man op de Lageweg in een auto rijden met een defecte koplamp. Met het stopbord gaven ze de bestuurder een stopteken, maar dit werd door hem genegeerd. Hij bleef met te hoge snelheid zijn weg vervolgen, totdat hij bij zijn woning was aangekomen. De agenten zetten hun dienstvoertuig achter dat van de automobilist, waarna deze vervolgens achteruit tegen de politieauto reed. De man weigerde uit zijn auto te komen. Hij werd met lichte dwang uit de auto gehaald. Toen hem werd verteld dat hij was aangehouden, werd de man agressief en bedreigde de agenten. Hij werd daarop geboeid in de politieauto gezet. Tijdens de rit naar het bureau gaf de verdachte een naast hem gezeten agent een kopstoot, die daarbij overigens geen noemenswaardig letsel opliep. Op het bureau blies de man 600 ug/l., waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd en voor diverse feiten proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De man is ingesloten.

Franeker: aanhoudingen na baldadigheid en beledigingDe politie heeft zondagmorgen vroeg twee 15-jarige jongens uit Franeker aangehouden wegens baldadigheid en belediging. De twee waren betrokken bij een vechtpartij op de Sjaardemastraat. Toen gewaarschuwde politieagenten de partijen wilden scheiden, sprong één van de verdachten een agent in de nek. Hij werd daarop aangehouden, evenals de andere verdachte die de agenten beledigde. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht, waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Sneek: aanhoudingen na mishandelingDe politie heeft zondagmorgen een 25-jarige man en een 24-jarige vrouw, beiden uit Sneek, aangehouden. Ze worden er van verdacht een 18-jarige inwoner van Joure en twee inwoonsters van Sneek (19 en 17 jaar) te hebben mishandeld. Aangevers liepen op De Singel toen ze opzij moesten springen voor een auto die met hoge snelheid kwam aanrijden. Eén van hen raakte de auto nog licht, waarna deze stopte. Beide verdachten stapten uit de auto en begonnen de aangevers te slaan en te schoppen. De gewaarschuwde politie hield de twee verdachten korte tijd later in hun auto aan op de Prins Hendrikkade. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding na beledigingDe politie heeft zondagmorgen een 25-jarige inwoner van de gemeente Leeuwarden aangehouden. De man beledigde op de Nieuwestad voorbij fietsende politieagenten. Toen hij hierop werd aangesproken, kon hij in eerste instantie zijn weg vervolgen. Hij beledigde daarop nogmaals de agenten, waarop hij werd aangehouden. Hij pleegde daarbij verzet en werd geboeid naar het politiebureau overgebracht. Tijdens de rit aar het bureau uitte hij diverse dreigementen naar politieagenten. Op het bureau werd hij ingesloten.

Leeuwarden: aanrijding onder invloedDe politie heeft zondagmorgen een 23-jarige automobilist aangehouden die onder invloed een eenzijdig ongeval had veroorzaakt. De man was op de Aldlansdyk met zijn auto geslipt en vervolgens tegen een lantaarnpaal gebotst. Omdat hij bleek te hebben gedronken, werd op het politiebureau een ademanalyse uitgevoerd. Gezien de uitslag van 455 ug/l, werd daarvoor proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Ook bleek het rijbewijs van de man al eerder ingevorderd te zijn. Daarvoor werd eveneens proces-verbaal opgemaakt.

Joure: aanhoudingen na vernielingDe politie heeft zondagmorgen een 19- en een 22-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van vernieling. Omwonenden hadden gezien hoe een auto hard wegreed bij een vernield bushokje. Op het moment dat de gewaarschuwde politie een getuigenverklaring opnam, kwam de auto voorbijrijden. De auto kreeg een stopteken, waarna deze stopte. De jongste verdachte rende daarop hard weg, maar kon door een agent worden aangehouden. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht. Daar aangekomen zette de jongste verdachte het opnieuw op een lopen. Ditmaal kon hij niet worden achterhaald.  Zijn identiteit is bij de politie bekend.

Ouwsterhaule: aanrijding onder invloedDe politie heeft zondagmorgen een 36-jarige automobilist uit de gemeente Smallingerland aangehouden omdat hij onder invloed een eenzijdig ongeval had veroorzaakt. Op de Rijksweg A6 was hij ter hoogte van Oosterzee van de weg geraakt en met zijn auto in de bermsloot terechtgekomen. Omdat de man gedronken had moest hij mee naar het bureau voor een ademanalyse. Gezien de uitslag van 45 ug/l werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Scharnegoutum: aanrijding onder invloedDe politie heeft zondagmorgen een 18-jarige inwoner van Scharnegoutum aangehouden. De verdachte, die niet in het bezit is van een rijbewijs, was op de Lange Achte de macht over het stuur verloren en vervolgens tegen twee geparkeerde auto’s gebotst. Hij was daarna doorgereden, maar een getuige wist hem korte tijd later te achterhalen. De inmiddels gewaarschuwde politie nam de verachte mee naar het bureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 605 ug/l. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats ongeval, rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Buitenpost: aanhouding na mishandelingDe politie heeft zondagmorgen een 32-jarige inwoner van Burum aangehouden. De man wordt er van verdacht een 26-jarige inwoner van Buitenpost te hebben mishandeld. Hij had het slachtoffer in een horecagelegenheid aan de Kerkstraat om nog onduidelijke reden met een sneeuwschep in het gezicht geslagen. Deze liep daarbij verwondingen in het gezicht op die in het ziekenhuis gehecht moesten worden. Na de melding van de mishandeling trof de politie de verdachte in een auto in de omgeving van de Kerstraat aan. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Gorredijk: aanhoudingen na vernielingenDe politie heeft zondagmorgen drie 18-jarige inwoners van de gemeente Opsterland aangehouden. De drie worden er van verdacht vernielingen te hebben aangericht op een brug op het Skutsje. Een getuige zag de drie met stenen lampen op de brug kapot gooien en waarschuwde de politie. Die trof de drie verdachten aan in de buurt van de brug. Ze werden naar het politiebureau overgebracht.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan