Politieberichten Van: Zaterdag 16 December 11.00 uur t/m Zondag 17 December 13.00 uur

Goutum: politie neemt wapen in beslagDe politie heeft zaterdagmiddag twee mannen van 20 jaar uit Grou en Akkrum aangehouden op verdenking van het bezit van een verboden wapen. Even na het middaguur werd door een getuige gemeld dat hij de twee verdachten  in een auto zag op de Bredyk. Ze zouden een vuurwapen bij zich hebben. Op de Drachtsterweg, richting Hemriksein, werd de auto rijdend aangetroffen. Nadat de betrokkenen met de nodige voorzorgsmaatregelen werden aangehouden, werd in de auto een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aangetroffen en in beslag genomen. Beide verdachten en het wapen zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Oostrum: man komt om het leven bij werkzaamhedenZaterdag rond het middaguur is een 39-jarige man uit Oostrum om het leven gekomen op zijn boerderij aan de Tichelwei. Het slachtoffer was bezig met werkzaamheden aan de giertank, die achter een tractor was gekoppeld. De man is vermoedelijk tussen het draaimechanisme tussen de tractor en de tank gekomen.

Leeuwarden: politie houdt “vervelende” klant aanDe politie heeft zaterdagmiddag een 15-jarige jongen uit Leeuwarden in een winkel aan het Zaailand aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De jongen kwam zich in de winkel beklagen over een aankoop. Toen hij zijn geld niet terug kreeg, werd hij verbaal agressief naar het winkelpersoneel en een beveiligingsmedewerker. Vervolgens weigerde hij de winkel te verlaten. De verdachte werd door de gealarmeerde politie in de winkel aangehouden. Daarbij verzette hij zich. Er wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake lokaalvredebreuk en wederspannigheid (verzet).

Veenwouden: gewonde bij aanrijdingDe politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding tussen twee personenauto op de Rondweg behandeld. Een 32-jarige vrouw uit Hurdegaryp reed over de Rondweg richting Zwaagwesteinde en wilde linksaf slaan de Stinsweg op. Ze liet twee auto voorgaan maar had de derde auto, bestuurd door een 25-jarige vrouw uit Staphorst, niet in de gaten. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw uit Staphorst is met rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachten: aanhouding na vernieling brievenbussen met zwaar vuurwerkDe politie heeft zaterdagavond een 14-jarige knaap uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 20.00 uur werd gemeld dat een groep jeugd met zwaar vuurwerk brievenbussen zou opblazen op onder andere De Orion. Toen de politie ter plaatse kwam, had een getuige en een aangever de verdachte al achterhaald. Hij maakte deel uit van een grotere groep. De verdachte werd door de politie aangehouden. Hij bekende vuurwerk afgestoken te hebben maar zou niets hebben vernield. In de woning van de verdachte werd nog een aantal vlinderbommen aangetroffen. Die zijn in beslag genomen. De komende week zal de politie de overige jongeren uit de groep horen.

Heerenveen: inbraak in winkelDe politie stelt een onderzoek in  naar een inbraak in een winkel aan de Dracht. Daar werd zaterdagavond rond 22.00 uur met een baksteen een etalageruit ingegooid. Het is nog onbekend wat er daarna is gestolen. Een getuige had na een harde klap drie jongeren met donkere jassen en mogelijk een witte pet uit de winkel zien wegrennen. Namens het bedrijf deed een 38-jarige man uit Joure aangifte.

IJlst: politie houdt doorrijder aanDe politie heeft zondag een 19-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van het doorrijden na een aanrijding. Omstreeks 01.00 uur werd gemeld dat een spookrijder een aanrijding had veroorzaakt op de minirotonde in IJlst Hij had een personenauto, bestuurd door een 24-jarige man uit Sneek,  aangereden. De doorrijder, eveneens met een personenauto was vervolgens doorgereden richting centrum Sneek. Politiemensen hadden kort voor de  melding de verdachte auto zien rijden. Intuïtief hadden ze het kenteken genoteerd. De betrokken auto werd inderdaad met grote schade aangetroffen bij de woning van de verdachte. De auto werd in beslag genomen. De verdachte werd in zijn woning aangehouden. Hij bekende het doorrijden. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: man aangehouden na mishandelingDe politie heeft zondag een 22-jarige man uit Leeuwarden in een horecabedrijf aan het Ruiterskwartier aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 03.10 uur werd de mishandeling gemeld. Volgens de aangever, een 26-jarige man uit Leeuwarden, had de verdachte hem na een korte woordenwisseling twee vuistslagen in het gezicht gegeven, waardoor hij lichte verwondingen opliep. Door portiers werd ingegrepen, waarna de verdachte door hen aan de politie werd overgedragen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: man aangehouden na twee kopstotenDe politie heeft zondag in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 21-jarige man uit Jubbega aangehouden op verdenking van mishandeling. Volgens de aangever, een 19-jarige jongeman uit Drachtstercompagnie, had de verdachte hem na een gesprek om onduidelijke reden twee kopstoten gegeven. De aangever liep een hoofdwond op. De verdachte werd ter plaatse aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: groep jongeren aangehouden na vernielingenDe politie heeft zondag vier jongens en een meisje tussen de 16 en de 21 jaar, afkomstig uit Drachten, Leeuwarden en Hemrik, aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 04.30 uur werd gemeld dat de groep luidruchtig was en op de Dwarsvaart tegen hekjes trapte. De groep werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat twee van hen, het meisje (17) uit Drachten en een jongen (17) beide een hek hadden vernield. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn de verdachten weer in vrijheid gesteld.

Balk: drie man aangehouden na vernieling ruit bushokjeDe politie heeft zondag drie mannen van 24, 23 en 20 jaar uit Wymbritseradiel aangehouden op verdenking van vernieling van het bushokje aan de Wilhelminastraat. Getuigen hoorden omstreeks 03.20 uur glasgerinkel en waarschuwden de politie.  Die trof de verdachten nog bij het bushokje aan. Geen van allen wenste mee te werken. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Balk: zware mishandelingDe politie stelt een onderzoek in  naar de mishandeling van een 26-jarige man uit IJlst. Zondag omstreeks 03.45 uur werd hij gewond en liggend op straat aangetroffen op de Dubbelstraat. Hij was nog aanspreekbaar. Hij is met onbekend letsel met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Wat er precies is gebeurd is nog onbekend. Volgens getuigen zou het slachtoffer in het gezicht geschopt zijn.

Leeuwarden: aanrijding met letselDe politie heeft zondagochtend een aanrijding tussen drie personenauto’s op de Willem Lodewijkstraat onderzocht, waarbij een 28-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. De man reed over de Lodewijkstraat komende de richting van de Pieter Stuyvesantweg. Een 23-jarige man uit Leeuwarden kwam uit tegenovergesteld richting en wilde linksaf slaan. Hij verleende daarbij geen vrije doorgang en een aanrijding was het gevolg. Door de klap “stuiterde” de auto van de 23-jarige terug en botste tegen een geparkeerde auto. Het slachtoffer is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: twee overvallen misluktDe politie onderzoekt twee overvallen op zaterdag, waarbij telkens een man met hetzelfde signalement betrokken was. Omstreeks 17.10 uur kwam een man een winkel aan de Oude Oosterstraat binnen. De man hield een flink mes in zijn hand en vroeg om geld. De eigenaresse, een vrouw van 54 jaar uit Leeuwarden, reageerde verbaal zeer sterk en duidelijk, waarop de overvaller afdroop. Enkele uren later kwam een man met hetzelfde signalement, opnieuw met een mes in zijn hand, een horecagelegenheid aan de Voorstreek binnen. Ook hier vroeg hij om geld. Toen de medewerker ook een mes pakte en duidelijk maakte dat niet van plan te zijn, droop de overvaller voor de tweede keer af. Het betreft een vrij grote man van ongeveer 30 jaar. In de Oude Oosterstraat vetrok hij na zijn mislukte overval op de fiets richting Peperstraat.

Fryslân: zes brandenDe politie en brandweer hebben zaterdagnacht veel werk gehad van zes flinke branden op verschillende plekken in Fryslân. In enkele gevallen wordt brandstichting niet uitgesloten.

ExmorraOm 20.20 uur werd brand gemeld in een woning aan de Bolswarderweg in Exmorra. Het betrof een schoorsteenbrand. De brand werd ontdekt door de 59-jarige bewoner. Bij thuiskomst had hij de kachel aangezet. Korte tijd later rook hij een brandlucht en bleek er rookontwikkeling o de slaapkamer te zijn. Het plafond had al brand gevat. De bewoner deed een eerste poging de brand te blussen. De brandweer heeft het karwei afgemaakt door het verwijderen van een schot en het vegen van de pijp.

RinsumageestIn Rinsumageest brak omstreeks 04.10 uur brand uit in een woning aan de D. K. Boersmastraat. De 41-jarige bewoner had op de bank in de woonkamer een sigaret gerookt en was in slaap gevallen. Door de brandende sigaret was de bank in brand geraakt. Het vuur werd door de bewoner geblust. Zijn vrouw kreeg veel rook binnen tijdens het blussen en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Wijckel en SondelAan de Vogelzangwei in Wijckel en de Delbuursterwei in Sondel is zaterdagnacht, kort na middernacht, uitslaande brand ontdekt in twee boerderijen. Er is niemand gewond geraakt. In Wijckel bleek de ligboxstal in brand te staan. De brand werd door buren ontdekt, die de eigenaar waarschuwden. Door de eigenaar en enkele omstanders werd het vee, circa tien stieren, uit de stal gehaald. Tijdens de brand is asbest vrijgekomen. Voor zover bekend is dit alleen op het eigen terrein van de boerderij terechtgekomen. Een half uur later werd de brand in Sondel ontdekt. Hier was het de boerdij zelf die in brand stond. Het betrof een met riet gedekte boerderij met aangebouwde ligboxstal. De boerderij brandde geheel af. Door de bewoner is met omstanders vee uit de ligboxstal gehaald. Of er nog vee is omgekomen is niet bekend. Er is nog niets bekend over de oorzaak van beide branden. Door de technische recherche zal een sporenonderzoek worden ingesteld. Door de politie zal op zonsdag een buurtonderzoek worden uitgevoerd.

ScharnegoutumOm halfvier werd een uitslaande brand in een woning aan de Mastenbroek in Scharnegoutum gemeld. Door de politie werden de wegen afgezet ten behoeve van de hulpdiensten en werden de bewoners van nabijgelegen woningen (aantal onbekend) geëvacueerd. De brandweer kwam ter plaats met drie voertuigen om de brand te blussen.  De brand is mogelijk ontstaan door een pas geplaatste houtkachel.

WolvegaDe zesde brand ontstond omstreeks 04.00 uur in een woning op de bovenste verdieping van een flat aan de Breuningslaan in Wolvega. De bewoner was niet thuis. De oorzaak van de brand was niet bekend. Bij de komst van de politie was er al veel rookontwikkeling. Door de politie en de brandweer zijn de woningen op de bovenste etage ontruimd. Niemand is gewond geraakt. Evenals bij de andere branden zal de politie een onderzoek instellen.

Fryslân: politie pakt elf bestuurders onder invloedDe politie heeft zaterdagnacht elf bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In drie gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens datum en tijdstip, plaats van controle, verdachte, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):Zaterdag 19.00 uur, Rijksweg A7 onder Joure, 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Hommerts, 615 ug/l, betrof beginnend bestuurder, die bij een eenvoudige aanrijding betrokken was.Zondag 01.50 uur, Appelstraat in Leeuwarden, 32-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 445 ug/l,  zijn rijbewijs was reeds eerder ingevorderd wegens het rijden onder invloed.Zondag 02.40 uur, Fennenweg in Damwoude, 20-jarige bestuurder van een personenauto uit Rinsumageest, 465 ug/l, betrof beginnend bestuurder die slingerend over de weg reed.Tegen alle bestuurders is proces-verbaal opgemaakt en ze hebben een rijverbod gekregen.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})