Fryslân, 17-08-2008 • Politieberichten van zaterdag 16 augustus 11.00 uur t/m zondag 17 augustus 11.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bakhuizen: inbraak bedrijfDe politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan De Burde. Daar werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een raam vernield. Vervolgens werden diverse gereedschappen, waaronder een handcirkelzaag en een boormachine weggenomen. De 42-jarige eigenaar uit Bakhuizen deed aangifte.

Bornwird: scootmobiel te waterDe politie heeft zaterdagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Parallelwei. Een 74-jarige inwoner van Reitsum was daar in een moment van onoplettendheid met zijn scootmobiel ondersteboven in een naast de weg gelegen sloot beland. Een 22-jarige inwoner van Kollumerzwaag, die daar op het land aan het werk was, bedacht zich geen moment en sprong in de sloot om de scootmobielbestuurder, die onder zijn voertuig lag, uit het water te halen. Een ambulance bracht de bestuurder voor onderzoek over naar het ziekenhuis.

Appelscha: aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Boerstreek. Een 41-jarige automobiliste uit Oosterwolde verzuimde daar op de kruising met de Drentseweg voorrang te verlenen aan een 66-jarige fietser uit Sint Annaparochie. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de fietser letsel opliep. Een ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis in Drachten.

Oosternijkerk: eenzijdig ongevalDe politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Nijbuorren. Door een verkeerde stuurbeweging was daar een 73-jarige inwoner van Wierum met zijn scootmobiel ten val gekomen. De man liep daarbij een hoofdwond op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum werd overgebracht.

Heerenveen: aanhouding na beledigingDe politie heeft zaterdagmiddag een 24-jarige automobilist uit Oudehaske aangehouden. Een motoragent had de man op de Van Kleffenstraat een stopteken gegeven omdat achter in zijn auto een aantal personen zonder autogordel zat. De bestuurder reed echter door, waarna de motoragent hem via lichtsignalen en claxonneren diverse malen opnieuw een stopteken gaf. Uiteindelijk stopte de bestuurder op een parkeerplaats op de Van Minckelerstraat. Toen de agent de bestuurder kenbaar maakte dat hij een proces-verbaal zou krijgen voor het negeren van een stopteken begon deze de agent te beledigen. De bestuurder werd daarop aangehouden en, aangezien hij zich tegen zijn aanhouding verzette, geboeid naar het politiebureau overgebracht.

Dokkum: aanhouding na overvalDe politie heeft zaterdagavond een 40-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van een overval op een tankstation aan de Bocksmeulen. Kort daarvoor was een overvalmelding van het tankstation gekomen. Een medewerker was daar door een hem onbekende man bij de keel gegrepen en moest het geld uit de kassa afgeven. De overvaller was vervolgens in een auto weggereden. Bij de melding werd het signalement van deze auto en de overvaller doorgegeven. Agenten die op de melding reageerden zagen de auto op de Trekweg rijden en hielden deze staande. De bestuurder voldeed aan het opgegeven signalement en was bovendien in het bezit van een hoeveelheid bankbiljetten waarvan vermoed werd dat die van de overval afkomstig waren. De verdachte werd daarop naar het politiebureau overgebracht. De auto waarin hij reed bleek die avond in Dokkum te zijn gestolen. Verder was de verdachte onder invloed (590 ug/l), niet in het bezit van een rijbewijs en had hij op de Woudweg een verkeerszuil omgereden.

Abbega: motorrijder ten valDe politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de Pikesyl, waarbij zaterdagavond een 21-jarige motorrijder uit Greonterp gewond raakte. De motorrijder moest uitwijken voor een elektriciteitskabel die over de weg lag en kwam vervolgens in botsing met een paal. De motorrijder brak daarbij een been, maar kon toch nog op eigen kracht thuiskomen. Hij werd vervolgens door zijn vader naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. De politie zal nog proberen te achterhalen hoe de elektriciteitskabel op de weg terecht kon komen. Mogelijk is deze door een passerende tractor met een te hoge lading losgetrokken.

Follega: bromfietsster gewondDe politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Straatweg. Een 53-jarige automobilist uit Lunteren wilde daar linksaf een oprit op rijden, maar zag daarbij een achteropkomende bromfiets over het hoofd. De bestuurster daarvan, een 17-jarige inwoonster van Joure, liep bij de daarop volgende aanrijding een gebroken been op. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Hemelum: aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagavond assistentie verleend bij een ongeval op de N359 bij het Flinkeboskje. Een 21-jarige automobiliste Uit Hemelum had daar verzuimd op de kruising voorrang te verlenen aan een andere auto, die bestuurd werd door een 39-jarige inwoner van Sneek. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de auto van de Sneker op zijn zij belandde. De bestuurder en twee inzittenden werden door de brandweer uit de auto bevrijd en naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Eén inzittende werd daar voor behandeling opgenomen, de anderen konden na onderzoek weer naar huis. De automobiliste uit Hemelum werd voor onderzoek naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht en kon na behandeling weer huiswaarts. De kruising was in verband met de afhandeling van het ongeval en de bergingswerkzaamheden bijna drie uur afgesloten. Het verkeer werd gedurende die tijd omgeleid.

Sneek: woningbrandDe politie heeft zondagmorgen omstreeks 04.00 uur hulp verleend bij een woningbrand aan de Furmerusstraat. Een getuige zag dat er een uitslaande brand was in een flatwoning op de vierde verdieping was en belde 112. Bij hun aankomst troffen politieagenten de 43-jarige bewoner en een 34-jarige inwoner van Sint Nicolaasga buiten de woning aan. Beiden bleken ademhalingsproblemen te hebben en werden per ambulance naar het ziekenhuis in hun woonplaats overgebracht. De brandweer had de brand snel onder controle. De brand is vermoedelijk ontstaan door een oververhitte frituurpan op het fornuis.

Appelscha: aanhoudingen na vernieling in taxibusjeDe politie heeft zondagmorgen vijf jongeren aangehouden op verdenking van vernieling van een taxibusje. De vijf, een 16- en een 17-jarige inwoner van Drachten, een 17-jarige inwoner van Terwispel en een 19-jarige en 17-jarige inwoner van Jubbega, waren in Beilen opgestapt voor een rit naar Oosterwolde. Onderweg ontstond er een woordenwisseling met de chauffeur over een wijziging van de bestemming en de betaling. De vijf begonnen daarop vernielingen in het busje aan te richten. Vlak voor Appelscha voelde de chauffeur zich dermate bedreigd dat er een handgemeen in de bus ontstond. Op een gegeven moment zette de chauffeur zijn voertuig stil, waarop de jongens uit het busje vluchtten. De inmiddels gewaarschuwde politie hield de vijf in de directe omgeving van het busje aan en bracht hen over naar het politiebureau.

Fryslan: ingevorderde rijbewijzen drankrijdersVlieland, zaterdag 21.00 uur, Willem de Vlaminghweg, 60-jarige bromfietser van Vlieland, 750 ug/l.

Heerenveen: zaterdag 22.00 uur, Oranje Nassaulaan, 44-jarige automobilist uit Mildam, 655 ug/l.

Franeker: zondag 04.00 uur, Hertog van Saxenlaan, 31-jarige automobilist uit Leeuwarden, 730 ug/l.

Burgum, zondag 04.30 uur, Huyssen van Kattendijkeweg, 33-jarige automobilist uit Burgum, 940 ug/l.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval onder invloedDe politie heeft zondagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige automobilist uit Broeksterwoude. De man was met zijn auto op de Groningerstraatweg tegen de vangrail aangereden, waarbij zijn auto total loss raakte. Omdat hij gedronken bleek te hebben werd de bestuurder naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. De man bleek niet in staat deze analyse te ondergaan, waar na hem een bloedproef werd afgenomen.

 

112Fryslan