Fryslân, 16-11-2008 • Politieberichten zaterdag 15 november 11.00 uur t/m zondag 16 november 11.00 uur.

Harlingen: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Kimswerderweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 89-jarige fietser uit Harlingen gewond raakte. De man stak de weg over en zag daarbij een auto over het hoofd. De 36-jarige bestuurder uit Winsum kon de fietser niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Noardburgum: verdachte aangehouden voor vernieling
De politie heeft in samenwerking met twee portiers van een horecagelegenheid aan de Oude Commissieweg een 19-jarige inwoner van Ternaard aangehouden op verdenking van vernieling. In de nacht zaterdag op zondag zagen de twee portiers dat de man een deur van een taxi vernielde. De 19-jarige werd aangehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Aldlansdyk het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. Surveillerende agenten kregen een melding van een aanrijding nabij het ziekenhuis. Eenmaal ter plaatse zagen ze een auto tegen verkeerslicht staan. De bestuurder lag naast het voertuig op de grond en had volgens eigen zeggen veel pijn. Tevens verklaarde de 26-jarige dat hij veel bier had gedronken. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. De Leeuwarder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat hij niets mankeerde. Een GGD-arts heeft bij de verdachte bloed afgenomen om zo te kunnen achterhalen hoeveel de Leeuwarder had gedronken.

Heerenveen: politie onderzoekt inbraak in autobedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een autobedrijf aan de Skrynmakker. In de nacht van zaterdag op zondag betrapte een beveiligingsmedewerker twee nog onbekende inbrekers. De beveiligingsmedewerker zag een ladder tegen het pand staan en één van de ruiten was ingeslagen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De beveiligingsmedewerker zag twee onbekende mannen van de ladder komen. De twee maakten zich vervolgens snel uit de voeten. Ondanks een zoektocht, waarbij ook nog gebruik werd gemaakt van een politiehond, werden de twee inbrekers niet meer aangetroffen. Na onderzoek in het pand bleken er twee kluisjes met daarin een onbekend geldbedrag weggenomen te zijn. De technische recherche stelt een nader onderzoek. Namens het gedupeerde autobedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Tzum: voetganger overleden na aanrijding met bus
Een 44-jarige voetganger uit Winsum is in de nacht van zaterdag op zondag op deLutjelollumerweg overleden na een aanrijding met een discobus. De 50-jarige buschauffeur uit Leeuwarden hoorde een harde klap en stopte. In de berm zag hij het slachtoffer liggen. De chauffeur waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Ondanks de snelle komst van de politie en de ambulance kwam hulp te laat. De 44-jarige man overleed op de plaats van het ongeval. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Zwaagwesteinde: politie houdt twee verdachten aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij het zwembad aan de Sportlaan twee inwoners van Zwaagwesteinde van 25 en 28 jaar aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen enkele jongeren voor het zwembad staan. Het was de agenten bekend dat de 25 en 28-jarige harddrugs gebruikten. Daarop werden de twee gefouilleerd op grond van de Opiumwet. De agenten vonden bij beide mannen twee wikkels met vermoedelijk speed of cocaïne. Daarnaast werden er ook artikelen gevonden waar mee gebruikt kan worden. Hierop werden de twee mannen aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De harddrugs is in beslag genomen.

Grou: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling en openlijke geweldpleging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner van Drachten en een 25-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van vernieling en openlijke geweldpleging tegen personen. Bij een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat trapten drie personen tegen een deur en tevens vernielden ze een ruitje. De eigenaar en twee portiers spraken de drie hier op aan. De eigenaar en zijn portier werden belaagd en diverse malen geslagen. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd. De 20-jarige Drachtster kon nabij de horecagelegenheid worden aangehouden. De 25-jarige Grouster pas na een achtervolging op de Stationsstraat. De verdachte verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding en sloeg daarbij een agent twee keer in zijn gezicht. Na een worsteling kon de 25-jarige onder controle worden gebracht. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: politie houdt verdachte aan voor handel in harddrugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan De Pijp een 20-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van het bezit en/of handelen in harddrugs. Een portier van een horecagelegenheid had gezien dat de man diverse mensen benaderde om te vragen of ze ook pillen wilden kopen. De portier waarschuwde de politie en gaf het signalement van de verdachte door. Surveillerende agenten zagen vervolgens de 20-jarige lopen en een woning aan De Pijp binnen gaan. De agenten belden bij deze woning aan en kregen van één van de bewoners toestemming om binnen te komen. De 20-jarige werd vervolgens gevraagd om de pillen te overhandigen aan de agenten. De verdachten pakte een zakje met twaalf pillen. De harddrugs, vermoedelijk XTC, werden in beslag genomen. De 20-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op meerdere plaatsen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In twee gevallen leidde dat tot invordering van het rijbewijs. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zaterdag, 23.10 uur, Jeltingalaan in Buitenpost, 35-jarige automobiliste uit Buitenpost. De vrouw had met haar auto een geparkeerde auto geraakt. Door de klap belandde haar voertuig op de zijkant. In de auto stond een pot met muurverf. Door de klap raakte het deksel los, waardoor de vrouw onder de verf kwam te zitten. De 35-jarige werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hier werd bij haar een bloedproef afgenomen.
Zondag, 00.40 uur, Bruggelaan in Appelscha, een 57-jarige automobilist uit Appelscha. De man was met zijn auto in een tuin van een woning gereden. Hij blies 975 ug/l.

112Fryslan