Fryslân, 14-09-2008 • Politieberichten van zaterdag 13 september 11.00 uur t/m zondag 14 september 11.00 uur. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Holwerd: inbraken in twee bedrijvenDe politie onderzoekt twee inbraken in bedrijven aan de Grandyk en de Lands Welvaren. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men in beide gevallen binnen na het forceren van een ruit. Uit het bedrijfspand aan de Grandyk werd, voor zover nu duidelijk, niet weggenomen. Uit het bedrijfspand aan de Lands Welvaren werden twee fotoalbums weggenomen. De eigenaren van de gedupeerde bedrijven hebben aangifte gedaan.

Schiermonnikoog: surfer gewond na aanvaringDe politie heeft zaterdagmiddag heeft het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval. Twee surfers (leeftijd en woonplaats onbekend) waren op de Noordzee tegen elkaar aan gevaren. Hierbij had één van de surfers de giek in zijn zij gekregen en had daarbij vermoedelijk inwendig letsel opgelopen. Het slachtoffer werd op het Noordzeestrand gestabiliseerd en vervolgens per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na schietincident De politie heeft zaterdagmiddag in een woning in de wijk Heechterp een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Eerder die dag was er in een garagebedrijf aan de Adonisweg een aantal keren geschoten met een vuurwapen. Hierbij raakte een 42-jarige inwoner van Leeuwarden gewond. Hij werd met letsel aan zijn voet per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na het schietincident werd direct begonnen met onderzoek. Zo werd er sporenonderzoek verricht door de technische recherche. Ook werden er door rechercheurs diverse betrokkenen gehoord. Diezelfde middag kon al de 42-jarige verdachte door Arrestatieteam worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachte werd een vuurwapen aangetroffen. De aanleiding van het schietincident is nog onbekend en wordt nader onderzocht.

Burdaard: motorrijder gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft zaterdagmiddag op de Steendamsterweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 52-jarige motorrijder uit Sint Maartensweg gewond raakte. De man haalde een aantal tractoren in. Een van tractoren sloeg echter af. De motorrijder probeerde de tractor te ontwijken en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn arm per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Vijversburg. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Eén van de bewoners was tijdens de inbraak aanwezig in het huis. Toen hij gestommel hoorde op de beneden verdieping waarschuwde hij eerst zijn ouders en toen de politie via 1-1-2. De inbreker verliet snel het huis, waarbij hij nog kans zag om een laptop mee te nemen. De agenten waren snel ter plaatse, maar de inbreker werd niet meer aangetroffen. De 51-jarige bewoonster deed aangifte.

Sneek: politie houdt verdachten aan voor diefstalDe politie heeft zaterdagavond in een woning in de Jutrijpstraat twee Snekers van 23 en 26 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De twee hadden eerder die dag uit een auto in Makkum een mobiele telefoon gestolen. Dit alles was gezien door getuigen. Na onderzoek konden de twee verdachten later die dag nog worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie houdt verdachte aanDe politie heeft zaterdagavond in een horecagelegenheid in de stad een 25-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Getuigen hadden gezien dat twee mannen een ruit van een pand aan de Noorderhaven hadden ingegooid. De getuigen gingen samen met de agenten opzoek naar de twee. In één van de kroegen in de stad werd de 25-jarige aangetroffen. Hij voldeed aan het signalement en werd daarom aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De naam van de tweede verdachte is inmiddels ook bekend. Hij zal worden uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau.

Lemmer: politie houdt verdachte voor vernielingDe politie heeft zaterdagavond op de Plattedijk een 24-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking vernieling. De man had met een steen een ruit van een woning ingegooid. Een van de bewoners zag dit alles gebeuren en rende direct naar buiten. Hij hield de man en waarschuwde via 1-1-2 de politie. De verdachte werd overgedragen aan de politie en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook www.112heterdaad.nl of klik hier om de 1-1-2 film te bekijken.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreigingDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Weaze een 27-jarige inwoner van Beetgumermolen aangehouden. De man was op het Zaailand in een taxi gestapt. De chauffeur kreeg de opdracht om even via de Weaze te rijden om aldaar zijn vriendin op te halen. Eenmaal op de Weaze stapte de man uit en liep naar een andere auto. Hier stapte hij vervolgen in en de auto reed weg. De taxichauffeur wilde een vergoeding voor zijn rit en zette de achtervolging in. Tevens werd de politie gewaarschuwd. De 26-jarige stapte echter op de Weaze ook alweer uit en ging vervolgens een kroeg binnen. Hier werd hij aangesproken door de agenten en de chauffeur. Toen er een betalingsregeling was getroffen, ging de man opeens door het lint. Hij bedreigde hierbij de chauffeur. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Grou: automobilist gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Leppedyk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Den Haag gewond raakte. De bestuurder verklaarde dat hij moest uitwijken voor een overstekend dier. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en reed zo het Prinses Margrietkanaal in. De bestuurder kan zelfstandig zijn voertuig verlaten. Hij werd opgevangen door buurtbewoners en voorzien van droge kleding. De man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Marssum: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een feesttent aan de Bitgumerdyk een 19-jarige inwoner van Marssum aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had met een ijzeren staf een 27-jarige dorpsgenoot geslagen. De 27-jarige had de verdachte aangesproken op zijn gedrag en blijkbaar werd dat niet op prijs gesteld. De 19-jarige pakte een ijzeren staf en haalde uit. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn hoofd. Hij werd in de feesttent door EHBO-ers behandeld. De verdachte werd aangehouden door een beveiligingsmedewerker en overgedragen aan de politie. De 19-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt dronken man aanDe politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 34-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De man was dronken en zocht ruzie met andere bezoekers. Toen hij één van hen met een glas wilde slaan, grepen de portiers in. De 34-jarige werd de zaak uitgezet. Op straat wilde hij vervolgens de portiers aanvallen. De politie was inmiddels door het horecapersoneel geïnformeerd. De agenten hielden de man aan omdat hij niet wilde vertrekken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Omdat zijn hand nogal opgezwollen was, werd hij onderzocht door een arts. Omdat het vermoeden bestond dat de hand was gebroken, werd de Dokkumer overgebracht naar het ziekenhuis. De artsen stelden vast dat de hand inderdaad was gebroken en dat een operatie noodzakelijk was. De man was echter recalcitrant en te dronken voor een operatie. Zijn hand werd dan ook in het gips gezet, waarna hij zijn roes mocht uitslapen in één de cellen van het politiebureau.

Berlikum: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft zondagochtend vroeg op het Hemmemaplein een 17-jarige inwoner van Beetgumermolen aangehouden op verdenking van mishandeling. De 17-jarige had eerder die nacht in een horecagelegenheid ruzie gekregen met een 18-jarige inwoner van Beetgum. Portiers hadden de twee uit de zaak gezet. De 17-jarige was hierover nogal verbolgen en zocht buiten direct de confrontatie met de 18-jarige. Hij sloeg het slachtoffer een aantal keren in zijn gezicht. De verdachte werd vervolgens aangehouden door surveillerende agenten. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor vernielingDe politie heeft zondagochtend vroeg op de Prins Hendrikkade een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man op de motorkap van een geparkeerde politieauto sprong. Hierdoor ontstond er schade. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft zaterdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere in Grou en Echtenerbrug 66 bestuurders gecontroleerd. Dit alles resulteerde in zeven processen-verbalen en rijverboden. In alle zeven gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdagavond, 19.50 uur, Betonwei in Harkema, een 41-jarige automobilist uit Harkema, 900 ug/l;

Zaterdagavond, 21.10 uur, Triemsterloane in Kollumerzwaag, een 39-jarige beginnend automobilist uit Kollumerzwaag, 110 ug/l. Omdat de verdachte het afgelopen jaar al drie keer eerder was betrapt op het rijden onder invloed van alcohol werd nu ook zijn rijbewijs ingevorderd;

Zaterdagavond, 21.30 uur, Dr. Boumaweg in Sneek, een 26-jarige en een 28-jarige automobilist uit Sneek, 900 ug/l. Agenten zagen op de Dr. Bouamweg een zwaar beschadigde auto staan. Al snel was duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd. De inzittenden waren inmiddels vertrokken. Direct werd begonnen met een zoektocht. Al snel werden de twee gevonden. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Omdat niet direct duidelijk was wie had gereden, werden de rijbewijzen van beide mannen ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval;

Zaterdagavond, 23.45 uur, Kievitslaan in Veenwouden, een 52-jarige bromfietser uit Noardburgum, 915 ug/l;

Zondagochtend, 00.05 uur, A32 nabij Haskerdijken, een 44-jarige automobilist uit Heerenveen, 525 ug/l, de bestuurder was in een jaar tijd al drie keer eerder betrapt op het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs was daarom in augustus ongeldig verklaard. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, kreeg de man ook een proces-verbaal voor het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid;

Zondagochtend, 02.05 uur, Polderboskdyk in Joure, een 18-jarige beginnend bestuurder Bakhuizen, 415 ug/l, bestuurder reageerde niet op diverse stoptekens. Toen de bestuurder uiteindelijk uit zich zelf stopte, kon hij worden aangehouden;

Zondagochtend, 02:45 uur, Keningswei in Veenklooster, een 19-jarige beginnend bestuurder uit Harkema, 410 ug/l. De man was met zijn auto tegen enkele bomen aangereden. Hij en zijn passagier liepen daarbij letsel op. Door vrienden werden ze naar de eerste hulp van het ziekenhuis in Dokkum gebracht. Daar werd de bestuurder door de politie aangehouden.

 

112Fryslan