Fryslân, 10-08-2008 • Politieberichten van zaterdag 9 augustus 11.00 uur t/m zondag 10 augustus 11.00 uur

Zwaagwesteinde: 17-jarige zonder rijbewijsDe politie heeft vrijdagavond een 17-jarig meisje uit Zwaagwesteinde betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende politiemensen zagen dat er wat onhandig werd gereden met een personenauto op de Sportlaan. Aanvankelijk dachten de politiemensen dat het om een bestuurder onder invloed ging. Bij controle bleek het om iemand zonder rijbewijs te gaan. Het meisje kreeg alvast van een vriend enkele “rijlessen”. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: bij herhaling zonder rijbewijsDe politie heeft vrijdag de auto in beslag genomen van een 27-jarige man uit De Triemen, die bij herhaling zonder rijbewijs reed. Hij werd vrijdagavond gecontroleerd op het Peerdepadsje met een tweepersoons bestelauto. Hij viel op omdat een klein kind op onveilige manier werd vervoerd, namelijk op de schoot van de passagier. Bij controle bleek dat het rijbewijs van de verdachte al ruim vier jaar ongeldig was verklaard. Daar was ook al eerder proces- verbaal voor opgemaakt. Dat gebeurde nu weer. Tevens werd de auto in beslag genomen.

Burgum: inbraak woning De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Rijksstraatweg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend. Men kwam binnen na het openbreken van een deur. Er werden een tv, een dvd-speler en een computerscherm gestolen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: hennepplanten aangetroffen De politie heeft zaterdagochtend in een woning aan de Passchier Bollemanhaven zes hennepplanten in beslag genomen. De politie kwam op het adres in verband met een andere zaak. In de tuin werden de planten aangetroffen. De planten zijn afgevoerd en vernietigd. Tegen de bewoner, een 31-jarige man, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Abbega: aanrijding met letsel De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding tussen een racefiets en een personenauto op de Pikesyl onderzocht. De bestuurder van de personenauto, een 48-jarige man uit Reims (F), haalde enkele fietsers in. Nog voor hij terug stuurde naar rechts kwamen twee racefietsers uit tegenovergestelde richting. De voorste fietser kon de auto ontwijken. De tweede, een 45-jarige man uit Balk, zag hem niet en een frontale aanrijding was het gevolg. De fietser kwam ten val en is met schouderletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Sexbierum: aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding onderzocht op de Frentsjerterdyk tussen een personenauto en een motorfiets. Een 21-jarige motorrijder uit Minnertsga schrok vermoedelijk van een afslaande auto voor hem. Hij ging onderuit en gleed tegen de auto, bestuurd door een 42-jarige man uit Arnhem, aan. De motorrijder is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding onderzocht op de Pier Panderstraat tussen een bromfiets en een fiets. Beide voertuigen reden vanuit de Zuiderbuurt. De bromfietsster, een 41-jarige vrouw uit Drachten, sloeg rechtsaf de J.G.Blomstraat in. Ze liet te weinig ruimte voor de fietsster, een 63-jarige vrouw uit Drachten. Ze raakten elkaar en de bromfietsster kwam ten val. Ze is met schouderletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Garyp: ongeval met letselDe politie heeft zaterdagmiddag een ongeval op de Sigerwald onderzocht, waarbij een 41-jarige automobilist en zijn 11-jarige passagier, beiden uit Sneek, gewond raakte. De man reed richting Garyp. In de bocht ter hoogte van de T-kruising met de Mounehoek moest hij een stuurcorrectie maken. Vermoedelijk door de laag nieuwe split die op de kruising lag, verloor hij de macht over het voertuig. De auto kantelde op zijn dak, schoof door en kwam in de berm tegen een boom tot stilstand. beide slachtoffers konden ter plaatse medisch behandeld worden.

Sexbierum: aanrijding met letselDe politie heeft zaterdagavond een aanrijding op de Haulewei onderzocht tussen een auto en een fiets. De 15-jarige fietsster uit Pietersbierum reed vanaf de Wynaemerdyk de kruising met de Haulewei op. Daar naderde juist de auto, bestuurd door een 20-jarige man uit Midlum. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een 15-jarig meisje dat als passagier achterop de fiets zat, kwam met de schrik vrij.

Raard: mishandeling De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige man uit Buitenpost aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte zou tijdens het Open Air muziekfestival aan De Tange een 23-jarige man uit Leeuwarden hebben geslagen. De aanleiding in vooralsnog niet bekend. Hij was daarna in een auto gestapt. Voordat de auto kon wegrijden, heeft de politie de verdachte op aanwijzing van getuigen kunnen aanhouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Later deed ook een 21-jarige vrouw aangifte van mishandeling op het festivalterrein. Daar is nog geen verdachte voor aangehouden.

Zandhuizen: ongeval met gewonde De politie heeft zaterdagnacht geassisteerd bij een ongeval met een fiets op de Leemweg, waarbij een 14-jarige jongen uit Zandhuizen gewond raakte. De jongeman wilde al rijdend de dynamo op zijn band zetten. Zijn broer, die achter hem, reed, had dat niet in de gaten en raakte hem op het achterwiel. Daardoor viel de fietser en raakte gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: vernieler aangehoudenDe politie heeft zaterdagavond een 18-jarige knaap uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Kort voor middernacht toog de verdachte met enkele vrienden naar een woning aan de Vallaatsterend. Hier gooide hij met een steen aan de achterzijde een ruit in. Daarna rende de verdachte weg. De aanleiding zou in de relationele sfeer liggen. De verdachte werd niet meer aangetroffen maar zal alsnog worden gehoord. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: autobrandDe politie stelt een onderzoek in naar een brand in een auto op de Meerkoetweg. Zondag kort na middernacht ontdekten omwonenden dat de auto in brand stond. De brandweer bluste het vuur. De 74-jarige eigenaar deed aangifte. De politie sluit brandstichting niet uit.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd De politie heeft zaterdagavond en –nacht op diverse plaatsen bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zeven bestuurders werden daarbij betrapt op het rijden onder invloed. In drie gevallen had men zoveel gedronken dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dit betroffen (tijd en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden): zaterdag 21.30 uur, Nieuweweg in Koudum, 65-jarige automobilist uit Workum, 760 ug/l; zondag 00.15 uur, Rounwei in Warten, 47-jarige automobiliste uit Leeuwarden, 730 ug/l; zondag 05.45 uur, Nieuwestad in Leeuwarden, 39-jarige bestuurder van een bromfiets uit Leeuwarden, 685 ug/l, de verdachte ging met zijn bromfiets onderuit. Naast de invordering kregen de verdachten een rijverbod en wordt proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})