Politieberichten van zaterdag 8 november 2008

Fryslân, 08-11-2008 • Politieberichten van vrijdag 7 november 07.00 uur t/m zaterdag 8 november 11.00 uur

Kootstertille: door anonieme tip gestolen bijbel na 9 jaar terecht
De politie heeft na een tip die binnenkwam via Meld Misdaad Anoniem, na negen jaar de gestolen statenbijbel terug kunnen geven aan de Christelijk Gereformeerd kerk in Damwoude. Deze bijbel werd in 1999 gestolen. In oktober van dit jaar kwam bij de politie een anonieme tip binnen van een persoon die wist te vertellen waar de bijbel was. Naar aanleiding van deze tip is de politie naar het genoemde adres in Kootstertille gegaan. De 50-jarige bewoner gaf aan inderdaad in het bezit te zijn van de bijbel en overhandigde deze vrijwillig aan de politie. De man gaf aan de bijbel enkele jaren geleden van een 64-jarige man uit Driesum gekocht te hebben. Hierna heeft de politie een bezoek gebracht aan de verkoper van de bijbel. Deze man gaf aan de bijbel ook weer gekocht te hebben. Beide mannen verschenen vrijwillig aan het bureau om gehoord te worden op verdenking van heling. Tegen beide mannen is een proces-verbaal opgemaakt. De eerste verkoper en tevens verdachte van de diefstal van de bijbel wordt binnenkort gehoord.

Harlingen: diefstal bliksemafleiders
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van bliksemafleiders vanaf het dak van een gebouw aan de Waddenpromenade. Tussen donderdagavond en vrijdagochtend werd over de gehele breedte van het gebouw de koperen bliksemafleiding weggenomen. Een 33-jarige man uit Workum deed aangifte.

Leeuwarden: tas met drugs gevonden
De politie heeft vrijdagmorgen bij de N31 ter hoogte van Goutum een tas met hierin ruim 7 kilo drugs aangetroffen. Voorlopig onderzoek geeft aan dat het hier mogelijk om cocaïne of amfetamine gaat. Een man vond de tas met enkele pakketten erin en waarschuwde hierop onmiddellijk de politie. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de drugs.

Drachten: inbraak in auto’s
De politie onderzoekt twee inbraken die in nieuwe auto’s zijn gepleegd op het terrein van een garage aan De Kletten. In de nacht van dinsdag op woensdag werden een ruit, een complete bank en een vloermat uit een auto weggenomen. In de nacht van woensdag op donderdag werd wederom een ruit uit een auto weggenomen. Beide voertuigen waren gloednieuw en hadden nog geen kenteken. Een 35-jarige man uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Blije: N357 tijdelijk afgezet door omgevallen vrachtwagen
De politie onderzoekt een ongeval op de N357 waarbij vrijdagmiddag rond 13:00 uur de aanhangwagen van een vrachtwagen kantelde. Hierdoor moest de weg tijdelijk afgesloten worden. Volgens de 43-jarige bestuurder werd hij gesneden door een auto, waardoor hij in de rechterberm terecht kwam. Vervolgens kantelde de aanhangwagen. Bij het ongeval vielen geen gewonden.

Drachten: hennepplantages ontmanteld
De politie heeft vrijdagmiddag in een woning aan De Bolder een hennepplantage ontmanteld. Na diverse tips ging de politie met behulp van energiebedrijf de woning binnen. In de woning werden 920 hennepplanten aangetroffen. De elektriciteit werd niet illegaal afgetapt. De planten en de gebruikte apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de woning. De eigenaar van de woning gaf aan ook eigenaar van een ander pand in de straat te zijn. De huurder wilde hem echter niet binnenlaten. Hierop heeft de politie het andere pand nauwlettend in de gaten gehouden. In de nacht van vrijdag op zaterdag zagen zij dat er personen aanwezig waren die zich in het donker verdacht gedroegen. Een hiervan bleek de 31-jarige huurder te zijn die de politie binnenliet. In het pand werd een ontmantelde hennepplantage ontdekt. In een auto in de bijbehorende loods werd een vuilniszak met ruim 2 kilo geoogste hennep gevonden. Ook hier zijn de planten en de gebruikte apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. De huurder en zijn 33-jarige vriend uit Heerenveen zijn beiden voor nader onderzoek meegenomen naar het bureau.

Wyns: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen vrijdagmorgen en –middag in een woning aan de Bartelehiem is gepleegd. Door het inslaan van een raam is men binnengekomen, waarna het hele huis doorzocht is. Uit de woning zijn veel elektrische apparaten meegenomen, waaronder een laptop, een televisie en een homecinemaset. De 46-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Ford Escort die tussen zaterdagavond en vrijdagmiddag gestolen is uit de Coornhertstraat De auto heeft het kenteken LZ-HR-86. Een 46-jarige vrouw uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Joure: automobilist gewond bij ongeval op Sewei
De politie onderzoekt een ongeval die vrijdagmiddag plaatsvond op de Sewei. Een 44-jarige man uit Sint Nicolaasga reed hier op de Sewei richting de rotonde. Volgens getuigen reed de man ruim boven de toegestane snelheid. Waarschijnlijk is de man toen geschrokken van een hem tegemoetkomende automobilist, waardoor hij een onverwachte stuurbeweging naar rechts maakt. Hierdoor schampte hij een boom en kwam in een sloot tot stilstand. Da man is met letsel aan zijn hoofd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Leeuwarden: diefstal van een auto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een blauwe Toyota Celica met kenteken RZ-37-XT tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen. De auto stond geparkeerd voor een woning in de Spoorstraat. De 71-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: twee jongens aangehouden voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Doelsteeg een 17-jarige en een 19-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Na een melding dat de jongens in een kroeg een vechtpartij veroorzaakt hadden en bedreigingen geuit hadden in de richting van een medewerker van de kroeg, werden de jongens aangehouden. Tijdens deze aanhouding verzetten de jongens zich hevig en schreeuwden zij meerdere bedreigingen naar omstanders en de agenten. De twee zijn voor nader onderzoek ingesloten. De 31-jarige medewerker uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: man valt na ruzie tussen wal en schip
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Harlingertrekweg ambulance- en brandweerpersoneel geassisteerd toen bij een ruzie tussen twee mannen, een van de mannen in het water gevallen was. Een 51-jarige man en een 42-jarige man uit Leeuwarden kregen ruzie op de boot van de 42-jarige man. Op een gegeven moment viel de 51-jarige man hierbij overboord. De 42-jarige man sprong hem achterna om de man uit het water te halen, maar dit lukt niet. Brandweer en politie hebben de mannen uit het water gekregen, waarna de mannen met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden zijn vervoerd.

Opeinde: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning die gepleegd is op vrijdagmiddag in een woning aan de Suderleijen. De bewoners van de woning kwamen bij hun woning aanrijden en zagen een onbekende blauwe Mazda naast hun oprit staan. Toen zij hun woning binnengingen zagen zij een van de daders in de tuin wegrennen met een geldkistje. Hierna reden de twee daders in de auto weg richting het dorp. De bewoners alarmeerde onmiddellijk de politie die nog een zoektocht in de buurt gehouden heeft. Hierbij konden de daders niet worden aangehouden. De daders waren binnengekomen door een ruit in te slaan en een deur te forceren, waarna ze het geldkistje met een paar honderd euro erin hebben meegenomen. De 82-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Fryslân: diverse verkeerscontroles
De politie heeft vrijdag op meerdere plekken in Fryslân diverse (snelheids)controles uitgevoerd Het ging hierbij om de volgende gevallen:

[ul][li]Easterein: vrijdag tussen 08:00 en 08:30 uur op de Sibadawei. Van de 60 gecontroleerde voertuigen reden 20 bestuurders te snel. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 72 kilometer per uur, terwijl op de weg 50 kilometer per uur toegestaan is. Controle was naar aanleiding van klachten dat hier te snel gereden zou worden wat gevaarlijk zou zijn voor de schoolgaande jeugd die hier voorbij fietst.[/li][/ul]

[ul][li]Sneek: vrijdag tussen 10:30 en 11:50 uur op de N7 van Bolsward naar Sneek. In totaal zijn hierbij zes bekeuringen uitgedeeld. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 128 kilometer per uur, terwijl op de weg 80 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]

[ul][li]Echten: vrijdag tussen 09:45 uur en 10:30 uur op de Hoofdweg. In totaal zijn hierbij zes bekeuringen uitgedeeld. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 74 kilometer per uur, terwijl op de weg 50 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]

[ul][li]Gorredijk: vrijdag tussen 17:00 en 18:00 uur op de Brouwerswal. In totaal zijn hierbij 53 voertuigen gecontroleerd, waarbij drie overtredingen werden geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 41 kilometer per uur, terwijl op de weg 30 kilometer per uur toegestaan is. Controle was naar aanleiding van klachten van bewoners.[/li][/ul]

[ul][li]Heerenveen/Jubbega: vrijdag tussen 13:30 en 22:00 uur algemene verkeerscontrole op verschillende locaties.
Bij Jubbega werd tussen 16:15 en 19:00 uur een snelheids- en verkeerscontrole gehouden. In het centrum van Heerenveen werd extra gelet op handhaving van de openbare orde. Daarnaast werd een bromfiets controle gehouden in Heerenveen en Jubbega. In totaal zijn 53 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere te snel rijden, niet dragen van een helm en voor fietsen zonder verlichting.[/li][/ul]

[ul][li]Beetgumermolen: vrijdag tussen 17:00 en 18:00 uur op de Langestraat. In totaal zijn hierbij vier overtredingen geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 56 kilometer per uur, terwijl op de weg 30 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op meerdere plaatsen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In drie gevallen leidde dat tot invordering van het rijbewijs (waar mogelijk). Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag, 20:25 uur, Westergoawei in Deinum, 31-jarige man uit Franeker, 740 ug/l. Deze man bleek al vijf keer eerder aangehouden te zijn voor rijden onder invloed en bovendien was zijn rijbewijs ongeldig verklaard.[/li][/ul]

[ul][li]Vrijdag, 05:27 uur, Ljouwerterdyk in Holwerd, 19-jarige man uit Lekkum, 570 ug/l. Deze jongen was bij Holwerd in de sloot gereden. Hij bleek geen rijbewijs te hebben.[/li][/ul]

[ul][li]Zaterdag, 02:52 uur, Lauwersseewei ter hoogte van Dokkum, 24-jarige man uit Zoutkamp, 530 ug/l. Deze man werd aangehouden nadat hij met hoge snelheid over de Lauwersseewei reed. De man bleek geen rijbewijs te hebben en was al meerder keren aangehouden voor het rijden onder invloed en zonder rijbewijs. Hierop is zijn auto in beslag genomen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan