Politieberichten Van Zaterdag 7 Oktober 2006

Politieberichten Van: Vrijdag 6 Oktober 07.00 uur t/m Zaterdag 7 Oktober 11.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fryslân: aankondiging snelheidcontrolesBureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 41 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: de N359 van Koudum naar Workum, de N356 van Sumar naar Drachten en op de N383 van Beetgumermolen naar Berlikum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Franeker: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Jan Stapertlaan. Vrijdagochtend vroeg kwam men binnen via een niet afgesloten deur. Uit de woning werden onder andere enkele boxen, een mobiele telefoon en portemonnee weggenomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Pasveerweg. Tussen donderdagavond en vrijdagochtend kwam men binenn na het forceren van een ruit. Er werden onder andere een televisie, fotocamera en een beeldscherm van een computer weggenomen. De 57-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Beetsterzwaag: aanrijding met letselVrijdagmiddag is een 82-jarige vrouw uit Oegstgeest gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee personenauto’s op de Beetsterweg. Haar man, een 83-jarige inwoner van Oegstgeest, wilde vanuit de richting Beetsterzwaag linksaf de oprit van de A7 oprijden. Hij zag daarbij de andere auto, bestuurd door een 47-jarige man uit Kortehemmen, over het hoofd.  Deze auto naderde vanuit de richting Nij Beets en wilde rechtdoor. Een aanrijding was het gevolg. Na de aanrijding kwam de auto van de man uit Oegstgeest tegen een paal tot stilstand. De vrouw, die als passagier bij haar man in de auto zat, raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Dokkum: fietser gewond bij aanrijdingDe politie heeft vrijdagochtend een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Birdaarderstraatweg waarbij een 61-jarige man uit Wyns gewond is geraakt. De man reed op een racefiets. Hij had niet gezien dat een tractor met een werktuig voor het oppakken van balen stro stilstond, half op de weg en half in de berm. Aan de achterzijde van het werktuig zaten gepunte stangen  op een hoogte van ongeveer 50 cm boven het wegdek. De fiets reed vol op de stangen. Een van de stangen kwam in zijn been. Hij moest met de ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: agressieve man steelt twee dure truienDe politie stelt een onderzoek in naar een winkeldiefstal in een zaak aan de Sint Jacobsstraat. Vrijdagmiddag omstreeks 15.45 uur kwam een man de winkel in. Hij gedroeg zich opvallend en werd dan ook door een medewerkster in de gaten gehouden. Toen hij het pashokje verliet, had hij zijn jas tot bovenaan dicht geritst. De medewerkster vertrouwde het niet en sprak de man aan. Die werd daarop agressief. De medewerkster werkte daarop de man met een stang de winkel uit. Voordat hij de zaak verliet, wierp hij nog twee gestolen truien, € 255,- per stuk, weg. Hij bleek de labels te hebben behandeld om niet gedetecteerd te worden. Of de man nog met andere gestolen kleding kon wegkomen, is niet bekend. De vrouw, een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. Hij had een stevig postuur en was kaal. Door de politie is de Sint Jacobsstraat en omgeving afgezocht. De man werd niet meer aangetroffen. De dader had een donkere huidskleur, was 24 á 25 jaar oud en ongeveer 1,80 tot 1,90 m lang. De politie stelt een verder onderzoek naar hem in.

Leeuwarden: politie houdt man met schaar aanDe politie heeft vrijdag omstreeks 19.00 uur een 59-jarige man aangehouden op verdenking van bedreiging en wapenbezit. Een getuige zag dat de verdachte ruzie had met een andere man op de Stationsweg. Hij had daarbij een schaar in zijn hand. De verdachte bedreigde daarmee de andere man. De verdachte had inderdaad een schaar in zijn handen. Die werd door de politie afgenomen. De ruzie bleek een relationele achtergrond te hebben. De andere man wenste geen aangifte te doen. De verdachte werd toch aan gehouden. Er wordt tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het messenverbod.

Leeuwarden: aanhouding na niet voldoen aan vorderingDe politie heeft vrijdagavond een 43-jarige man aangehouden op verdenking van het niet vodoen aan een door de politie gegeven vordering. De man wilde op het Ruiterskwartier om onbekende reden in de auto van een onbekende stappen. Die wilde hem er uiteraard niet in hebben. Toen de politie erbij kwam werd de verdachte gevorderd te vertrekken om verdere problemen te voorkomen. Dat weigerde hij. Daarop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld. Hij mag zich later verantwoorden voor de rechter.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor wapenbezitDe politie heeft zaterdag omstreeks 04.00 uur een 20-jarige man uit Kootstertille aangehouden op verdenking van wapenbezit. De verdachte was samen met een vriend een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier uitgezet. Even later kwam hij, zoals hij bij zijn vertrek beloofd had, terug met een honkbalknuppel. Die had hij onderzijn jas verstopt. De portiers zagen dat en konden de knuppel afnemen. Ze hielden de verdachte vast en droegen hem daarna over aan de inmiddels gealarmeerde politie. Na het opmaken van een proces-verbaal heeft de verdachte de stad verlaten.

Harlingen: politie houdt man aan voor wapenbezitDe politie heeft vrijdagnacht een 22-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De verdachte was een horecagelegenheid in het centrum uitgezet omdat hij zich vervelend bedragen zou hebben. Bij het verlaten van de zaak zagen beveiligingsmedewerkers dat er een wapen uit zijn zak stak. Het bleek een kleine verzwaarde leren knuppel te zijn. De inmiddels gealarmeerde politie nam het wapen in beslag en hield de verdachte aan. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: woninginbraakVrijdagnacht is ingebroken in een woning aan de Doniastraat. Omstreeks 03.30 uur werd de bewoner, een 37-jarige man, wakker van gestommel n de woonkamer. Als hij uit bed gaat ziet hij dat de achterdeur openstaat en dat er een ruit uit het doucheraam is verwijderd. De inbreker is dan al gevlogen. Hij heeft hem niet kunnen zien. De bewoner mist in ieder geval een laptop.

Drachten: woninginbraakDe politie doet onderzoek naar een inbraak in een woning aan de Marne. De bewoner, een 42-jarige man, werd wakker van geluiden uit de kamer. Toen hij naar beneden ging bemerkte hij dat er was ingebroken. Hij zag nog juist dat de buitenverlichting aanging. Kennelijk verliet de dader juist de woning. Door meerdere politie-eenheden werden direct de omliggende straten lopen en met de auto doorzocht. Helaas werd de dader niet meer aangetroffen. De bewoner mist in ieder geval een LCD-TV en een laptop. Door de technische recherche wordt een sporenonderzoek ingesteld.

Lemmer: boot uitgebrandDe politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een brand in een boot aan de Langestreek. De brand was na een luide knal aan de achterzijde van de boot begonnen. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De boot brandde zodanig uit dat de kans op zinken aanwezig is. De personalia van de eigenaar zijn nog niet bekend. Vooralsnog wordt niet uitgegaan van brandstichting.

Joure: ruiten ingegooidIn de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in de Midstraat van Joure twee ruiten vernield. ’s Ochtends werd ontdekt dat het ruit van een horecagelegenheid en een winkel waren gesneuveld. De bewoonster van het horecapand was ’s nachts rond 02.30 uur nog wakker geworden van geluid maar had de vernieling niet ontdekt. De politie stelt een onderzoek in. Er is geen spoor van de dader(s).

Fryslân: politie betrapt 20 drankrijdersVrijdagavond & nacht zijn door de politie Fryslân op diverse plaatsen alcoholcontroles gehouden. Meer dan 1000 voertuigen  zijn daarbij gecontroleerd. In totaal 20 bestuurders liepen tegen de lamp. Zij hadden teveel gedronken, kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Van zes bestuurders werd zelfs het rijbewijs ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse):

vrijdag 22.30 uur, Oostergoweg in Leeuwarden, 33-jarige bestuurder van een personenauto uit Hoogeveen, 615 ug/l;vrijdag 23.00 uur, Schrans in Leeuwarden, 22-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 355 ug/l, betrof beginnend bestuurder;zaterdag 03.00 uur, Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, 24-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 525 ug/l, betrof beginnend bestuurder;zaterdag 03.30 uur, De Singel in Drachten, 29-jarige bestuurder van een personenauto uit Drachten, 745 ug/l;zaterdag 03.40 uur, Kleine Kerkstraat in Sneek, 36-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 280 ug/l, betrof de derde keer binnen vijf jaar;zaterdag 05.10 uur, Noordijs in Harlingen, 20-jarige bestuurder van een personenauto uit Harlingen, 615 ug/l, verdachte sprong bij de controle op het Noordijs uit zijn auto en rende weg. Na een achtervolging kon hij op de Schritsen achterhaald en aangehouden worden. Verdachte was beginnend bestuurder.

BRON; www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan