Politieberichten Van: Vrijdag 5 Januari 07.00 uur t/m zaterdag 6 Januari 11.00 uur

Bakhuizen: politie houdt man aan na mishandeling agentDe politie heeft vrijdagochtend een 26-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden op verdenking van mishandeling van een agent. Nieuwjaarsochtend moest de politie in de dorpskern van Bakhuizen een charge uitvoeren. Dronken jongeren maakten de opruimwerkzaamheden door gemeente onmogelijk. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken bleef de groep hangen. Agenten voerden daarna met de wapenstok een charge uit om zo de groep weg te krijgen. Tijdens de schermutselingen die hierop volgden trapte de verdachte een agent, die daarbij gewond raakte aan zijn knie. De man ging er vervolgens van door. Ondanks een zoekslag door het dorp werd hij niet meer aangetroffen. Na onderzoek kon de verdachte vrijdag worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.Zie ook de politieberichten van de jaarwisseling.

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 2Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 2 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: maandagavond op de N361, rotonde Dokkum – afslag Rhaladyk en op vrijdagmiddag op de N384, Deersum – Winsum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Ter Idzard: schoorsteenbrandDe politie heeft vrijdagmiddag assistentie geleverd tijdens een schoorsteenbrand in een woning aan de Idzardaweg. Net als de politie was ook de brandweer snel ter plaatse. Brandweerlieden verwijderden een kachel en inspecteerden de schoorsteen. Er raakte niemand gewond, de hulpdiensten hadden de situatie snel weer onder controle.

Herbaijum: man gewond door gekantelde shovelDe politie heeft vrijdagochtend aan de Rijksweg geassisteerd tijdens een eenzijdig ongeval met een minishovel. Een 38-jarige inwoner van Herbaijum bestuurde de shovel en werkte aan een vloer in een boerderijschuur. Tijdens deze klus kantelde de shovel waarbij de chauffeur bekneld raakte. Hij is per ambulance naar het MCL vervoerd. In het ziekenhuis bleek dat zijn letsel niet levensbedreigend was. Naast de traumaheli en meerdere politieagenten kwamen ook twee ambulances ter plaatse.

Terschelling West: snelheidscontroleDe politie heeft vrijdagochtend een snelheidscontrole uitgevoerd aan de Hoofdweg. Van de tachtig gecontroleerde automobilisten negeerden twee bestuurders de maximumsnelheid van 60 km/uur. Ze reden respectievelijk 73 en 75 km/uur. Beiden kregen een proces-verbaal.

Poppenwier: inbraak in loodsDe politie onderzoekt de diefstal van elektrisch gereedschap uit een loods aan de Harstawei. De inbraak vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats. Men drong het pand binnen door een ruit te forceren. Een 30-jarige inwoner van Raerd deed aangifte.

Grou: jongens aangehoudenDe politie heeft vrijdagmiddag twee jongens aan de Stationsweg aangehouden op verdenking van diefstal en heling van een fiets. De 12-jarige Leeuwarder en een 13-jarige Jelsummer wilden een fiets verkopen aan een fietsenmaker. De fietsenmaker vertrouwde het niet omdat de jongens een valse naam opgaven. Hij bracht de jongens samen met de fiets naar het politiebureau. De jongens verklaarden de fiets te hebben gevonden en te willen verkopen. De jongens zijn aangehouden en verhoord. De ouders zijn door de politie geïnformeerd. Het politieonderzoek gaat door.

Grou A32: verkeersstagnatie bij aquaductDe politie heeft vrijdagmiddag tussen 16.00 uur en 17.30 uur tijdens een verkeersstagnatie op de A32 assistentie verleend. In de rijrichting Leeuwarden had een kraan van een vrachtauto het plafond van het aquaduct geschraapt. Hierdoor ontstond schade aan een tunnelbuis en filevorming in de rijrichting Leeuwarden. Enkele bestuurders van personenauto’s konden niet tijdig anticiperen op de actuele verkeerssituatie waardoor een kop-staartbotsing ontstond. Er raakte niemand gewond, er was wel materiele schade. In samenwerking met Rijkswaterstaat is besloten een van de twee rijstroken in de rijrichting Leeuwarden af te sluiten. Al het doorgaande verkeer richting Leeuwarden kon zo wel onder het aquaduct gaan, zij het met enige vertraging. Takeldiensten voerden de beschadigde personenauto’s af. Rond 18.00 uur was de situatie weer als vanouds.

Holwerd: woninginbraakDe politie onderzoekt een woninginbraak aan de Fonteinstrjitte die vrijdag tussen 14.30 uur en 19.45 uur gepleegd is. Uit de woning is geld weggenomen. Men drong het pand binnen door een deur te forceren. Een 51-jarige inwoner van Holwerd deed aangifte.

Wolvega: man gewond door eenzijdig ongeval De politie heeft vrijdagavond hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding aan de Omgang waarbij een automobilist gewond raakte. De 43-jarige bestuurder uit Wolvega reed in de richting van de Kruistraat toen hij door onbekende oorzaak de controle over de auto verloor. Hij reed tegen de trottoirband en kwam via een groenstrook tegen een boom tot stilstand. De bestuurder was de enige inzittende van de personenauto. Om verder letsel te voorkomen knipten brandweerlieden de bestuurder uit zijn personenauto. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. Een takeldienst sleepte het autowrak weg.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehoudenDe politie heeft zaterdagochtend in een supermarkt aan de Esdoornstraat een inbreker op heterdaad aangehouden. De 47-jarige Leeuwarder werd tijdens diefstal van  voedingsmiddelen door agenten betrapt. Hij was het pand binnengedrongen door een ruit kapot te slaan. Er moet nog aangifte gedaan worden. De verdachte is verhoord en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: herriemaker aangehoudenDe politie heeft zaterdagochtend een verdachte aan de Sleedoornstraat aangehouden inzake geluidsoverlast, geen identiteit opgeven en belediging. Toen de agenten rond 05.00 uur naar aanleiding van een melding ter plaatse kwamen, hoorden ze dat er harde muziek uit de woning van de 26-jarige Leeuwarder kwam. De politie ging in gesprek met de man, maar hij gedroeg zich agressief en bespuugde een agent. Ook weigerde de verdachte zijn identiteit bekend te maken. De man is naar het bureau gebracht en voor verhoor ingesloten.

Sneek: aanhouding na mishandelingDe politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 21-jarige inwoner van Sneek. Het slachtoffer is vrijdagavond door twee verdachten, een 24-jarige inwoner van Abbega en een 20-jarige inwoner van Ijlst, aan de Leeuwenburg mishandeld. Het slachtoffer zat in een bioscoop toen hij door een van de twee verdachten uitgedaagd werd. De jongemannen zijn naar buiten gegaan waar een gevecht ontstond. De verdachte kreeg daarbij hulp van de tweede verdachte. Er ontstond, naast kneuzingen over en weer, geen ernstig letsel. De achtergrond van het incident is nog onduidelijk. De politie moet betrokkenen nog verhoren. Het politieonderzoek gaat door.

Fryslân: rijden onder invloedDe volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: zaterdagochtend, Groeneweg, 51-jarige automobiliste uit Leeuwarden, 575 ug/l, rijbewijs ingevorderd, rijverbod 6 uur.

Twijzelerheide: zaterdagochtend, Bjirkewei, 36-jarige automobilist uit de gemeente Achtkarspelen, 505 ug/l, rijverbod 5 uur.

Harlingen: zaterdagochtend, Voorstraat, 24-jarige bromfietser uit Harlingen, 320 ug/l, rijverbod 2 uur, beginnend bestuurder en niet in bezit van een bromfietscertificaat.

Leeuwarden: vrijdagavond, Spanjaardslaan, 26-jarige Leeuwarder, 620 ug/l, rijbewijs ingevorderd, rijverbod 7 uur, automobilist.

Drachten: zaterdagochtend, Gauke Boelensstraat, 39-jarige automobilist uit Drachten, 380 ug/l, rijverbod 3 uur.

Leeuwarden: zaterdagochtend, Tesselschadestraat, 53-jarige Groninger, 270 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Leeuwarden: zaterdagochtend, Groeneweg, 19-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 360 ug/l, rijverbod 3 uur.

Cornjum: zaterdagochtend, Martenawei, 46-jarige automobilist uit Stiens, 485 ug/l, rijverbod 5 uur.

Leeuwarden: vrijdagavond, Spanjaardslaan, 27-jarige automobilist uit Tytsjerk, 240 ug/l, rijverbod 1 uur.

Vrijdagavond is in Franeker aan de Hertog v. Saxenlaan een alcoholcontrole uitgevoerd. Van de 50 gecontroleerde bestuurders blies een 59-jarige automobilist uit Franeker 265 ug/l.

 

112Fryslan

})