Fryslân, 05-07-2008 • Politieberichten van vrijdag 4 juli 07.00 uur t/m zaterdag 5 juli 11.00 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Joure: politie onderzoekt mishandeling van automobilisteDe politie onderzoekt de mishandeling van een 37-jarige automobiliste uit Joure. De vrouw reed vrijdagmiddag met haar auto over De Merk. Ze reed achter een Dodge die plotseling stopte en achteruit reed om zo te kunnen parkeren. De 37-jarige vrouw moest krachtig remmen en zelf ook achteruit rijden om een aanrijding te voorkomen. Toen de bestuurder zijn Dodge had geparkeerd stak hij zijn middelvinger naar de vrouw op. De automobiliste zwaaide terug en reed vervolgens rustig verder. Ze zag dat de bestuurder weer in zijn Dodge was gestapt en nu achter haar aan reed. De vrouw stopte voor het postkantoor en de man stapte direct uit zijn auto. De automobilist liep naar de auto van de 37-jarige en via het geopende zijraampje pakte hij haar direct  bij de keel en het gezicht. De man liet de vrouw vervolgens los, liep naar zijn auto en vertrok. Een omstander belde toen 1-1-2. Ondanks een zoektocht werd de bestuurder van de Dodge niet maar aangetroffen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Drachten: bromfietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft vrijdagmiddag op De Meer een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietsster uit De Wilgen gewond raakte. Een 54-jarige automobiliste uit Drachten wilde De Meer inrijden. Ze zag daarbij de bromfietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Terschelling Baaiduinen: snelheidscontrole De politie heeft vrijdagmiddag op de Hoofdweg een snelheidscontrole gehouden. Tijdens de controle passeerden 80 bestuurders, waarvan er drie sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De drie bestuurders kregen een bekeuring. Tevens kreeg een automobilist een bekeuring omdat hij geen autogordel droeg.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor helingDe politie heeft vrijdagavond op het Cambuurplein een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een bromfiets. De bromfiets van een 51-jarige inwoner van Leeuwarden was vrijdagochtend gestolen. De eigenaar had van deze diefstal inmiddels aangifte gedaan. Een familielid zag aan het begin van de avond de gestolen bromfiets rijden over het Cambuurplein. De bestuurder stopte en ging vervolgens een supermarkt binnen. Het familielid waarschuwde ondertussen de 51-jarige eigenaar. De man was snel ter plaatse en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De 40-jarige Leeuwarden was inmiddels ook weer naar de bromfiets gelopen. Hij werd aan de praat gehouden tot dat de agenten arriveerden. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. De bromfiets werd voor onderzoek inbeslaggenomen.

Dokkum: rijden onder invloed en rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderdDe politie heeft vrijdagavond op de Suupmarkt een 34-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. Een surveillerende agent zag de Dokkumer rijden op een Spartamet zonder kentekenplaat. De 34-jarige werd hierop aangesproken. De man kon zich op geen enkele wijze legitimeren. Een omstander meende zich in het gesprek te moeten mengen. Hij probeerde de Dokkumer zover te krijgen dat hij er vandoor zou gaan. De 34-jarige probeerde dit ook, maar de agent wist dit te voorkomen door de man stevig vast te pakken. Nadat er versterking was gearriveerd werd de 34-jarige overgebracht naar het politiebureau omdat er een vermoeden was dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Op het politiebureau blies hij 360 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur een proces-verbaal. Daarnaast kreeg hij nog een proces-verbaal voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. De Spartamet werd inbeslaggenomen omdat de fiets niet was voorzien van een kentekenplaat en omdat de fiets niet was verzekerd.

Terschelling West: twee fietsers gewond na frontale botsingDe politie heeft vrijdagavond laat op de Hoofdweg een aanrijding tussen twee groepen fietsers afgehandeld, waarbij een 17-jarige inwoner van Hedel en een 20-jarige inwoner van Utrecht gewond raakten. De twee groepen waren op elkaar ingereden, vermoedelijk hadden de fietsers elkaar niet gezien omdat er geen verlichting werd gevoerd. De 20-jarige was bij de aanrijding ten val gekomen en hij hierbij zijn bewustzijn verloren. Hij werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar de huisartsenpost op het eiland. De 17-jarige kon ter plaatse door het ambulancepersoneel worden verzorgd aan de wonden op zijn hoofd en handen. Beide slachtoffers verkeerden onder invloed van alcohol. 

Langweer: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft in de nacht vrijdag op zaterdag op de Buorren een 27-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had voor een horecagelegenheid ruzie gekregen met een 23-jarige inwoner van Amsterdam. De 27-jarige had tijdens de ruzie de Amsterdammer geslagen. De verdachte ging er vervolgens vandoor en verstopte zich achter een woning. De politie was inmiddels gewaarschuwd en na een korte zoektocht kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade voor een horecagelegenheid een 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Voor de horecagelegenheid was een vechtpartij gaande. Een medewerker van het café probeerde daarbij de partijen van elkaar te scheiden. Hierbij werd de medewerker door de 30-jarige Drachtster in het gezicht geslagen. Door de klap brak er een stuk van zijn voortand. Op aanwijzing van een beveiligingsmedewerker kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering vonden de agenten nog een kleine hoeveelheid speed. De drugs werd inbeslaggenomen.

Workum: politie houdt verdachte aan voor diefstal bromfietsDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Lange Leane een 27-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden op verdenking van diefstal van een bromfiets. Surveillerende agenten zagen een bromfietser rijden zonder helm. Bij het zien van de politie ging de man er snel vandoor. Bij een vrijstaande woning aan de Lange Leane stapte hij van de bromfiets en liet de brommer achter in de bosjes. De bestuurder ging er vervolgens lopend vandoor. De agenten haalden de brommer uit de bosjes en toen kwam ook de verdachte te voorschijn. Hij was tijdens zijn vluchtpoging in een sloot gelopen en zat onder de modder. De Groninger werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: verdachte op heterdaad aangehouden voor diefstal De politie heeft zaterdagochtend in de Jacob Binckesstraat een 36-jarige inwoner van Leeuwarden opgehaald, nadat hij door een burger was aangehouden. De man was eerder die ochtend op heterdaad betrapt toen hij een kratje bier uit de tuin achter een woning van een 28-jarige inwoner van Leeuwarden probeerde te stelen. De 28-jarige aarzelde geen moment en hield de dief aan. De politie werd gewaarschuwd, waarna de Leeuwarder werd overgedragen aan de agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft vrijdagavond en –nacht in Fryslân weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo moesten onder andere op de Achlumerdijk in Harlingen 30 bestuurders blazen, maar ook op andere plaatsen werd gecontroleerd. Dit alles resulteerde in 23 processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Vrijdagavond, 19.45 uur, Pypkewei in Augustinusga, een 57-jarige bestuurder uit Surhuizum, 695 ug/l;

Vrijdagavond, 22.35 uur, Longkrudstrjitte in Cornjum, een 74-jarige bestuurder uit de gemeente Leeuwarderadeel, 660 ug/l. De automobilist had een aanrijding veroorzaakt en was vervolgens doorgereden. Een getuige zag dit alles gebeuren en waarschuwde de politie. 

112Fryslan