Politieberichten Van: Vrijdag 3 November 2006 07.00 uur t/m Zaterdag 4 November 2006 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontrolesBureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 45 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: maandagochtend op de N358 van Surhuisterveen naar Drachten, op donderdagmiddag op de N356 van Damwoude naar Zwaagwesteinde en vrijdagmiddag op de N359 van Bolsward naar Wommels. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Makkum: personenauto gestolenIn de nacht van donderdag op vrijdag is vanaf De Greiden een personenauto gestolen. De afgesloten auto, een zwarte Volvo V70, kenteken 36-JR-JB, werd vanaf het erf van een woning weggenomen. Men heeft vermoedelijk een ruitje ingeslagen om in de auto te komen. Tussen 02.00 en 03.00 uur is een bewoner nog wakker geworden van het aanslaan van de hond. Mogelijk is dat het moment van diefstal geweest. De bewoner, een 31-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Easterein: inbraken  in  winkel en sportcomplexIn de nacht van donderdag op vrijdag is op twee plaatsen in Easterein ingebroken. Een 51-jarige vrouw uit Easterein deed aangifte van inbraak in een winkel aan de Wynserdyk. Men kwam binnen na het uitnemen van een ruit. Er werd alleen een klein geldbedrag weggenomen. Een 63-jarige man uit Easterein deed aangifte van inbraak in een sportcomplex aan ’t Heechhiem. Men kwam in de kantine na het uitnemen van een ruit. Hierna zijn diverse vetrekken doorzocht, waarbij het slot van enkele deuren werd geforceerd. Mogelijk is men op zoek geweest naar geld, maar dat is nooit aanwezig. Andere goederen zijn onaangeroerd gebleven.

Sexbierum: brand in woningDe brandweer moest vrijdagmiddag uitrukken naar een kleine brand in een slaapkamer van een woning aan de W. Kroesestrjitte. De brand is vermoedelijk ontstaan in de monitor van een computer. Er waren geen bewoners in het pand. De brandweer had het vuur in 20 minuten onder controle. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Firdgum: aanrijding met letselDe politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding behandeld op de kruising van de Camstrawei en de Hoarnestreek tussen een landbouwtractor en een bestelauto. De tractor, bestuurd door een 24-jarige man uit Sint Jacobiparochie, reed vanaf de Camstrawei de kruising op. Hij had de bestelauto, die vanuit de richting Minnertsga kwam. Over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. De bestuurster van de auto, een 22-jarige vrouw uit Leeuwarden, raakte gewond. Ze is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Wijnaldum: uitslaande brand in twee schurenVrijdag rond het middaguur heeft de politie geassisteerd bij een brand aan de Haulewei. Van twee woningen brandden de aangebouwde schuren volledig af. Ook de woningen raakte beschadigd, voornamelijk rook- en waterschade. Er waren geen bewoners in de panden aanwezig. Wel een hond. Die werd door een buurman bevrijd na het vernielen van de achterdeur. Op dat moment kwam de rook al onder de deur vandaan.De brand werd ontdekt door een buurman, die rook uit de schuur zag komen. Het bleek een oververhitte frituurpan te zijn, die door de bewoner was vergeten. Een poging om het vuur zelf te blussen lukte niet. Het vuur breidde zich uit naar beide schuren. Het lukte daarna de brandweer wel om met een hoogwerker het vuur aan de achterzijde te bestrijden. Door de brandweer werd met perslucht gewerkt omdat de dakbedekking van de schuren uit asbest bestond. Dit heeft geen gevaar voor de omgeving opgeleverd. Door de politie werd de weg afgezet en het verkeer omgeleid.

Baaium: inbraak dorpshuisTussen donderdag- en vrijdagmiddag is ingebroken in het dorpshuis aan de Hasthemerwei. Met grof geweld was de voordeur opengebroken. Binnen werden nog twee kasten opgebroken. Er wordt vooralsnog alleen wat drank vermist. Door de technische recherche zal een sporenonderzoek worden ingesteld. Een 69-jarige man uit Heerenveen deed aangifte.

Leeuwarden: winkeldief op strooptocht?De politie heeft vrijdagmiddag tegen 18.00 uur een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van meerdere diefstallen. De verdachte was bij een winkel aan de Centrale door een beveiligingsmedewerker betrapt op het stelen van een gsm. Hij had de telefoon uit de doos gehaald en de doos in een ander artikel verstopt. Het was het winkelpersoneel die week al opgevallen dat op die wijze al enkele gsm’s gestolen waren. Tijdens de afhandeling meldde zich ook een medewerker van een andere winkel aan de Centrale. Ook bij hen was een diefstal gepleegd, namelijk een spelcomputer. Dezelfde verdachte was eerder in die winkel gesignaleerd. Mogelijk heeft de verdachte ook nog andere diefstallen gepleegd. Hij is in ieder geval voor nader onderzoek ingesloten.

Makkum: twee gewonden bij frontale aanrijdingVrijdagavond zijn twee bestuurders van personenauto’s gewond geraakt bij een aanrijding op de Weesterweg bij Makkum. Een 24–jarige man uit Witmarsum kwam vanuit de richting Wons en reed in de richting Makkum. In een bocht naar rechts ging hij rechtdoor en kwam op de voor hem linkerweghelft. Daar kwam bij frontaal in aanrijding met een hem tegemoetkomende auto, bestuurd door een 63–jarige vrouw uit  Makkum. Beide bestuurders raakten gewond. De brandweer kwam ter plaatse en heeft het ambulancepersoneel geassisteerd bij het uit de auto halen van de vrouw. Beide bestuurders zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De rijbaan is ruim twee uur afgesloten geweest. Door Bureau Ongevalsanalyse van de politie Fryslân is een technisch onderzoek verricht.

Jelsum: daders overlopen bij inbrakenDe politie stelt een onderzoek in naar twee inbraken in woningen aan de Dokkumer Trekwei en Aldlansdyk. Omstreeks 18.20 uur zagen de bewoners van het eerste adres dat er een onbekende man in de bijkeuken stond. Toen de mannelijke bewoner hem vastpakte, ging de onbekende er vandoor. Hij bleek inmiddels al in de gatrage te zijn geweest. Er wordt niets vermist en er waren geen braaksporen. Even later werd ingebroken in de woning aan de Aldlansdyk. De bewoner zag hier twee mannen wegvluchten. Hier waren braaksporen op de garagedeur. Ook waren de mannen in de woning geweest. Door de inbrekers werd een fiets achtergelaten. Die is door de politie in beslag genomen. Door de technische recherche wordt een onderzoek ingesteld. Van de eerste inbraak is een goed signalement van de overlopen inbreker bekend: een blanke man van begin 20, vrij klein ongeveer 1,70 m, onverzorgd uiterlijk, halflang sluik donkerblond haar, en sjofel gekleed in een spijkerbroek en sportschoenen.

Raerd: man gewond bij eenzijdig ongevalDe politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Snitserdyk. Een 25-jarige vrouw uit Sneek reed met haar auto vanuit Sneek in de richting Raerd. Ter hoogte van de afslag met de Dille raakte ze door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Ze kwam links van de weg in de sloot terecht. Zowel de bestuurster als de drie inzittenden konden tijdig uit de auto komen. Eén van de passagiers, een 24-jarige man uit Sneek, raakte gewond aan het hoofd. Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Buren: vakantiehuisje door brand verwoestDe politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een brand in een rietgedekt vakantiehuisje aan de Helmweg. Omstreeks 03.15 uur werd de brand ontdekt door de gebruiker, een 38-jarige man uit Essen (D). Op de begane grond zijn de slaapkamers; op de eerste verdieping de woonkamer. De man was wakker geworden van geluiden op de bovenverdieping. Hij ging naar boven  en zag allemaal rook. Hij waarschuwde direct de andere aanwezigen, twee volwassenen en drie kinderen, die op tijd het huisje konden verlaten. De brandweer kon niet voorkomen dat het huisje geheel uitbrandde. De oorzaak is niet bekend.

Fryslân: politie pakt vijftien bestuurders met drank opDe politie Fryslân heeft vrijdagavond & nacht weer op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Vijftien bestuurders werd betrapt op het rijden onder invloed. Zij kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. In vijf gevallen waren de omstandigheden zodanig dat het rijbewijs werd ingevorderd of had moeten worden ingevorderd (achtereenvolgens tijd en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, bijzonderheden):

Vrijdag 22.35 uur, Floris Versterstraat Leeuwarden, 19-jarige bestuurder van een snorfiets uit Leeuwarden, 580 ug/l, rijbewijs kon niet ingevorderd worden, daar de verdachte geen rijbewijs – en ook geen bromfietscertificaat -  bezat;Zaterdag 01.35 uur, Keizersgracht Leeuwarden, 28-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 660 ug/l, rijbewijs kon niet ingevorderd worden, daar de verdachte geen rijbewijs bezat;Zaterdag 01.45 uur, Keizersgracht Leeuwarden, 39-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 635 ug/l, rijbewijs ingevorderd;Zaterdag 02.10 uur, Keizersgracht Leeuwarden, 21-jarige bestuurder van een bestelauto uit Tytsjersteradiel, 480 ug/l, rijbewijs ingevorderd daar het een beginnend bestuurder is;Zaterdag 04.00 uur, Het Zuid Drachten, 31-jarige bestuurder van een personenauto uit Drachten, 680 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan