Politieberichten Van Zaterdag 30 December 2006

Politieberichten Van: Vrijdag 29 December 07.00 uur t/m Zaterdag 30 December 13.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van mishandelingDe politie zoekt getuigen van een mishandeling. Vrijdagochtend omstreeks 08.50 uur fietste een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden over het Cambuursterpad in de richting van het Hoeksterend. Ter hoogt van de supermarkt ziet ze een voor haar onbekende man staan. Op het moment dat de vrouw de man inhaalt wordt ze plotseling met een voorwerp in haar gezicht geslagen. Na de klap verdwijnt de verdachte. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Wolvega: politie houdt vier winkeldieven op strooptocht aanDe politie heeft vrijdagmiddag, door het uitstekende optreden van een getuige, vier verdachten aangehouden op verdenking van een reeks winkeldiefstallen en flessentrekkerij. Een getuige meldde rond 15.00 uur dat ze had gezien dat door het viertal goederen waren gestolen in minstens twee winkels in het centrum van Wolvega. De goederen waren vervolgens in een auto op de Steenwijkerweg geladen. Daarna was het viertal wederom richting winkelgebied vertrokken. Het voertuig werd door de politie geobserveerd. Na een half uur verschenen de vier verdachten, opnieuw met tassen vol goederen, bij de auto. De vier verdachten, een man van 62 uit Delfzijl, een man van 35 uit Assen en twee vrouwen van 34 en 58 jaar uit Assen. Ze zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de kleding van de jongste vrouw werd een apparaat aangetroffen dat mogelijk diende om de werking van detectiepoortjes te beïnvloeden. De auto was afgeladen met allerhande goederen. Ook deze goederen zijn vermoedelijk gestolen. De herkomst hiervan – in ieder geval enkele andere winkels in Wolvega – zal worden nagetrokken. De auto met inhoud werd in beslag genomen en eveneens overgebracht naar het bureau. Later bleek dat de verdachten ook in Appelscha hadden gegeten in een horecagelegenheid en daar niet hadden betaald. De politie vermoedt dat de verdachten veel meer winkeldiefstallen en flessentrekkerij in Noord-Nederland hebben gepleegd. Ze zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Berlikum: politie houdt agressieve winkeldief aanDe politie heeft vrijdagochtend een 54-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en bedreiging. Omstreeks 10.10 uur betrad de verdachte een winkel in het centrum van Berlikum. Winkelpersoneel hield hem in de gaten omdat hij al eerder van diefstal werd verdacht. Op het moment dat de  verdachte de winkel verliet, rekende hij slechts één fles drank af, terwijl er twee waren verdwenen uit het schap. De eigenaar liep achter de man aan, die al in zijn auto zat. Nadat hij aangesproken werd, pakte de verdachte iets van het dashboard en sloeg naar de eigenaar. Daarna reed hij snel weg. Een uur later is de verdachte in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Nieuwebrug: brand in scheepsloodsDe politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een bedrijfsbrand in een scheepsloods aan de Leeuwarderstraatweg. Tijdens de pauze bemerkte werknemers dat de loods, waar kort daarvoor nog laswerkzaamheden waren uitgevoerd, in brand stond. De vlammen sloegen al uit het dak. Dat dak bestond uit asbest golfplaten. De platen knapten dor de hitte en er was een zeer zware rookontwikkeling. Door de politie werd de rijbaan ruim een uur afgezet. Ook werd er een gebied rond de loods afgezet in verband met asbestdeeltjes. De politie gaat niet uit van brandstichting.

Sneek: politie houdt twee vandalen aanDe politie heeft vrijdagavond twee Sneker knapen van 17 en 15 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een toevallig passerende politieman in zijn vrije tijd vond dat de verdachten zich verdacht gedroegen nabij de skatebaan aan de Jellen. Toen hij polshoogte ging nemen, zag hij dat ze door wrikken en trekken een fietsenrek uit de grond probeerden te halen. Hij hield beide knapen aan. In afwachting van assistentie probeerde één van de verdachten te vluchten. De politieman kon hem nog net te pakken krijgen. De verdachte verzette zich en probeerde zich tevergeefs los te rukken. Daarna werd hij geholpen door de andere verdachte, die zijn maatje vastpakte en hem probeerde weg te trekken. Beide verdachten zijn na de komst van de assistentie overgebracht naar het bureau. Het fietsenrek, eigendom van de gemeente Sneek, bleek inmiddels geheel uit de ondergrond te zijn en zal opnieuw moeten worden geplaatst.

Sint Annaparochie: inbraak in kantoorDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in de avond of nacht van vrijdag op zaterdag in een kantoor aan de Dordtse Straat. Men kwam binnen door de garagedeur te openen. Van uit het kantoor werd een kluis met een geldbedrag, een lamp en een flatscreen beeldscherm gestolen. Namens het bedrijf deed een 48-jarige vrouw uit Sint Anna aangifte.

Franeker: politie zoekt vrouw met hondDe politie is op zoek naar een vrouw die vrijdagochtend rond 10.15 uur haar hond uitliet op het Westerbolwerk. Op dat moment fietste een 82-jarig echtpaar over het bruggetje tussen de Ypeysingel en het Westerbolwerk, richting Sjaerdemastraat. Op het Westerbolwerk liep een bruinachtige hond los. Hij rende van links naar rechts en kwam tegen het voorwiel van de vrouwelijke fietser. Zij kwam ten val. Omstanders ontfermden zich over de vrouw en haar man. De vrouw met de hond liep door. De gewonde vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden met en gekneusde heup en een gebroken schouder. De politie komt graag in contact met de vrouw met de hond of anderen die iets gezien of gehoord hebben. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Fryslân: gewonden en vernielingen door vuurwerkDe politie heeft vrijdag in de gehele provincie opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk en het bezit van illegaal vuurwerk. In een aantal gevallen leidde dit tot aanhoudingen of bekeuringen. In twee gevallen raakte er zelfs iemand gewond. In Leeuwarden op het Zuidvliet werd vanuit een groep jongeren vuurwerk gegooid naar een 13-jarige jongen uit Leeuwarden. Het slachtoffer is met brandwonden in zijn nek overgebracht naar het ziekenhuis. De dader is nog niet gevonden. In Joure raakte een 14-jarige jongen uit Joure gewond. Een 7-jarige knaapje had zich, zo zei hij, laten opruien door anderen en richtte een Romeinse kaars op het slachtoffer. Die kreeg een vuurbal op zijn hoofd. Hij heeft zich met een brandwond onder doktersbehandeling moeten stellen.Ook moesten tal van goederen, zoals straatmeubilair, brievenbussen en ruiten het ontgelden. Enkele feiten:In Leeuwarden werden bij een woonvorm aan de Natalstraat door enkele jongeren vier brievenbussen opgeblazen. Eén van de bussen ging daarna door een ruit van het pand. De namen van de daders zijn bekend. Ze zullen worden verhoord voor openlijke geweldpleging, een misdrijf waar een flinke gevangenisstraf op staat. In Heeg werd aan de Harinxmastrjitte een TNT-brievenbus vernield door zwaar vuurwerk. Op aanwijzing van getuigen heeft de politie een 14-jarige knaap uit Heeg aangehouden op verdenking van vernieling. De inhoud van de brievenbus was nog intact. Die is door de politie gepost in een andere TNT-bus, die nog in orde was. Verder werd een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk, zoals nitraat- en vlinderbommen, in beslag genomen. Bij de bezitters werd, nadat ze betrapt waren, de woning doorzocht. Zij komen er niet af met een beukring maar zullen zich vanwege de ernst moeten verantwoorden voor de rechter.

Fryslan: rijden onder invloedDe politie heeft vrijdagavond en -nacht zes bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Twee van hen hadden zoveel gedronken dat hun rijbewijs werd ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens tijd en plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse):Vrijdag 21.50 uur, Keizersgracht in Leeuwarden, 26-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 610 ug/l.Zaterdag 01.30 uur, Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen, 26-jarige bestuurder van een personenauto uit Heerenveen, 845 ug/l. Beide bestuurders kregen tevens een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan