Fryslân, 30-08-2008 • Politieberichten van vrijdag 29 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 30 augustus 11.00 uur

Wijckel: woningbrandDe politie stelt een onderzoek in naar de brand in een woning (boerderij) aan de Jachtlustweg aan de rand van Balk.. Vrijdagmorgen omstreeks 05.15 uur werd gemeld dat er een brand woedde in het niet bewoonde pand. De brandweer kon niet voorkomen dat het pand geheel uitbrandde. De woning is eigendom van een 80-jarige inwoonster van Wijckel. Door de brand gingen diverse goederen, die in het pand stonden, verloren. De politie onderzoekt de brand, aangezien brandstichting als oorzaak niet kan worden uitgesloten. Vanwege een feest te Balk was er veel publiek op straat. De politie verzoekt dan ook eventuele getuigen of personen die anderszins mogelijk informatie over deze brand hebben zich via 0900 8844 bij de politie te melden.

Leeuwarden: inbraak schoolDe politie onderzoekt de inbraak in een school aan de Kingmastate. In de nacht van donderdag op vrijdag werd met behulp van vermoedelijk een valse sleutel een deur van de school geforceerd, waarna 20 laptops werden weggenomen. Een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Sumar: diefstal kabelsDe politie stelt een onderzoek in naar diefstal gepleegd op een scheepswerf aan de Damsingel. In de nacht van donderdag op vrijdag werden daar kabels weggenomen behorende bij verschillende lasapparaten. De totale schade bedraagt ruim 1500 Euro. Een 53-jarige inwoner van Eastermar deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 58-jarige automobilist uit Franeker. Deze bestuurder reed op de Harlingerstraatweg 162 km/u, terwijl 100 km/u daar de maximum toegestane snelheid is.

Goingarijp: diefstal buitenboordmotorenDe politie onderzoekt een diefstal bij een watersportcentrum aan It String. In de nacht van donderdag op vrijdag werden daar vanaf afgemeerde boten in totaal vijf buitenboordmotoren weggenomen. Een 58-jarige inwoner van Goingarijp deed aangifte.

Drachten: bromfietser gewondDe politie heeft vrijdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Noorderdwarsvaart. Een 18-jarige automobilist uit Broeksterwoude kwam daar op het moment dat hij een parkeervak uitreed in botsing met een brommer, bestuurd door een 17-jarige inwoner van Drogeham. De bromfietser liep daarbij letsel op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: bromfietser onder invloed drugsDe politie heeft vrijdagmiddag een 18-jarige bromfietser uit Nij Beets aangehouden. De bestuurder reed op de Swynswei onder invloed van drugs en gaf bij zijn staande houding toe drugs te hebben gebruikt. Op het politiebureau werd een bloedproef afgenomen en proces-verbaal tegen de bestuurder opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloedDe politie heeft vrijdagmiddag een 30-jarige Leeuwarder aangehouden. De man was op een rotonde op het Zuidvliet in botsing gekomen met een andere auto en vervolgens doorgereden zonder te stoppen. Een passerende politiebeambte gaf de man daarop op de Nieuwekade een stopteken, waaraan deze voldeed. Omdat de bestuurder bleek te hebben gedronken en medicijnen had gebruikt, werd hem op het politiebureau een bloedproef afgenomen en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: bromfietscontroleDe politie heeft vrijdagmiddag een bromfietscontrole gehouden. In totaal 50 bromfietsers werden door motoragenten naar het politiebureau aan de Gardeniersweg begeleid, waar hun rijwiel aan een controle werd onderworpen. In totaal werd 30 keer proces-verbaal opgemaakt, waaronder 19 keer omdat een brommer was opgevoerd. Verder hadden onder meer vier bestuurders geen helm op, hadden er twee geen rijbewijs en hadden twee bromfietsen te gladde banden. Ook daarvoor werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 49-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man reed op de Drachtsterweg 120 km/u, waar een snelheidsbeperking geldt van 50 km/u.

Drachten: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobilist uit Roden. De man reed op De Knobben 101 km/u, terwijl 50 km/u daar de maximum toegestane snelheid is.

Leeuwarden: aanhouding na bedreigingDe politie heeft zaterdag rond middernacht een 42-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht in een woning aan de Breedstraat een 34-jarige plaatsgenoot met een mes te hebben bedreigd. Aanleiding voor de bedreiging zou een ruzie zijn over een Tv-toestel. De verdachte werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Leeuwarden: woninginbraakDe politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Keizersgracht. Daar werd vrijdagavond een raam vernield, waar na een laptop uit de huiskamer werd weggenomen. De 24-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: aanhoudingDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 34-jarige inwoner van Leeuwarder aangehouden. De man stond op De Weaze midden op de weg en weigerde voor een passerende politieauto opzij te gaan. Nadat hij diverse malen gevorderd was de weg vrij te maken en vervolgens ook nog eens de agenten in de politieauto begon te beledigen, werd hij aangehouden. Aangezien de Leeuwarder zich tegen zijn aanhouding verzette, werd hij geboeid naar het politiebureau overgebracht. Daar werd voor verschillende feiten proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: van GSM beroofdDe politie onderzoekt de beroving van een 22-jarige inwoner van Damwoude. Deze stond zaterdag rond 01.30 uur op de Speelmanstraat te bellen, toen een onbekende man hem ineens een harde klap op zijn achterhoofd gaf. Het slachtoffer draaide zich om en kreeg vervolgens nog een harde klap tegen zijn kaak. Door deze klap viel hij op de grond waarna hij nog een trap tegen zijn heup kreeg. Vervolgens pakte de onbekende man de telefoon van het slachtoffer af en rende weg. Het signalement van de man luidt: leeftijd ca. 25 jaar, lengte 1,70 à 1,75 meter, getinte huidskleur, donker kort stekeltjes haar, normaal postuur, geen bril, baard of snor. Hij droeg een wit vest met lange mouwen en een donkere spijkerbroek.

112Fryslan

})