Politieberichten Van: Vrijdag 27 Oktober 07.00 uur t/m Zaterdag 28 Oktober 13.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Burgum: 30% aanhangwagens bij controle niet in ordeDe politie heeft donderdagmiddag een gerichte controle gehouden op de technische staat van aanhangwagen. Van de 50 gecontroleerde aanhangwagen waren er 15 niet in orde.

Afgelopen twee weken was het storten van puin bij de gemeente gratis. Reden voor de politie om met zeven medewerkers uit oogpunt van veiligheid de aanhangwagens van de aanbieders van het puin te controleren op de Kwekersstrjitte en de Raadhuisweg. En dat bleek hard nodig: 12 bekeuringen voor technische gebreken, zoals het ontbreken van een goede hulpkoppeling, niet werkende remlichten en richtingaanwijzers en het ontbreken van een goede kentekenplaat. Twee keer werd er bekeurd voor het niet tonen van het bijbehorende kentekenbewijs en eenmaal omdat iemand geen rijbewijs bezat geldig voor een aanhangwagen (rijbewijs B in plaats van BE). Een herhaling van dit soort controles is te verwachten.

Joure: snelheidscontrole Oer de FeartDe politie heeft donderdagmiddag een snelheidscontrole uitgevoerd op de Oer de Feart. Aanleiding waren de klachten van buurtbewoners. Volgens omwonenden gaat het voornamelijk om snelle sportauto’s. Tijdens de controle hielden alle bestuurders zich redelijk aan de maximumsnelheid. Er zijn geen bekeuringen uitgeschreven. Vrijdag is rond het middaguur gecontroleerd met de lasergun op de Jousterweg te Oudehaske. De toegestane snelheid is aldaar 60 km per uur, vier automobilisten reden te snel, namelijk 9, 12, 17 en 28 km per uur.

Leeuwarden: getuigenoproep na openlijke geweldpleging De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling van een man en een vrouw in de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 oktober. Omstreeks 02.15 uur fietste de man, 25 jaar en woonachtig in Leeuwarden, over de Nieuwestad. Zijn vriendin zat achterop. Zij reden achter een groep jongeren van rond de 18 jaar, eveneens op de fiets. Op de Voorstreek werd de Leeuwarder door een jongen uit die groep afgesneden. Hij maakte daar een opmerking over en fietste door. Kort daarna werd het stel ingehaald door de groep. De pas werd hen afgesneden en de groep kwam om hen heen staan. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de Leeuwarder een harde klap tegen de zijkant van zijn hoofd kreeg. Daarna kreeg hij van verschillende jongeren uit de groep schoppen en klappen over zijn hele lichaam. Ook zijn vriendin werd geschopt en geslagen. Toen de man haar in bescherming nam, werd hij opnieuw geschopt. De mishandelingen stopte toen één van de jongeren uit de groep tussenbeide kwam en riep dat het afgelopen moest zijn. De groep fietste weg richting Hoeksterpad of Cambuursterbrug. Het slachtoffer moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan onder andere een gebroken neus. Hij deed aangifte. De politie is op zoek naar getuigen of anderen die helderheid in deze zaak kunnen brengen. In het bijzonder is ze op zoek naar de jongen die zich over het tweetal ontfermde en de mishandeling deed stoppen. Dit is een blanke jongen van ongeveer 18 jaar, circa 1,85 a 1,90 m lang, normaal postuur, donker haar en donkere wenkbrauwen. De politie is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 44Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 44 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: maandagochtend 30 oktober op de N359, afslag Hemelum – afslag Koudum Noord, op dinsdagochtend 31 oktober op de N354 tussen bebouwde kom Jutrijp – afslag Woudsend en vrijdagmiddag 3 november op de N351 tussen de afslag Oldeholtpade en de afslag A32. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske wegen snelheidscontroles plaats.

Fryslân: rijden onder invloedVrijdagmiddag werd een 31-jarige automobilist uit Emmer Compascuum gecontroleerd op de Aldlansdyk te Leeuwarden. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 800 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.Vrijdag om 21.00 uur werd een 27-jarige bromfietser uit Harlingen gecontroleerd op de F. Domela Nieuwenhuisstraat te Harlingen. De man viel op omdat hij geen helm droeg. Ook voerde de brommer geen verlichting. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Hij blies 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Zaterdag om 00.55 uur werd een 22-jarige automobilist uit Driesum, een beginnend bestuurder, gecontroleerd op de Harddraversdijk te Dokkum. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 745 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.Zaterdag om 00.40 uur werd een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Groeneweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 385 ug/l. Omdat het een beginnend bestuurder betreft is zijn rijbewijs ingevorderd.

Makkum: diefstal uit bootDe politie onderzoekt een inbraak in een boot aan de Suderseewei. De 48-jarige eigenaresse uit Nijmegen was enkele weken niet op de boot geweest en zag onmiddellijk dat er was ingebroken. Men heeft een televisie, een dvd-speler, een beertender en een navigatiesysteem gestolen. Ook is een rubberboot gestolen. De boot is circa 4.50 meter, grijs, heeft een houten bodem en lijkt op een Zodiac. De naam van de rubberboot is Bejo II.

Leeuwarden: diefstal laptopsDe politie onderzoekt de diefstal van 25 laptops uit een school aan de Dr. Jacob Botkeweg. De diefstal is vermoedelijk gepleegd tussen donderdagochtend en vrijdagmiddag. Men heeft zich toegang tot de school verschaft en is vervolgens naar een lokaal op de eerste verdieping gegaan. In het lokaal werd een kluis opengebroken, van waaruit de 25 laptops werden meegenomen. De technische recherche stelt een onderzoek. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: verkeerscontroleVrijdagavond is gecontroleerd op snelheid op de Mercurius. In totaal reden 12 bestuurders te snel. De snelste reed 97 waar 50 is toegestaan. Ook werden enkele bestuurders gecontroleerd op drank, niemand had te veel gedronken.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor diefstal auto gemeente LeeuwardenDe politie heeft zaterdagochtend vroeg een 15-jarige inwoner van Leeuwarden, buiten heterdaad, aangehouden in zijn woning voor de diefstal van een auto van de gemeente Leeuwarden. Het betreft een BMW, die als dienstwagen in gebruik is bij de gemeente Leeuwarden en wordt gebruikt door burgemeester Dales en wethouders. De auto was, zoals vrijdagmiddag medegedeeld door de gemeente Leeuwarden, donderdagavond 26 oktober gestolen vanaf het Hofplein. De verdachte is na zijn aanhouding overgebracht naar het bureau. Hij had de auto geparkeerd in de onmiddellijke omgeving van zijn woning. De auto is in beslag genomen. De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd en is in verzekering gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in.

Nijega: aanrijding met letselVrijdag om 14.20 uur reed een auto, bestuurd door een 42-jarige van Drachten, op de Aldegeasterdyk, over de brug richting Oudega. Hij deed dit met enige vaart. Op de brug zag hij een auto stilstaan in verband met een tractor die linksaf een weiland in wilde slaan. De tractor had een kuilsnijder met scherpe punten aangekoppeld. Om deze te vermijden reed de auto het fietspad op. Tijdens het uitwijken kwam de auto van de Drachtster in aanraking met een auto met aanhangwagen. Hierop schoot de auto rakelings langs een boom, waarna hij in een kleine bomenrij tot stilstand kwam. De Drachtster had twee dochters, van 6 en 12 jaar, in de gordel, achterin zitten. Het jongste meisje is met een hoofdwond en buikklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Haar verwondingen bleken mee te vallen, wel moest haar gezicht schoongemaakt worden door de wolk van glassplinters die het meisje in haar gezicht kreeg.

Heerenveen: mishandelingDe politie onderzoekt een mishandeling van een 32-jarige inwoner van Heerenveen op de Oude Koemarkt. Het slachtoffer werd zaterdag zonder reden, omstreeks 03.00 uur, van zijn fiets getrapt en daarna geslagen. Dit gebeurd door drie jongeren, die midden op de straat stonden. Het slachtoffer liep een bloedneus op, ook sneuvelde zijn bril. De politie heeft met enkele eenheden gezocht naar de drie verdachten, maar heeft niemand aangetroffen. De man heeft aangifte gedaan.

Haule: inbraak woningDe politie onderzoekt de inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning aan de Rendijk. Men kwam binnen door een raam te forceren. De hele woning is doorzocht. Gestolen is een aantal juwelen. Een politiehond heeft nog de omgeving afgezocht, maar niets aangetroffen. De technische recherche zal ook nog onderzoek doen. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoner van Haule.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan