Fryslân, 28-06-2008 • Politieberichten van vrijdag 27 juni 07.00 uur t/m zaterdag 28 juni 11.00 uur

Fryslân: Opsporingsprogramma bij GPTV Politie Fryslân en het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaan in samenwerking met GPTV een opsporingsprogramma onder de titel “Dader gezocht”voor deze zender maken. Het programma is vanaf begin augustus wekelijks op GPTV te zien. Het programma zal behalve opsporingsberichten, ook regelmatig preventietips en algemene informatie over het werk van politie en justitie bevatten. Op dit moment zijn gesprekken met GPTV gaande over de precieze opzet van het programma en de wijze waarop de productie zal plaatsvinden. Plysjepost, het opsporingsprogramma bij Omrop Fryslân, zal ook in het seizoen 2008/2009 uitgezonden worden, zij het in een andere opzet. In de nieuwe programmering van de Omrop is geen plaats meer voor een vast programma als Plysjepost. Opsporingsberichtgeving in het kader van Plysjepost zal daarom vanaf begin november alleen in bepaalde gevallen nog op deze zender te zien zijn. Politie, het Openbaar Ministerie en Omrop Fryslân maken daar binnenkort nadere afspraken over.

Olterterp: zonder rijbewijs en gordel onder invloed De politie heeft vrijdagmorgen voor diverse feiten proces-verbaal opgemaakt tegen een 33-jarige automobilist uit Ureterp. Surveillerende agenten zagen de man op de Aldhof zonder gordel in een auto rijden en hielden hem staande. Omdat hij bleek te hebben gedronken werd de bestuurder naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. Gezien het feit dat de man 375 ug/l blies en tevens niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs werd ook daarvoor proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: auto gestolen De politie onderzoekt de diefstal van een auto die geparkeerd stond op de parkeerplaats aan de Westerzeedijk. De auto werd weggenomen tussen maandagmiddag 16 juni en vrijdagmiddag 27 juni. Het betrof een grijze Peugeot 307 met het kenteken 63-NL-VG. De 63-jarige eigenaar uit Buren (Gld) deed aangifte.

Lemmer: inbraak woning De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Schans. Tussen afgelopen donderdag 03.00 uur en vrijdag 12.00 uur werd van de woning een deur geforceerd. Vervolgens werden onder meer een tv-toestel en een digitale camera ontvreemd. De 30-jarige bewoner deed aangifte.

Scharnegoutum: ongeval De politie heeft vrijdagmorgen hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Mastenbroek. Een vrachtauto was daar geslipt en in een sloot terechtgekomen, vermoedelijk als gevolg van gladheid door recente asfalteringswerkzaamheden. De bestuurder, een 28-jarige Sneker, en een inzittende, een 24-jarige inwoner van Zwartsluis, konden zelf uit het voertuig komen. Ze werden met onder meer onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Sint Nicolaasga: aanhoudingen wegens drugsbezit De politie heeft vrijdagavond een 25-jarige inwoonster van Lemmer en een 28-jarige inwoonster van de gemeente Skarsterlân aangehouden. De twee waren op de Tuke met een bromscooter onderuit gegaan. Beiden bleken onder invloed van drugs en/of alcohol te zijn en waren in het bezit van een aantal zakjes met vermoedelijk speed en een flesje GHB. Van de vrouw uit Lemmer, die de bromscooter bestuurde, werd een bloedproef afgenomen in verband met het rijden onder invloed.

Jorwert: aanhoudingen na inbraak De politie heeft vrijdagavond een 29-jarige inwoner van Oldenzaal, een 31-jarige inwoner van Enschede en 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van inbraak. Aanleiding daarvoor vormde de melding van en getuige die ziet dat vier mannen rond 17.00 uur in een winkel aan de Master Fopmawei in Jorwert inbreken en er met een kluis vandoor gaan. De getuige belt daarop de politie en geeft daarbij het type en kenteken van de auto waarin de mannen weg zijn gereden door. Via de meldkamer worden daarop alle eenheden van de politie geïnformeerd en op strategische plaatsen rond Jorwert gepositioneerd. Kort voor 20.00 uur zien politieagenten de auto rijden op de Snitserdyk richting Offingawier. Er volgt een korte achtervolging met zeer hoge snelheid, waarbij de agenten de auto uit het zicht verliezen. Ze vinden de auto even later echter leeg terug bij het Paviljoen bij het Snekermeer. Getuigen weten te melden dat de vier inzittenden in verschillende richtingen uit de auto zijn gevlucht. De meldkamer heeft inmiddels al diverse eenheden die kant op gestuurd en er wordt een zoekactie gestart, waarbij ook een politiehelikopter en hondengeleiders worden ingezet. Dat resulteert in de aanhouding van de drie genoemde verdachten. Tot ruim 22.00 uur wordt nog naar de vierde verdachte gezocht, maar die wordt niet meer aangetroffen. De drie aangehouden verdachten worden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Drachten: man mishandeld De politie onderzoekt de mishandeling van een 70-jarige inwoner van Drachten. Rond 22.00 uur zag de man hoe twee hem onbekende jongens op de Zuiderdwarsvaart voor zijn woning tegen elkaar fietsten. De jongens zagen op hun beurt dat ze vanuit de woning werden bekeken en reden de voortuin van de woning in. De bewoner liep daarop met zijn echtgenote naar buiten. Hij werd daar onmiddellijk door één van de jongens tegen zijn oog geslagen en viel achterover. Zijn echtgenote pakte vervolgens één van de jongens vast, waarbij zij beiden ten val kwamen. Nadat de vrouw de jongen had losgelaten zijn beiden weggefietst. Zowel de man als de vrouw werden voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in hun woonplaats vervoerd. Van de twee jongens is slechts bekend dat zij beiden blank waren en dat één blond en de ander donk haar had. De blonde jongen had een onbloot bovenlijf en droeg vermoedelijk een oranje shirt om zijn middel. De politie wil via 0900 8844 graag in contact komen met mogelijke getuigen.

Burgum: aanhoudingen na vernielingen De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 15 en een 14-jarige inwoner van Noardburgum en een 14-jarige inwoner van Burgum aangehouden. De aanhouding vond plaats na een melding van een getuige dat er door vier jongens op de Kolfbaan onder meer brievenbussen werden vernield. Toen de politie ter plaatse kwam vluchtten de vier weg, maar na een korte achtervolging te voet wisten de agenten drie verdachten alsnog aan te houden. De drie werden voor verhoor naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: onverzekerd, geen rijbewijs, onder invloed en bezit drugs De politie heeft zaterdag omstreeks 02.00 uur op de Bollemanssteeg een 37-jarige inwoner van Wirdum aangehouden. De man bleek bij een controle in een onverzekerde auto te rijden en was bovendien niet in het bezit van een rijbewijs. Omdat de man ook onder invloed leek te zijn van drugs werd hem een bloedproef afgenomen. In zijn auto werd een hoeveelheid cocaïne en GHB aangetroffen. Voor alle feiten is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: aanhoudingen De politie heeft zaterdag rond 03.45 uur in de Oude Doelsteeg vier Leeuwarders van 26, 19, 22 en 21 jaar aangehouden. De vier waren betrokken bij een vechtpartij met onder meer vier medewerkers van een horecagelegenheid. Die ontstond toen een medewerker een vechtpartij probeerde te sussen. De zaak escaleerde vervolgens toen meerdere personen en horecamedewerkers zich daarmee begonnen te bemoeien. Slechts met enige moeite en de inzet van de wapenstok lukte het de politie om de vier verdachten aan te houden en naar het politiebureau over te brengen.

112Fryslan

})