Fryslân, 26-07-2008 • Politieberichten van vrijdag 25 juli 07.00 uur t/m zaterdag 26 juli 11.00 uur

De Blesse: inbraak woningDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Meidoornstraat tussen dinsdagochtend en donderdagavond. Men is vermoedelijk met een valse sleutel binnengekomen. Uit de woning zijn sieraden gestolen. De 73-jarige bewoonster deed aangifte.

Jirnsum: inbraak woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Wjitteringswei tussen maandagmiddag en vrijdagmiddag. Men kwam binnen na het openbreken van de achterdeur. Er is alleen geld gestolen. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: inbraak woningTussen dinsdagmiddag en donderdagnacht is ingebroken in een woning aan de Veenscheiding. Men kwam binnen na het openbreken van een deur. Er zijn een HD-recorder, een videocamera, een digitaal fototoestel en sieraden gestolen. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Vrouwenparochie: verboden wapensDe politie heeft vrijdagavond enkele verboden wapens aangetroffen in een woning in Vrouwenparochie. De politiemensen kwamen op het adres in verband met het innen van een achterstallige boete.  Op een slaapkamer van de woning werden een op echt gelijkend nepvuurwapen en een werpmes aangetroffen. Die werden in beslag genomen. Een 28-jarig familielid, die op dat moment aanwezig was, was het daar niet mee eens en probeerde te voorkomen dat de wapens werden meegenomen. Hij werd aangehouden en verzette zich fysiek en verbaal tegen zijn aanhouding. Hij kon worden overmeesterd en is overgebracht naar het politiebureau.

Drachten: man met mes gestokenDe politie heeft vrijdagavond een 51-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De verdachte zat samen met het latere slachtoffer, een 33-jarige Drachtenaar, en enkele anderen in de tuin van een buurman. Daar ontstond ruzie. De verdachte liep weg, kwam even later terug en stak volgens getuigen het slachtoffer met een mes in de zij. Daarna ontstond nog wat duw- en trekwerk, waarna de verdachte wegliep. Het slachtoffer werd ter plaatse behandeld door ambulancemedewerkers. De verdachte is in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: vandaaltjes op heterdaad aangehoudenDe politie heeft vrijdagnacht twee knapen uit Drachten van 16 jaar aangehouden op verdenking van baldadigheid. Politiemensen in burger zagen rond 02.00 uur op de Oudeweg  vijf jongeren lopen.  Op het moment dat ze een auto passeerden, was er een doffe klap te horen, waarna de groep wegrende. Het bleek dat ze tegen een autospiegel hadden geslagen, die daardoor omgeklapt was. Na aanroepen bleef één jongere staan. Een ander kon in de achtervolging achterhaald worden. De twee zijn gehoord en met een bekeuring overgedragen aan de ouders. De andere drie mogen nog op ene bezoekje van de politie rekenen.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling en bedreigingDe politie heeft vrijdagnacht een 22-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling van een portier. Rond 03.15 uur kreeg de verdachte woorden met een portier van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Op het moment dat de politie langs kwam, sloeg de verdachte de portier, die verwondingen aan het hoofd opliep. Hij zou hem daarvoor ook bedreigd hebben. De portier sloeg terug, waarna de verdachte met een politieman ten val kwam. De Leeuwarder probeerde ook de politieman te slaan. Pas na het gebruik van pepperspray werd de verdachte overmeesterd en geboeid. Hij is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding tot de ruzie tussen de portier en de verdachte was, is niet bekend.

Leeuwarden: inbraak bedrijf De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Alexander Cohenweg op zaterdag rond 05.00 uur. Men kwam binnen door een raam open te breken. Er werden twee laptops en een printer gestolen. De technische recherche zal zaterdag een sporenonderzoek uitvoeren.

Menaldum: brand na blikseminslagDe politie heeft zaterdag geassisteerd bij een woningbrand aan de Bitgumerdyk. De hoofdbewoner was nog wakker en hoorde rond 01.20 uur een harde klap. Het bleek dat de bliksem was ingeslagen in het dak. Hij haalde zijn vrouw en kinderen uit bed en waarschuwde de brandweer. Die bluste de brand, maar kon niet voorkomen dat de woning forse schade opliep.

 

112Fryslan

})