Politieberichten Van: Vrijdag 24 November 07.00 uur t/m Zaterdag 25 November 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 48Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 48 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: maandagmiddag 27 november op de N381, afslag Donkerbroek – afslag Noordwolde Noord, op woensdagmiddag op de afslag N359, afslag Winsum – afslag Zuidtangent N31 en vrijdagochtend op de N358, afslag Rotonde Surhuisterveen – afslag Folgersterlaan. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Leeuwarden: drie gewonden bij brandDe politie en brandweer zijn vrijdagochtend omstreeks 06.00 uur bij een brand ingezet in een flat aan de Mondriaanstraat. Ter plaatse werd een 25-jarige bewoner aangetroffen, die, omdat hij rook had binnengekregen, onmiddellijk per ambulance naar het ziekenhuis is overgebracht. De hele galerij van de tweede verdieping stond vol rook. Diverse bewoners kwamen naar beneden. De brandweer ging met perslucht naar boven om enkele deuren te forceren. Twee bewoners, die hierbij naar buiten kwamen, zijn eveneens per ambulance naar het ziekenhuis gebracht in verband met ademhalingsproblemen. Vervolgens werd een ruit op de galerij door de brandweer ingeslagen om de rook via een ventilator uit de galerij te blazen. Door het rondspattend glas raakten een paar geparkeerde auto’s beschadigd. Na circa drie kwartier was de rook verdwenen en konden de bewoners terug naar hun kamers. Nog onduidelijk is hoe de brand is ontstaan.

Bolsward: aanrijding met letselVrijdag om 10.15 uur reed een 40-jarige automobilist uit Zwaagdijk met circa 120 km per uur over de Rijksweg A7 rechts, richting Sneek. De auto raakte door onbekende oorzaak in de middenberm, de bestuurder stuurde tegen en liet het gas los. Hierna kwam de auto weer op de rijbaan, sloeg tweemaal over de kop, ramde tegen een bewegwijzeringsbord en kwam vervolgens tot stilstand. De bestuurders is, met pijn aan zijn ribben, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Kootsterstille: glazenwasser valt van trapVrijdagochtend kreeg de politie een melding dat een 31-jarige inwoner van Leek van een ladder was gevallen in de Goudtsjeblomstrjitte. De man was aan het werk als glazenwasser en was circa 10 meter naar beneden gevallen. De man was goed bij kennis, uit voorzorg werd de traumahelikopter echter ter plaatse gedirigeerd. Uiteindelijk is het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Waarschijnlijk is de oorzaak is dat de ladder, die op een behoorlijk gladde vlonder stond, van de man vandaan is gegleden. De arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen.

Lemmer: aanhouding na eenvoudige mishandelingDe politie heeft vrijdagmiddag een 18-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor mishandeling. De verdachte had op de Sluisweg een 15-jarige inwoonster van Lemmer geslagen en bedreigd. De verdachte is overgebracht naar het bureau en ingesloten. De twee kenden elkaar al langer, de aanleiding van de mishandeling wordt onderzocht.

Kollumerzwaag: jonge fietser gewondVrijdagmiddag raakte een 13-jarige fietser uit Oudwoude gewond op de Foarwei. Het voorwiel van zijn fiets wipte uit de voorvork, waardoor de jongen viel en behoorlijk gewond raakte aan de mond en gebit. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: twee aanhoudingen na afsteken en bezit vuurwerkDe politie kreeg vrijdagavond klachten dat met zwaar vuurwerk werd gegooid vanaf een balustrade van een woning in de Doniastraat. Zo hadden een passerende man met hond en even later een vrouw met een hond veel last van het afgestoken vuurwerk. De politie heeft hierop twee inwoners van Leeuwarden aangehouden, respectievelijk 16 en 21 jaar. De twee zijn aangehouden voor het ongeoorloofd voorhanden hebben van vuurwerk. In totaal zijn een doos met vijf vlinders, een doos met zes vlinders en 41 stuks nitraat in beslag genomen. Van de 16-jarige werd eveneens een zakje cocaïne in beslag genomen.

Leeuwarden: actie preventief fouillerenDe politie heeft van vrijdag 23.00 tot en met zaterdag 06.00 uur een preventief fouilleeractie gehouden in de Leeuwarder binnenstad. Tijdens de actie werden 81 personen gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens en munitie. Daarbij werden drie steekwapens Cat.IV sub 7 Wet Wapens en Munitie in beslag genomen. Daarnaast werd een 45-jarige inwoner van Hallum aangehouden in de Reigersteeg. De verdachte weigerde zich tijdens de controle te onderwerpen aan een fouillering. Op het Ruiterskwartier werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij vond het nodig een agente opzettelijk onzedelijk te betasten. De man was onvast ter been en duidelijk onder invloed van alcoholhoudende drank. De verdachte is aangehouden en ingesloten.

Donkerbroek: eenzijdige aanrijding met letselDe politie en brandweer zijn zaterdag, in de zeer vroege ochtend, ingezet bij een ernstige eenzijdige aanrijding op de N381. Een auto, bestuurd door een 24-jarige inwoner van Oosterwolde, had twee bomen geschampt, met als gevolg dat van de auto een afgebroken wielophanging met wiel op de weg lag. Even later werd een derde boom vol geraakt, waarbij de linkerhelft en de achterzijde van de auto werden aangetroffen. In dit gedeelte zat de bestuurder bekneld. Eerste hulp werd verleend door een toevallig passerende arts. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het UMCG, waar een bloedproef is afgenomen.Een duikteam van de brandweer heeft nog de vaart afgezocht naar mede-inzittenden, het slachtoffer bleek echter alleen in de auto te hebben gezeten. De weg is afgezet tot circa 04.00 uur. Bureau Ongevalanalyse van de Friese politie heeft ter plaatse een technisch onderzoek verricht. 

Fryslân: rijden onder invloedDe politie heeft zaterdag omstreeks 03.00 uur een 35-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de Marktstraat te Sneek. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de bestuurder 595 ug/l. Gezien de uitslag werd het rijbewijs van de man ingevorderd. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een alcoholcontrole gehouden in de gemeente Boarnsterhim. Zo werd het verkeer in de nabijheid van sportkantines, horecagelegenheden en uitvalswegen gecontroleerd. In totaal hebben 125 bestuurders geblazen, een bestuurder was in overtreding. Deze beginnend bestuurder, een 22-jarige inwoner van Harderwijk, werd gecontroleerd op de Snitserdyk bij Dearsum. De man blies 295 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.Op de Westerdijk te Ryptsjerk is een zaterdag om 04.00 uur een 44-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd. De man reageerde in eerste instantie niet toen de politie hem wilde laten stoppen. Ook het blauwe zwaailicht werd niet gezien. Toen de man stopte voor een rood stoplicht kon de politie de man aanspreken. Op het bureau blies de man 845 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Jelsum/Leeuwarden: verdachte aangehouden na diefstal brommerDe politie wilde zaterdag omstreeks 04.00 uur een 15-jarige bromfietser uit Leeuwarden controleren op de Bredyk. De bestuurder wilde er, samen met een ander bromfietser, vandoor gaan. De 15-jarige kon echter worden aangehouden door de politie. De bromfiets, die in beslag is genomen, bleek eerder die avond gestolen te zijn vanuit de Vuurdoornstraat te Leeuwarden. De politie heeft nog een zoekslag gemaakt naar de andere bromfietser, maar deze werd niet meer aangetroffen. De eigenaar van de brommer, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, zal nog aangifte van diefstal doen.

Harlingen: diefstal uit kantoorDe politie onderzoekt een onderzoek in naar een inbraak in een kantoor aan de Galvanistraat. Men kwam binnen door twee ramen de forceren. Gestolen zijn twee computers en een aantal beeldschermen. De technische recherche stelt een onderzoek in. Aangifte zal worden gedaan door een 44-jarige inwoner van Harlingen.

Vlieland: verkeerscontroleDe politie heeft vrijdagavond vier fietsers bekeurd. Zij reden in de Dorpsstraat zonder licht. Ook hebben enkele automobilisten moeten blazen, allen bliezen een P van prima. Ook zijn nog vier parkeerbonnen uitgeschreven wegens het niet parkeren in de vakken cq parkeerplaatsen.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan