Politieberichten Van: Vrijdag 22 December 07.00 t/m Zaterdag 23 December 11.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 52Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 52 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: donderdagochtend op de N351, afslag Augustinusga – rotonde Lutkepost, donderdagmiddag op de N359, afslag Wommels – afslag Winsum en op donderdagmiddag op de N358, afslag Folgersterlaan – A7. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Oostrum/Dokkum: extra informatie over auto verdachte en signalement (lees ook het volgende bericht)Donderdag 21 december om 08.05 uur is een 13-jarige meisje het slachtoffer geworden van een ernstig zedenmisdrijf (zie ook het extra politiebericht van donderdag 21 december).Nader onderzoek wijst uit dat de verdachte is weggereden in een witte bestelauto, over de Tichelwei in de richting van Dokkum. De bestelauto was voorzien van zwarte dakdragers, die aan beide zijden op het dak waren gemonteerd. Mogelijk is de auto op de motorkap voorzien van een rode opdruk.

Wat betreft het signalement kan gesteld worden dat de verdachte een getinte man is met een normaal postuur. Hij is waarschijnlijk tussen de 25 en 35 jaar. Hij had zeer kort, zwart haar. De man sprak Nederlands.Graag komt de politie in contact met mensen die aanslaan op de auto, het signalement of een combinatie van beide. Tips kunnen worden gemeld bij het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 – 8844.

Donderdagmiddag is met een helikopter de omgeving van de plaats delict gefotografeerd. Ook is een speurhond ingezet. Vrijdagochtend is een passantenonderzoek gehouden, daarna een buurtonderzoek. Het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) is nog op volle sterkte. Het team, dat onder leiding staat van een Friese rechercheur en officier van justitie, is samengesteld uit rechercheurs uit Groningen, Fryslân en Drenthe.

Oostrum/Dokkum: politie houdt verdachte aan van ernstig zedendelictDe politie heeft vrijdagmiddag een 34-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij het ernstige zedendelict dat donderdag 21 december werd gepleegd tussen Oostrum en Dokkum. De politie kwam de man op het spoor naar aanleiding van een tip. De aanhouding vond plaats in de omgeving van de plaats delict. Het TGO blijft op volle sterkte, ook tijdens de Kerstdagen. Tevens wordt een dringend beroep gedaan om elke tip in deze zaak te blijven melden op het algemeen nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 – 8844. Meer informatie wordt niet gegeven.

Leeuwarden: tasjesdief op brommerDe politie onderzoekt een straatroof op een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw fietste vrijdag omstreeks 13.30 uur over het Potmargepaad, waar ze ter hoogte van de Jansoniusstraat linksaf wilde slaan, het bruggetje over. Uit tegenovergestelde richting kwam een donkerkleurige bromscooter aangereden. Ter hoogte van de vrouw gekomen voelde de vrouw een ruk aan haar fiets. De vrouw dacht eerst dat de bestuurder en passagier haar in het water wildengooien. Toen ze omkeek bleek dat de passagier haar rode tas, met een flinke hoeveelheid geld, uit de fietstas had gegrist. De twee verdachten droegen donkerkeurige kleding en helmen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Wolvega: aanhouding na beledigingDe politie heef vrijdagmiddag een 15-jarige inwoner van Wolvega aangehouden voor belediging. Even daarvoor kreeg de politie de melding dat jeugd overlast zou veroorzaken in de Van Harenstraat. De groep, circa 10 personen, is gevraagd zich te verwijderen in verband met het samenscholingsverbod aldaar. De 15-jarige vond het nodig de politie te beledigen, waarna hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Noardburgum: illegaal vuurwerk in beslag genomenDe politie heeft vrijdagmiddag in een woning in Noardburgum 477 kilo vuurwerk in beslag genomen. In een volière stond een grote hoeveelheid verboden vuurwerk, zoals lawinepijlen, vlinders en flowerbeds. De 52-jarige bewoner is aangehouden. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Sneek: politie vordert rijbewijs inDe politie heeft het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd. De man werd gecontroleerd op de Lemmerweg. De man blies 365 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Omdat het een beginnend bestuurder betreft is ook het rijbewijs van de man ingevorderd. Zijn inzittende, een 23-jarige Sneker, kreeg een proces-verbaal voor belediging.

Fryslân: ruim 2500 automobilisten gecontroleerd op drankDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie op alcohol gecontroleerd, waarbij de nadruk lag op de zogenaamde kerstborrels. In Smallingerland en Opsterland is door 13 agenten gecontroleerd van 16.00 tot 23.00 uur. In totaal hebben 829 bestuurders geblazen. Twee bestuurders hadden iets te veel gedronken. Er werd positief op de controle gereageerd. Gecontroleerd is op het industrieterrein van Gorredijk, op de Tussendiepen en in het centrum van Drachten en in Bakkeveen, Tijnje en Bakkeveen.In Leeuwarden werd door 14 agenten gecontroleerd van vrijdagmiddag tot na middernacht. In totaal hebben circa 1500 bestuurders moeten blazen. Tien bestuurders hadden te veel gedronken, zij allen kregen een proces-verbaal. Gecontroleerd werd in de hele stad, maar vooral op de Keizergracht en de Groeneweg.In de gemeente Boarnsterhim hebben 250 bestuurders geblazen. Een bestuurder, een 48-jarige automobilist uit Sneek, kreeg een rijverbod van twee uur.

Oosterwolde: aanrijding met letselVrijdag om 22.50 uur kwam een 18-jarige fietser uit Fochteloo, in een groepje, over de Moskampweg en via het bruggetje op de Molenweg. Hier komt de fietser in botsing met een auto, bestuurd door een 29-jarige automobilist uit Oosterwolde. De auto kwam uit de richting van de Schottelenburgweg. Het is vrijwel zeker dat de aanrijding op de zuidelijke weghelft heeft plaatsgevonden. De fietser is, met ernstig letsel, overgebracht naar het UMCG, alwaar een bloedproef van hem is afgenomen. Het bureau ongevalanalyse van de Friese politie heeft het ongeval onderzocht. Hiervoor zijn de auto en de fiets in beslag genomen.

Boornbergum: brand in garageDe politie heeft vrijdag geassisteerd bij een brand in een garage aan de Nije Wei. Gecontroleerd is of er geen mensen meer waren in de naastgelegen percelen. Waarschijnlijk is de brand ontstaan omdat enkele jongeren met carbid aan het spelen waren. De brandweer heeft de brand geblust. Deze was moeilijk onder controle te krijgen omdat het vuur steeds opnieuw oplaaide. De technische recherche zal onderzoek doen naar de brand.

Drachten: aanhouding na beledigingDe politie werd vrijdagavond op de Kaden beledigd door een 20-jarige inwoner van Workum. Toen de man hierop werd aangesproken, wilde hij zich verwijderen richting de Torenstraat. De man wilde niet meewerken en werd op gepaste wijze naar de grond gebracht en geboeid. Uiteindelijk kon de man naar het bureau worden gebracht, dat hij de volgende ochtend kon verlaten met een boete van 220 euro op zak.

Drogeham: verdachte aangehoudenDe politie heeft zaterdag omstreeks 02.45 een 20-jarige inwoner van Augustinusga aangehouden. De man was aanwezig in een feesttent aan de Sannen. In de tent, met circa 400 aanwezigen, werd door de verdachte zwaar vuurwerk afgestoken, waardoor in de tent paniek ontstond. Op weg naar buiten wist de man nog twee bezoekers te mishandelen. Buiten gooide hij nog vuurwerk in een bloembak, waarvan de scherven ongetwijfeld schade aan auto’s zullen hebben toegebracht. De man is overgebracht naar het bureau.

Beetsterzwaag: drie aanhoudingen na het plegen van vernielingenDe politie heeft zaterdag omstreeks 02.45 uur drie verdachten aangehouden. De drie, twee inwoners van Ureterp van 14 en 15 jaar en een 17-jarige inwoner van Beetsterzwaag, worden ervan verdacht een plattegrond bij een tankstation aan de Van Harinxmaweg te hebben vernield. Ook is het bord van de bebouwde kom omgeduwd. De drie verdachten zijn overgebracht naar het bureau in Drachten.

Achlum: vier aanhoudingen na drugs- en wapenbezitDe politie heeft zaterdag omstreeks 04.00 uur drie inwoners van Harlingen van 19, 20 en 21 en een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De vier bleken, bij het fouilleren, in het bezit van drugs te zijn. Onderzoek van de auto leverde een wapenstok op, twee messen en twee zakjes met wikkels, vermoedelijk cocaïne. In verband met het bezit van harddrugs en wapen zijn de vier verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau in Leeuwarden. Ook de auto is in beslag genomen.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan