Fryslân, 23-08-2008 • Politieberichten van vrijdag 22 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 23 augustus 11.00 uur.

Gorredijk: politie zoekt getuigen doorrijden na aanrijding met letselDe politie is op zoek naar getuigen die opheldering kunnen brengen in een aanrijding waarbij een 39-jarige voetganger uit Gorredijk gewond raakte. Maandag 18 augustus rond 13.15 uur stak de man de voetgangersoversteekplaats (zebrapad) van de Nijwei bij de kruising met de Mientewei, over. Op het moment dat hij met zijn zoontje in een buggy de oversteekplaats opliep, werd hij aangereden door een zilverkleurige Opel Astra, die vanaf de Mientewei kwam. De man werd geraakt aan zijn onderbeen en moest naar de huisarts voor medische behandeling. De auto reed door richting Jubbega. De auto werd bestuurd door een vrouw. In de auto zaten verder twee andere vrouwen van naar schatting 50 jaar. Getuigen van dit voorval maar ook anderen die weten welk voertuig het betreft of wie deze vrouwen zijn, kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Ureterp: inbraak winkelDe politie heft een inbraak onderzocht in een winkel aan de Weibuorren in de avond of nacht van donderdag op vrijdag. Men kwam binnen na het vernielen van een ruit. Uit de winkel werd een grote hoeveelheid vlees en vleeswaren gestolen. Een 32-jarige man uit Ureterp deed aangifte.

Bolsward: fietser gewond bij aanrijding De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen een fietser en een automobilist op de Westergoawei behandeld. De automobilist kwam uit de richting Parrega. De fietser, een 20-jarige man uit Nijland, kwam vanaf het industrieterrein De Marne. Op de kruising reed hij volgens eigen zeggen door rood licht. De automobilist, een 33-jarige man uit Stockholm, kon hem niet ontwijken. De fietser kwam op de motorkap en werd enkele meters meegesleurd. Hij raakte gewond aan zijn been en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sexbierum: fietser gewond na valDe politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen twee fietsers op de Hearewei onderzocht. Een 43-jarige vrouw uit Lublin (Pln) fietste met een groep landgenoten. Ze raakte met haar fiets een nadere fiets en kwam ten val. Ze liep een onderbeenfractuur op en is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Kootstertille: matroos vrachtschip overledenVrijdagochtend is een 40-jarige man uit Niemcza (Pln) om het leven gekomen, nadat hij in het water van de Pinksterblomstrjitte was gevallen. De man was als matroos werkzaam op een Duits vrachtschip, dat voor de kade lag en werd gelost. Getuigen zagen dat de man door nog onbekende reden overboord viel. Alhoewel omstanders direct in actie kwamen, duurde het meerdere minuten voordat het lichaam onder water werd gevonden. Het slachtoffer werd direct gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Daar overleed hij korte tijd later.

Leeuwarden: woningbrand De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij een woningbrand aan de Kingmastate. Buren zagen rookontwikkeling onder het dak en waarschuwden de bewoner. Toen hij op onderzoek uitging ontdekte hij brand op de zolder. De brandweer bluste het vuur. De oorzaak is vermoedelijk van technische aard.

Joure: twee aanhoudingen na vermoeden van inbraakDe politie heeft vrijdagavond twee inwoners van Joure van 17 en 12 jaar aangehouden, nadat ze op het dak van een winkel aan de Midstraat waren geklommen. Dat werd ontdekt door de winkelier, die vermoedde dat ze wilde inbreken. Hij kon er aanvankelijk één pakken, maar die wist net als zijn maat toch te ontkomen. Volgens de winkelier ging het om een knaap van rond de 20 a 25 jaar. Er werd een duidelijk signalement gegeven. Kort daarna meldde een getuige dat hij de vluchtende jongen een woning aan de Midstraat had zien binnengaan. Door de politie werden in de woning de twee verdachten aangetroffen, die aanmerkelijk jonger waren maar wel aan het signalement voldeden. Ze bekende direct op het dak te zijn geklommen. Na een onderzoek aan het bureau werd duidelijk dat het om baldadigheid ging en niet om een inbraak. Na verhoor en het opmaken van een bekeuring zijn ze weer overgedragen aan hun ouders.

Drachten: auto gestolen bij woninginbraakDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Foswerd in de avond of nacht van vrijdag op zaterdag. Men kwam binnen na het forceren van de achterdeur. Er is een klein geldbedrag gestolen en er zijn sleutels meegenomen. Ook was de auto, die voor de woning van de aangever, een 31-jarige man stond, verdwenen. Het betreft een grijze Audi A4, kenteken 01-JV-BV.

Sneek: aanhouding na mishandelingDe politie heeft zaterdagochtend een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 04.00 uur was ruzie ontstaan op de Kruizebroederstraat ter hoogte van een horecagelegenheid. Daarbij zou de verdachte volgens getuigen een 29-jarige Sneker hebben neergeslagen. De verdachte kon op de Jousterkade worden achterhaald. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het is onbekend wat de aanleiding was.

Harlingen: vandalen laten dieren losDe politie heeft zaterdagnacht een onderzoek ingesteld naar baldadigheid bij een zorginstelling aan de Achlumerdijk. De konijnenhokken waren open gemaakt waardoor de dieren waren weggelopen en van een groot hok met onder andere kippen, waren de deuren ingetrapt. Een getuige had er twee knapen op een bromfiets bij gesignaleerd. Die waren echter al verdwenen richting zwembad. Door de politie werd direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Helaas werden de twee niet meer aangetroffen.

Hurdegaryp: woninginbraakDe politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Hazzeleggerweg. Men kwam binnen door het slot van de voordeur te openen door vermoedelijk te “hengelen”. Er zijn een camera, een portemonnee, sleutels en een tas gestolen. Een 27-jarige man uit Burgum deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer De politie heeft vrijdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In vijftien gevallen, waaronder vier in de Leeuwarder binnenstad, werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen ze opgemaakt. In zes gevallen had men zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Vrijdag 23.20 uur, Lutinelaan Vlieland, 42-jarige bestuurder van een bromfiets uit Vlieland, 730 ug/l;

Zaterdag 02.20 uur, Spyk in Hinnaard, 22-jarige automobilist uit Wommels, 680 ug/l, de bestuurder verloor de controle over zijn auto en belandde in bermsloot;

Zaterdag 03.30 uur, Koningin Julianastraat in Harlingen, 32-jarige automobiliste uit Franekeradeel, 735 ug/l;

Zaterdag 03.30 uur, Geert Knolweg in Joure, 26-jarige automobilist uit Leeuwarden, 545 ug/l, betrof beginnend bestuurder;

Zaterdag 03.40 uur, Hertog van Saxenlaan in Franeker, 27-jarige automobilist uit Haarlem;

Zaterdag 06.30 uur, Prins Willem Alexanderstraat in Joure, 34-jarige man uit Joure, 570 ug/l. De verdachte rende tijdens de controle weg maar kon door een politieman in een horecagelegenheid achterhaald worden. Daar werd hij aangehouden. Een 21-jarige jouster probeerde dat te voorkomen en greep de politieman bij zijn keel. Op dat moment kwam een andere politieman assisteren. Die pepperde de 21-jarige, die daarop wegrende. Dat gaf de gelegenheid de bestuurder over te brengen naar het bureau. Daarna werd een zoekactie ingesteld naar de 21-jarige. Hij werd niet meer aangetroffen. Aangezien zijn identiteit bekend is, zal hij alsnog gehoord worden op verdenking van het gebruiken van geweld tegen de politie en/of belemmering van politiewerk.

112Fryslan

})