Fryslân, 22-11-2008 • Politieberichten van vrijdag 21 november 07.00 uur t/m zaterdag 22 november 11.00 uur.

A7: geschaarde vrachtauto zorgt voor afsluiting weg
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de A7 ter hoogte van Cornwerd met een vrachtauto. Om 07.30 uur is een vrachtwagen, bestuurd door een 22-jarige man uit Polen, door nog onbekende reden tegen de vangrail gebotst. De aanhanger, zonder lading, was hierdoor omgevallen. De vangrail stak door het motorcompartiment van het voertuig heen. Om de vrachtauto te bergen en de vangrail te herstellen moest de weg worden afgesloten. Rond 11.30 uur kon deze weer worden vrijgegeven voor verkeer. Het is bij materiele schade gebleven.

Westergeest: aanhouding na diefstal auto en rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend een 29-jarige man uit Harlingen aangehouden voor het rijden onder invloed. Na een melding gingen agenten polshoogte nemen op een camping aan de Eelke Meindertswei waar een personenauto was gestolen. De auto was eigendom van een 65-jarige man uit Littenseradiel. Nog voordat de agenten bij de melder aankwamen werden zij in Ee aangesproken door een passant die vertelde dat bij de kruising van Westergeest een auto tegen enkele betonblokken was gebotst. Mogelijk zou de bestuurder onder invloed van alcohol zijn. Na een bezoekje gebracht te hebben aan de aangever van de gestolen auto maakt de agenten een zoekslag. Op de Trekweg zagen zij de betreffende auto dwars over de weg staan en een manspersoon weglopen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Dokkum. Daar werd een ademanalyse afgenomen. Hij blies 1225 ug/l. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De verdachte was niet in het bezit van een rijbewijs.

Boksum: bestuurders negeren geslotenverklaring, intensievere controle
De politie heeft vrijdagochtend een verkeerscontrole gehouden op de Nijlandsdyk. Sinds enige tijd geldt daar, om het sluipverkeer tegen te gaan, voor beide richtingen tijdens doordeweekse spitsuren een geslotenverklaring. Tijdens de controle werden in 50 minuten 50 overtredingen geconstateerd.
De bestuurders die werden staande gehouden verklaarden allemaal te weten van de gesloten-verklaring. Tot nu toe is het bij waarschuwingen gebleven. De komende tijd wordt vaker en intensiever gecontroleerd.

Garyp: eenzijdig ongeval, auto in de sloot
De politie heeft vrijdagochtend assistentie verleend bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Waldwei waarbij een personenauto bestuurd door 41-jarige vrouw uit Drachten op de kop in de sloot was beland. Twee passanten, een 25-jarige man uit Groningen en een 53-jarige man uit Heiligerlee, zagen dat de auto van de vrouw tegen de vangrail reed en vervolgens doorschoot in de richting van de sloot. Direct zijn de twee mannen gestopt om de bestuurster uit haar auto te halen. Door het ambulancepersoneel is de vrouw in verband met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar ziekenhuis in Drachten voor nader onderzoek.

Stiens: politie zoekt getuigen en slachtoffers wisseltruc
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een wisseltruc die woensdagmiddag 19 november heeft plaatsgevonden in Stiens waarbij een 80-jarige vrouw en haar 83-jarige man het slachtoffer zijn geworden. Het echtpaar had die middag 200 euro gepind in biljetten van 50 euro en maakten daarna een wandeling. Op de Smelbrêge kwam rond 15.30 uur hen een vrouw tegemoet die in gebrekkig Nederlands vroeg of zij ook een euro konden wisselen voor kleinere munten. De man haalde zijn portemonnee te voorschijn en keek of hij kon wisselen. Zijn vrouw deed hetzelfde. Na het wisselen ging de vrouw er vandoor. Thuisgekomen ontdekte het echtpaar dat alle briefjes van 50 euro weg waren. Het signalement van de dader is als volgt: vrouw tussen de 25 en 30 jaar, lengte ongeveer 1.65 m, donkerblond tot zwart opgestoken haar en een licht getinte huid. De vrouw droeg een donkergrijze spijkerbroek, zwart jack en een bril. Misschien zijn er die middag meerdere mensen aangesproken om geld te wisselen? De politie komt graag met hen en getuigen die iets gezien of gehoord hebben, in contact. Dat kan op telefoonnummer: 0900-8844.

Easterlittens: getuigen illegaal afval dumpen gezocht
De politie zoekt getuigen van een illegale afvalstorting op de parkeerplaats Broektille onder Easterlittens. Het gaat onder andere om ongeveer 10 m3 tuinaarde, tuinplanten (o.a. buxus), bielzen, rond hout, platen hout etc. Vermoedelijk is dit in de nacht van donderdag op vrijdag daar gestort. Zeer waarschijnlijk is dit gebeurd met een vrachtauto met kraan, daar de bult mans hoog was. Iedereen die informatie heeft, die bij kan dragen aan de opsporing van deze zaak, kan contact opnemen met de politie Fryslân op telefoonnummer 090 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, belt dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Haulerwijk: vernieler aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend een 18-jarige inwoner van Zevenhuizen aangehouden op verdenking van vernieling. De verdachte zou in een horecagelegenheid aan de Leeksterweg ruzie hebben gehad met de exploitant en enkele ruiten hebben vernield met een stoel. Hij werd in de zaak aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Waarover de ruzie ging, is niet bekend.

Joure: drie aanhoudingen na openlijk geweld
De politie heeft zaterdagochtend zes Jousters van 19 tot en met 21 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige zag dat de knapen met een luchtbuks een lamp van een bedrijf aan de Vegelinsweg kapot schoten. Ook werd een lamp van de evenementenhal vernield. Mogelijk zijn er meer lampen gesneuveld. Op aanwijzing van de getuigen konden de verdachten worden achterhaald in een nabijgelegen woning. Ze zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. De luchtbuks werd in beslag genomen.

Leeuwarden: vrouw tussen wal en schip
De politie heeft vrijdagnacht geassisteerd bij een ongeval aan de Oostergrachtswal. Een 50-jarige vrouw, die in de buurt woonde, liet rond 01.20 uur haar hond uit langs de waterkant. De vrouw verloor haar balans en viel tussen de 1,5 m hoge wal en een woonschip. Het lukte haar niet zelf uit het water te komen. Twee voorbijgangers schoten te hulp en wisten de vrouw boven water te houden. Met assistentie van twee politiemensen lukte het de vrouw op de wal te trekken. Met onderkoelingsverschijnselen en omdat het slachtoffer mogelijk water had binnengekregen, is ze per ambulance voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Lemmer: aanhouding voor drugsbezit
De politie heeft vrijdagavond een 36-jarige man uit Rutten aangehouden op verdenking van handel en bezit van verdovende middelen. Kort na middernacht werd de verdachte met zijn auto gecontroleerd op het Lemsterpad. Bij onderzoek in de auto werden vijf wikkels met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Ook had de verdachte een brok hash bij zich en een flinke hoeveelheid geld. De man is voor nader onderzoek ingesloten. De verdovende middelen, het geld en de auto is in beslag genomen.

Drachten: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft vrijdagnacht geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Rijksweg A7. Een personenauto, bestuurd door een 25-jarige vrouw uit Nuis, raakte tijdens een fikse hagelbui bij het inhalen op het gladde wegdek in de slip. Ze botste tegen een boom, waardoor de auto niet in de brede sloot terecht kwam. De bestuurster is met borst- en nekklachten naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

112Fryslan

})