Fryslân, 20-09-2008 • Politieberichten van vrijdag 19 september 07.00 uur t/m zaterdag 20 september 11.00 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Metslawier: aanrijding met letsel De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding op de Dongerawei tussen een motorfiets en een auto onderzocht. Een 47-jarige vrouw uit Wouterswoude kwam vanuit de richting van de Lauwersseewei. Ter hoogte van de kruising met de Bekkerstrjitte stopte ze en sorteerde voor om linksaf te slaan. Op het moment dat ze optrok om af te slaan, werd zij juist ingehaald door de motorfiets, bestuurd door een 62-jarige man uit Den Helder. De motorrijder kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachten: politie zoekt getuigen aanrijding tussen auto ambulance en taxiDe politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding op de minirotonde op de Zuiderhogeweg richting Nijtap. Een taxi en een autoambulance reden naast elkaar richting rotonde, de taxi op de linkerstrook, de autoambulance op de rechter. Bij het oprijden van de minirotonde raakten beide voertuigen elkaar waarbij flinke schade ontstond. In de verklaringen van de taxichauffeur, een 53-jarige vrouw uit Kootstertille, en de tegenpartij, een 27-jarige man uit Drachten, loopt de toedracht behoorlijk uiteen. De politie hoopt dat getuigen uitkomst kunnen brengen. Zij kunnen bellen met de politie Fryslân op telefoonnummer 0900 8844.

Harich: man gewond bij eenzijdig ongevalDe politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Woudsenderweg. Een 73-jarige man uit Bakhuizen raakte door nog onbekende oorzaak langzaam rijdend rechts naast de weg. Mogelijk is hij onwel geworden. Hij kwam tot stilstand in de sloot. Twee getuigen hielden het hoofd van het slachtoffer boven water totdat de hulpdiensten arriveerden.

Leeuwarden: fietser gewond na botsing met open autodeur De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen een snorfiets en een auto op het Hoeksterpad onderzocht. De snorfietser, een 62-jarige man uit Leeuwarden, reed tegen het geopende portier van de auto van een 48-jarige vrouw uit Gytsjerk. De fietser week vervolgens uit naar links en raakte een personenauto, bestuurd door een 30-jarige vrouw uit Leeuwarden, die juist langs reed. De snorfietser raakte zwaar gewond. Een medisch team werd met een traumaheli ingevlogen en verleende eerste medische hulp. Daarna werd hij in zeer kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Drachten: aanrijding met letselDe politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op Het Noord, waarbij een 16-jarige bromfietser uit Rottevalle gewond raakte. Door een verhoging in het wegdek verloor hij de macht over het stuur en ging twee keer over de kop. Hij droeg geen helm en liep letsel aan hoofd, armen en benen op. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: vernieler aangehoudenDe politie heeft vrijdagnacht een 30-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerste een glas bier over een geluidsinstallatie in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat gegooid. Daarna was hij de zaak uitgezet. Buiten vernielde hij met een terrasstoel de voorruit van de zaak. Toen de politie kwam was hij reeds gevlogen. Hij kon even later in de woning van een vriend in Sneek aangehouden worden. Hi is voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: poging beroving De politie heeft zaterdagnacht een 22-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van een beroving. Op de Prinsenstraat zou hij enkele Duitse toeristen uit Keulen hebben bedreigd met en mes en om geld hebben gevraagd. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte even later in een horecagelegenheid in Harlingen aangehouden. Het mes had hij niet meer bij zich. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Makkum: twee gewonden bij aanrijding De politie heeft zaterdagochtend een aanrijding tussen twee personenauto’s onderzocht op de Weersterweg. Een 60-jarige vrouw uit Exmora, komende uit de richting Exmorra, verleende op de kruising Hemmensweg met de Weersterweg geen voorrang aan een 31-jarige vrouw uit Piaam. De vrouw uit Piaam kwam over de Weesterweg uit de richting Makkum. Een aanrijding was het gevolg. Beide bestuursters zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft vrijdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In het bijzonder waren er controles in Heerenveen (150 voertuigen) en Tytsjerjsteradiel (513 voertuigen). In dertien gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen ze opgemaakt. In drie gevallen had men zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden): Vrijdag 21.45 uur, Rijksstraatweg Noardburgum, 41-jarige automobilist uit Harkema, 880 ug/l, het rijbewijs van de verdachte was een week eerder al ingevorderd; Zaterdag 01.20 uur, Leijester Hegedyk in Oude Leije, 31-jarige bestuurder van een bestelauto uit Vrouwenparochie, 995 ug/l; Zaterdag 01.50 uur, Rijksweg A7 bij Drachten, 17-jarige bromfietser uit Drachten, 365 ug/l.

 

112Fryslan