Fryslân, 02-08-2008 • Politieberichten van vrijdag 1 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 2 augustus 11.00 uur

Stiens: ongeval met dodelijke afloopVrijdagochtend is een 14-jarige jongen uit Stiens om het leven gekomen bij een ongeval op de Bredyk. De jongen stond samen met een aantal fietsers te wachten voor de kruising. Alle fietsers bleven staan omdat er een auto naderde. De 14-jarige besloot echter om toch over te steken. De 57-jarige automobilist uit Someren kon ondanks krachtig remmen een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval. Door de politie is een onderzoek ingesteld naar de toedracht.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in bedrijfDe politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Snekertrekweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. In het pand werd uit een kluis een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 47-jarige inwoner van Beetgumermolen aangifte.

Nes Ameland: politie onderzoekt diefstal fust bierDe politie onderzoekt de diefstal van een fust met 50 liter bier. Het fust werd in de nacht van donderdag op vrijdag weggenomen bij een horecagelegenheid aan de Van Heeckerenstraat. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 30-jarige inwoner van Nes aangifte.

Burgum: fietser gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Monnikenweg afgehandeld, waarbij een fietser gewond  raakte. De man passeerde een voetgangster en reed vervolgens in de richting van Suwald. De vrouw wandelde verder en halverwege Suwald zag ze de fietser, die haar net had ingehaald, gewond op het fietspad liggen. De voetgangster waarschuwde direct de hulpdiensten. Het personeel van de ambulance en de agenten waren snel ter plaatse. Dan fietser was door nog onbekende oorzaak ten val gekomen. Het slachtoffer werd door het personeel van de traumahelikopter gestabiliseerd en vervolgens overgevlogen naar het UMCG. De fietser was niet in het bezit van een identiteitsbewijs of iets dergelijks en vandaar dat de gegevens van de man niet direct bekend waren.

Wouterswoude: rijden zonder geldig rijbewijsDe politie heeft vrijdagavond  een 18-jarige automobilist uit Wouterswoude aangehouden op verdenking van het rijden zonder geldig rijbewijs. De auto viel op omdat de bestuurder en zijn vijf inzittenden geen gordel droegen. Daarnaast zat achter de auto een zware aanhangwagen. Na een stopteken kon de beginnend bestuurder geen  rijbewijs  E overhandigen. Dit rijbewijs is benodigd voor het rijden met een zware aanhangwagen. Hiervoor werd dan ook proces-verbaal  opgemaakt.

Holwerd/Rinsumageest: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft vrijdagmiddag en vrijdagavond van twee bestuurders het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Vrijdagmiddag werd op de Grandyk in Holwerd een 22-jarige automobilist uit Maartensdijk gecontroleerd. De beginnend bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 139 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Vrijdagavond passeerde op de Lauwersseewei nabij Rinsumageest een 28-jarige automobilist uit Dokkum een snelheidscontrole. Hij reed 150 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd ook zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Wolsum: man valt door dakDe politie heeft vrijdagavond op de Remswerderleane het ambulancepersoneel geassisteerd bij ongeval. Een 37-jarige inwoner van Bolsward  was tijdens werkzaamheden op een dak door de dakplaten gezakt. Het slachtoffer viel zo’n zes meter naar beneden. Hij werd met nek- en rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Leeuwarden: politie houdt verdachte na steekincidentDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden na een steekincident. De Leeuwarder had op de Havingastate ruzie gekregen met een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. De 18-jarige had hierbij zijn stadsgenoot een aantal keren met een mes gestoken. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Op aanwijzing van getuigen kon de verdachten later die nacht in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie is onbekend en wordt door de politie onderzocht.

Nes Ameland: politie onderzoekt mishandelingDe politie onderzoekt de mishandeling van een 30-jarige inwoner van Den Haag en  20-jarige  inwoner van Delft. De twee liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Strandweg. Ze werden aangesproken door een groepje jongeren. Ze werden vervolgens bespuugd, geslagen en geschopt. De twee mannen hebben aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Menaldum: brand in caravanDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op een  camping aan de Gralda de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een caravan. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de caravan geheel verloren ging. De vier bewoners konden vroegtijdig een veilig heenkomen zoeken. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Sneekweek: zes van de 72 schippers onder invloedDe politie heeft in samenwerking met de waterpolitie van het KLPD en Provinciale Waterstaat vrijdagmiddag- en avond met acht boten een alcoholcontrole gehouden op de Houkesloot. In totaal werden 72 schippers gecontroleerd op alcohol. Acht schippers bleken onder invloed van alcohol te verkeren. De acht werden voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau van de waterpolitie. Na de ademanalyse bleken er zes schippers daadwerkelijk te veel alcohol te hebben gedronken, tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De hoogste meting was 545 ug/l, terwijl 350 ug/l op het water is toegestaan. Deze schipper kreeg een vaarverbod van vijf uur. Daarnaast werd er nog 25 keer proces-verbaal opgemaakt voor andere zaken, waaronder het niet kunnen tonen van het vaarbewijs, te snel varen, niet voldoende reddingsvesten aan boord en het ontbreken van een brandblusser. Tevens werden er nog 52 waarschuwingen uitgedeeld, voor onder andere geluidsoverlast. Tijdens de alcoholcontrole werden ook nog twee aanvaringen afgehandeld.    Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft vrijdagavond en –nacht in Fryslân weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere in en rondom Lemmer 150 bestuurders gecontroleerd. Ook in en rondom Sneek werd  gecontroleerd. Dit alles resulteerde in twaalf processen-verbaal en rijverboden. In twee geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Vrijdagmiddag, 17.25 uur, De Heerenveensweg in Wolvega, een 34-jarige automobilist uit Kuinre, 645 ug/l. Een motoragent controleerde de snelheid van de bestuurder op de Steenwijkerweg. De man reed hier 120 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Tijdens de achtervolging bleek dat de 34-jarige zat te bellen. Na een stopteken, volgende er een controle. De verdachte bleek onder invloed van alcohol te verkeren en daarom werd zijn rijbewijs ingevorderd.  Tevens kreeg hij een bekeuring voor de snelheidsovertreding en het niet handsfree bellen.

Vrijdagavond, 22.50 uur, Oostergoostraat in Grou, een 22-jarige beginnend bestuurder uit Grou, 385 ug/. De bestuurder viel op omdat hij geen verlichting voerde. 

 

112Fryslan

})