Politieberichten Van: Vrijdag 17 November 07.00 uur t/m Zaterdag 18 November 13.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 47Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 47 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: dinsdagmiddag op de N910, rondweg Dokkum – afslag Westergeest , op woensdagochtend op de N358, afslag Folgersterlaan – A7 en donderdagochtend op de N381, afslag Oosterwolde Noord – afslag Oosterwolde. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Elsloo: paard overleeft aanrijding nietDe politie heeft vrijdag om 06.00 uur geassisteerd bij een aanrijding tussen een auto en twee paarden. Een 63-jarige automobilist uit Makkinga reed in de richting van Elsloo, over de Kloosterweg. Plotseling ziet hij een vijftal paarden de weg opkomen. Twee worden geraakt door de auto, een frontaal linksvoor en een rechtsachter. Vervolgens verliest de automobilist de macht over het stuur en rijdt tegen een boom. De man is onderzocht door ambulancepersoneel, hij liep een hoofd- en armwond op. Een van de twee paarden, een 1-jarige Friese merrie, was in de naastgelegen greppel terecht gekomen. Met man en macht is geprobeerd het paard te redden, maar zonder resultaat. Een dierenarts heeft de viervoeter laten inslapen.

Balk: politie onderzoekt doorrijden na aanrijdingDe politie zoekt getuigen voor het verlaten va de plaats van een ongeval. Donderdagmiddag tussen 15.30 en 16.30 uur raakte een zwarte Opel Astra met het kenteken 61 – RX – KJ beschadigd aan de linker achterzijde. De auto stond geparkeerd bij de supermarkt aan het F.D. Hoekstraplein. Gezien de schade is vermoedelijk een ander voertuig, met een trekhaak, de veroorzaker geweest. De politie komt graag met de veroorzaker van de schade of eventuele getuigen in contact via het algemene nummer van de politie, 0900 – 8844

Sneek: aanhoudingDe politie heeft vrijdagmiddag een 44-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man wordt er onder meer van verdacht uit een winkel aan de Galigastraat enkele cd’s te hebben weggenomen. Korte tijd later werd de man door  personeel van een winkel aan het Schaapmarktplein betrapt. Daar nam de man, die behoorlijk dronken bleek te zijn, een trui weg en zwaaide hij naar het winkelpersoneel met een hamer. Inmiddels gewaarschuwde politieagenten troffen de man aan op Groot Zand, waarop hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Fryslân: controles vrachtverkeerDe politie Fryslân heeft vrijdag in samenwerking met de Douane en de Inspectie van Verkeer en Waterstaat op de N31 ter hoogte van Nijega en op de A7 ter hoogte van Terwispel 65 vrachtwagens gecontroleerd. In totaal tegen 10 bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. De overtredingen betroffen onder andere overbelading, geen chauffeursdiploma, geen keuring koelinstallatie, niet invullen tachograafschijf en geen eurovignet.

Sneek: verkeerscontroleDe politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in en om Sneek verkeerscontroles gehouden. In totaal werd tegen 50 bestuurders proces-verbaal opgemaakt. Het ging daarbij om ondre meer het negeren van een rood verkeerslicht (7x), niet dragen van de autogordel (23) x), te hoge snelheid (9x), opgevoerde bromfiets (1x) en mobiel bellen (3x).

Scharsterbrug: aanrijding met letselDe politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Hollandiastraat. Een 72-jarige automobilist uit Joure zag te laat dat een auto voor hem stopte om de Haulstersingel op te rijden, met een aanrijding als gevolg. De bestuurster van deze auto, een 44-jarige inwoonster van de gemeente Skarsterlân, had na het ongeval nekklachten. De brandweer verwijderde daarom het dak van haar auto, waarna ze per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek werd overgebracht.

Rinsumageest: man valt door dakDe politie heeft vrijdagavond assistentie verleend bij een ongeval in een woning aan de Wierweg. Een 21-jarige inwoner van Aldtsjerk was daar bij reparatiewerkzaamheden aan een dak door een dakplaat gezakt en vervolgens vier meter naar beneden gevallen op een betonnen vloer. Gezien het ernstige letsel werd het slachtoffer per ambulance naar het UMCG vervoerd.

Dokkum: fietsster gewondDe politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Rondweg-West. Een 21-jarige fietssetr uit Dokkum, verzuimde op het verkeersplein Holwerdweg/Rondweg-West voorrang te verlenen aan een 24-jarige automobilist uit Damwoude. De vrouw liep bij de daarop volgende aanrijding een wond aan haar hoofd op. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum vervoerd.

Smallingerland/Opsterland: alcoholcontrolesDe politie heeft tussen vrijdag 21.00 uur en zaterdag 03.30 uur op verschillende plaatsen in de gemeenten Smallingerland en Opsterland alcoholcontroles gehouden. In totaal 25 politieagenten en drie medewerkers van Veilig Verkeer Nederland namen aan de controles deel. Van 1073 automobilisten en brom- en snorfietsers werden blaastesten afgenomen. Daarvan bleken er 10 te veel te hebben gedronken; vier automobilisten hadden dermate veel gedronken dat hun rijbewijs werd ingevorderd  De hoogste gemeten waarde bedroeg 705 ug/l. Een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden bleek niet allen teveel te hebben gedronken (685 ug/l) maar ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Omdat hij al twee keer eerder op een dergelijk vergrijp was betrapt, werd zijn auto in beslag genomen.

Oosterwolde: mishandelingDe politie onderzoekt de mishandeling van een 16-jarige inwoner van Meppel. Het slachtoffer liep vrijdagavond omstreeks 22.30 uur over het bospad naast de Oerkampweg. Zonder duidelijke aanleiding werd hij daar ineens door vier jongens getrapt, geslagen en met een mens bedreigd. De jongens hadden allen en getinte huidskleur en reden op twee scooters; één rood met wit één van het merk Kawasaki. Het slachtoffer hield aan de mishandeling een pijnlijke nek over.

Tijnje: eenzijdig ongevalDe politie onderzoekt een eenzijdig ongeval, waarbij zaterdagmorgen een 50-jarige automobiliste uit Drachten gewond raakte. De vrouw was door nog onbekende oorzaak op de Bregelane met haar auto tegen een boom gebotst. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})