Politieberichten Van Zaterdag 16 December 2006

Politieberichten van vrijdag 15/12 07.00 uur tot zaterdag 16/12 11.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Joure: oudere winkeldief aangehoudenDe politie heeft vrijdagochtend een 79-jarige inwoner van Langweer aangehouden in een winkel aan de Geert Knolweg. De man was na het passeren van de kassa aangehouden door winkelpersoneel. Hij had in zijn geprepareerde tas – een dubbel bodem – twee kant en klaarmaaltijden verstopt. De man is na het opmaken van proces-verbaal heengezonden. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Grou.

Leeuwarden: inbraak in in aanbouw zijnde woning De politie onderzoekt een inbraak in een in aanbouw zijnde woning in de Minnemastraat. De inbraak vond in de vroege vrijdagochtend van 15 december plaats. Men is vermoedelijk een muurtje, een balkon en een pergola over geklommen, voordat men in de steeg naast het pand terechtkwam. Vervolgens is de keukendeur opengebroken. Het pand is doorzocht. Diverse goederen zijn gestolen, zoals boormachines en een waterpas. In de steeg werd nog een badkraan en een koffer aangetroffen. Deze goederen zullen door de technische recherche worden onderzocht. Aangifte is gedaan door een 47-jarige Leeuwarder.

Leeuwarden: aanhouding na vernielingDe politie heeft vrijdagmiddag een 45-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Later bleek hij ook in het bezit van gestolen bescheiden. Omstreeks 15.15 uur werden drie ruiten vernield van een horecabedrijf aan de Grote Hoogstraat. Korte tijd later werd gemeld dat dezelfde man een telefooncel vernielde op het Zaailand. Ook zou hij een groot mes bij zich hebben. De politie stelde direct een onderzoek in de omgeving in. Even later trof zij aan de hand van het signalement de verdachte aan bij de Beursbrug. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij onderzoek aan zijn kleding (fouillering) werd een vleesmes en diverse bescheiden aangetroffen. Het ging om en gestolen rijbewijs en twee bankpasjes en een legitimatiebewijs, die niet op naam van de verdachte stonden. De politie vermoedt dat ook die gestolen zijn. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: bestuurder onwel, auto te waterDe politie heeft vrijdag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Noorderhogeweg. Een 64-jarige man uit Grootegast, bestuurder van een bestelauto met aanhangwagen, werd onwel en raakte onwel en belandde in de sloot. Hij kon zelf uit zijn voertuig komen. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na mislukte dealDe politie heeft vrijdagmiddag een 42-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van een beroving of diefstal. Omstreeks 16.30 uur wilde een 38-jarige man uit Heerenveen achter het station een bolletje harddrugs kopen van de verdachte. Hij gaf de verdachte het geld, waarna die vertrok zonder de heroïne over te dragen. De aangever ging achter hem aan. Op de Wirdumerdijk wist hij hem te achterhalen en vroeg zijn geld terug. De verdachte was dat niet van plan, riep dat hij een mes had en bedreigde de aangever feitelijk met een ketting. Kort daarna kwamen surveillerende politiemensen voorbij. De aangever sprak hen aan, waarop de verdachte wegrende in de richting van de Ayttastyeeg. Korte tijd later werd de verdachte in deze steeg door de politie aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: aanrijding na alcoholgebruikDe politie heeft vrijdagavond een 20-jarige Leeuwarder betrapt op het rijden onder invloed. De verdachte reed met een personenauto een parkeerplaats aan de Snekertrekweg af. Hij nam de bocht te krap en reed tegen de metalen geleider aan. Het voertuig raakte zwaar beschadigd. De verdachte bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 475 ug/l. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt en hij kreeg een rijverbod. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd daar het een beginnend bestuurder is.

Heerenveen: brandwonden na aanrijding met snackkarEen 21-jarige vrouw uit Heerenveen is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding tussen een bestelauto en een snackkar op de Sieversstraat. De bestelauto, bestuurd door een 24-jarige man uit Burgum, was door onbekende oorzaak tegen de geparkeerde kar gereden. Door de klap kreeg het slachtoffer, die in de kar stond, frituurvet over haar handen. Ze is met de ambulance met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Franeker: flinke buit bij woninginbraakDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Spaarbankstraat op vrijdag tussen 10.00 en 19.00 uur. Men was binnengekomen na het met grof geweld openbreken van een uitzetraam. De gehele woning werd overhoop gehaald. Uit de woning werden onder andere een computer met randapparatuur, een televisie, een dure geluidsinstallatie en een magnetron meegenomen. Andere apparatuur, zoals een koffiezetmachine, stonden in de gang klaar maar zijn achtergebleven. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld. Op zaterdag zal door de technische recherche een sporenonderzoek worden uitgevoerd. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Bolsward: gewonde na eenzijdig ongeval met bromfietsDe politie heeft vrijdagavond een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 21-jarige bromfietser uit Franekeradeel gewond is geraakt. De man reed door onbekende oorzaak op de Grote Dijlakker tegen een paaltje en kwam ten val. Hij is met hoofdletsel en mogelijk een hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie heeft een bloedproef van hem af laten nemen, daar hij mogelijk onder invloed van alcohol was.

Oppenhuizen: politie houdt man aan na mishandelingDe politie heeft vrijdagavond een 43-jarige man uit Bontebok aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was een woning aan de Bonningastrjitte binnengedrongen en had ruzie gekregen met de 44-jarige bewoner. Hij zou volgens getuigen bewapend zijn met een bijltje en een hamer. Daarop was de vriendin van de bewoner de straat opgerend en had om hulp geroepen. Omwonenden waarschuwden de politie. Die trof de verdachte in de woning aan; de bewoner, die licht gewond was aan zijn handen, hield hem onder controle. De verdachte is aangehouden. Wat er precies gebeurd is, wordt momenteel onderzocht. De aanleiding ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De bewoner deed aangifte. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: woninginbreker overlopen door bewonersDe politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak in De Keeringen. Zaterdag omstreeks 01.55 uur werden de bewoners wakkerf van gestommel in de huiskamer. Toen ze naar beneden gingen zagen ze dat er was ingebroken en de flatscreentelevisie was verdwenen. Ze liepen direct naar buiten en zagen op de Westermarwei een man hard wegrennen, komende uit de richting van de Haskerveldweg. Hij had op dat moment geen tv meer bij hem. De man wist te ontkomen. Het gaat om een blanke jongeman van ongeveer 18 jaar, 1,70 tot 1,75 m, lang, donkerblond kort haar en gekleed in een donkere jas met een reflecterende streep. De inbreker was via een raampje in de bijkeuken binnengekomen. De bewoner, een 31-jarkige man, deed aangifte. De tv is niet meer aangetroffen. Mogelijk is het apparaat verstopt of was de inbreker met meerderen.

Joure: vier aanhoudingen na openlijk geweldDe politie heeft zaterdag vier mannen van 19 en 20 jaar, allen uit Joure, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks  04.35 uur hoorden omwonenden dat er op de Sinnebuorren goederen vernield werden. Ze zagen een groepje jongelui met fietsen gooien. Ter plaatse trof de politie de vier verdachten en twee vernielde fietsen aan. De verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De politie onderzoekt nog of er meer zaken zijn vernield.

Leeuwarden: brand in woning, bewoners voor controle naar ziekenhuisDe politie heet zaterdag geassisteerd bij een woningbrand aan de Carolinenburg. Mogelijk door kortsluiting in de televisie was brand ontstaan in de huiskamer. De bewoners, twee volwassenen en twee kinderen van 14 en 19 jaar, warwen wakker geworden van de brandmelder en konden het pand verlaten. Wel hadden ze zoveel rook binnengekregen dat ze voor controle naar het ziekenhuis zijn gebracht. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Dokkum: politie houdt inbreker aanDe politie heeft zaterdag een 45-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van een inbraak in een benzinestation aan de Bocksmeulen. Omstreeks 05.45 uur ging het inbraakalarm af en getuigen zagen dat de inbreker in een auto wegreed. Er bleek een hoeveelheid rookwaar te zijn gestolen. De inbreker was binnengekomen nadat de voordeur was geforceerd. Door de politie werd direct een zoektocht in de omgeving van de inbraak ingesteld. Aanvankelijk werd niets aangetroffen. Omstreeks 06.30 uur werd de auto van de verdachte bij zijn woning aangetroffen. De verdachte bleek inmiddeels thuis; hij werd in de woning aangehouden. In het huis werd tevens een tas met een hoeveelheid rookwaar, vermoedelijk de buit, aangetroffen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

De Blesse: man rijdt door na ongeval met letselDe politie is op zoek naar de bestuurder van een wit bestelbusje, die op donderdag omstreeks 07.50 uur een aanrijding heeft gehad met een scooter op de Markeweg. Op dat moment reed een 17-jarige meisje uit De Blesse met haar scooter in de richting Oldemarkt. Ze wilde linksaf slaan en deed haar knipperlicht uit. Op dat moment werd ze ingehaald door de bestuurder van het bestelbusje en werd geraakt door het busje. Ze kwam ten val. Volgens het meisje stopte de bestuurder van het busje, controleerde eerst zijn eigen voertuig en vroeg vervolgens of het goed ging met haar. Toen zij ja knikte, ze was overigens duizelig, vertrok de man weer, terwijl het meisje, liggend op straat onder haar scooter, alleen achterbleef. Ze heeft zich onder behandeling gesteld van een arts. Daar werden diverse kneuzingen vastgesteld.

Fryslân: rijden onder invloedDe politie heeft vrijdagavond en –nacht bij diverse controles gehouden op het rijden onder invloed van alcohol. De grootste controle vond plaats in Sneek en omgeving, waar circa 1000 voertuigen werden gecontroleerd door circa 25 politiemedewerkers en ondersteuning van VVN. Tien  bestuurders, waaronder drie bromfietsers,  kregen een proces-verbaal. In geheel Fryslân werden 15 bestuurders betrapt. De bijzonderheden (achtereenvolgens datum en tijdstip, plaats van controle, verdachte, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):Zaterdag 01.00 uur, Bolswarderweg in Sneek, 48-jarige bestuurder van een personenauto uit Utrecht, 785 ug/l, rijbewijs ingevorderd.Zaterdag 01.20 uur, Koaikamp in Hurdegaryp, 55-jarige bestuurder van een bestelauto uit Hurdegaryp, 600 ug/l, rijbewijs ingevorderd. De verdachte was met zijn auto tegen twee gevels gereden en was vervolgens vertrokken. Hij werd in zijn woning aangetroffen. Zaterdag 02.30 uur, Oppenhuizerweg in Sneek, 42-jarige bestuurder van een personenauto uit Uitwellingerga, 665 ug/l, rijbewijs ingevorderd.Zaterdag 02.10 uur, Leeuwarderweg in Sneek, 21-jarige bestuurder van een bromfiets uit Sneek, 450 ug/l. De verdachte wilde tijdens de controle vluchten. Dat kon nog net verhinderd worden door hem bij zijn jas te pakken, waarna het met de politiemensen en de bromfiets in de bosjes belandde. Na een korte worsteling kan hij overmeesterd en aangehouden worden. Verdachte is na onderzoek niet in vrijheid gesteld omdat hij veelpleger is.Zaterdag 04.15 uur, Ureterpvallaat in Drachten, 34-jarige bestuurster van een bestelauto uit Appelscha. Van de verdachte is een bloedproef afgenomen omdat zij vermoedelijk drugs had gebruikt. Ook werd een kleine hoeveelheid drugs, vermoedelijk speed, XTC en weed, in haar auto aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek aangehouden.Alle verdachten hebben een rijverbod gekregen en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

112Fryslan