Fryslân, 15-11-2008 • Politieberichten van vrijdag 14 november 07.00 uur t/m zaterdag 15 november 11.00 uur.

Buitenpost: politie houdt vier jongeren aan na overlast met drugs
De politie heeft vrijdag 7 november op de Margrietstraat vier jongeren aangehouden op verdenking van drugsbezit. Het ging hier om een 18-jarige man, een 23-jarige man, een 17-jarige vrouw en een 18-jarige vrouw, allen uit Buitenpost. Op basis van meerdere overlastmeldingen over jeugd die drugs zouden gebruiken in een caravan achter een woning, heeft de politie een controle uitgevoerd. Van de negen jongeren die in de caravan aanwezig waren, werden bij vier drugs aangetroffen. De jongeren werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Alle verdachten bleken in het bezit te zijn van zakjes wiet en één verdachte had ook een kleine hoeveelheid speed bij zich. Tegen de jongeren is een proces-verbaal opgemaakt en de drugs zijn in beslag genomen.

Sint Annaparochie / Stiens: jongeren aangehouden met illegaal vuurwerk
De politie heeft de afgelopen dagen twee jongens aangehouden op verdenking van handel in en in het bezit zijn van illegaal vuurwerk. De politie was de jongeren op het spoor gekomen nadat op woensdag een melding binnen was gekomen dat bij een school in Sint Annaparochie een leerling met illegaal vuurwerk was betrapt. Na onderzoek werd hier een 12-jarige jongen uit Berlikum aangehouden op verdenking van handel in illegaal vuurwerk. Deze aanhouding leidde weer tot de aanhouding van een 17-jarige jongen uit Stiens. Bij deze jongen thuis werden 140 vlinderbommen en enkele nitraatbommen aangetroffen. Tegen de jongens is een proces-verbaal opgemaakt en het vuurwerk is in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt twee jonge winkeldievegges aan
De politie heeft vrijdagmiddag in samenwerking met beveiligingspersoneel in een winkel aan de Nieuwestad twee 14-jarige meisjes uit Marrum en Leeuwarden aangehouden. De twee hadden allerlei goederen, waaronder veel cosmetica, in de eigen jas en tas verstopt. Net toen ze op het punt stonden om de winkel te verlaten, werden ze aangehouden door het beveiligingspersoneel. Het duo werd vervolgens overgedragen aan de politie. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het politiebureau verlaten.

Wolvega: negeren gesloten verklaring
De politie heeft vrijdagmiddag een half uurtje gecontroleerd in de Van Harenstraat. In deze straat is een gesloten verklaring van kracht en daarom is het niet toegestaan om de straat in te rijden. Negen automobilisten deden dit toch en kregen vervolgens een bekeuring.

Nijehaske: rijbewijs ingevorderd na onveilig rijgedrag
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 34-jarige automobiliste uit Gorredijk ingevorderd na verkeersonveilig rijgedrag. Een vrachtwagenchauffeur reed over de A6 en zag voor hem een auto nog al slingeren en dat alles met zeer lage snelheden. Reden voor de chauffeur om direct de politie te waarschuwen. De agenten waren snel ter plaatse en gaven de bestuurster een stopteken. De vrouw reageerde hier echter niet op. Ook toen de agenten de zwaailichten en de sirene hadden aangezet, stopte de bestuurster nog niet. Ze verlaagde haar snelheid naar ongeveer 30 kilometer per uur. Dit leverde gevaarlijke situaties op. Uiteindelijk stopte de vrouw op de vluchtstrook. Een agent wilde haar aanspreken, maar ze weigerde haar autodeuren te openen. Hierop werd besloten om een autoruit in te slaan. De automobiliste werd uit de auto gehaald en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd haar rijbewijs ingevorderd. De vrouw maakte een zeer verwarde indruk. Na overleg met een GDD-arts werd de vrouw naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. Hier werd ze vervolgens opgenomen.

Beetsterzwaag: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagmiddag op het Kerkepad-Oost een 52-jarige automobiliste uit Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. Een getuige had gezien dat de vrouw met haar auto op de Hoofdstraat een geparkeerde auto had geraakt. Na de aanrijding reed de automobiliste door. Een getuige besloot om de vrouw te volgen en de politie te waarschuwen. Op aanwijzing van de getuige vonden de agenten de auto van de 52-jarige op het Kerkepad-Oost. Ook de verdachte werd in de nabije omgeving aangetroffen. Ze werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies ze 880 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur en proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de 52-jarige ingevorderd.

Kollum: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorstraat. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de kassa in de winkel werd een geldbedrag van enkele honderden euro’s weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 30-jarige inwoonster van Kollum aangifte.

Oentsjerk: amazone gewond na val van paard
De politie heeft vrijdagavond het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een manage aan de Sanjesreed. Een 36-jarige vrouw uit Wijnjewoude was tijdens het paardrijden van het paard gevallen. De amazone werd met letsel aan de rug per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan
De politie heeft vrijdagavond op het Zwitserswaltje een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man wat doelloos rondhing in een raamkozijn van een pand. Hij werd aangesproken door de agenten. Na controle bleek dat de man nog een boete van enkele honderden euro’s had openstaan. Aangezien de Drachtster deze niet kon betalen, werd hij aangehouden. Eenmaal aangekomen bij het politiebureau werd de verdacht gefouilleerd. In de sok van de 23-jarige vonden de agenten zes kleine zakjes met heroïne. De harddrugs werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Wergea: automobiliste de weg kwijt na gebruik GHB
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Warstienserdyk een 41-jarige automobiliste uit Leeuwarden aangehouden. Voorbijgangers hadden een auto langs de kant van de weg zien staan. Ze spraken de vrouw aan en omdat ze nogal een verwarde indruk maakte werd de politie gewaarschuwd. De agenten hadden het vermoeden dat de 41-jarige onder invloed van drugs verkeerde. De bestuurster verklaarde dat ze GHB had gebruikt en daardoor de weg was kwijt geraakt. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Hier kreeg ze een rijverbod van tien uur en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Burgum: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag nabij het politiebureau een 17-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden in het centrum van Burgum aangesproken door een voorbijganger. De voorbijganger had gezien dat er in een Schoolstraat een jongen in elkaar was geslagen. De agenten gingen naar de betreffende locatie en troffen daar het 16-jarige slachtoffer uit Garyp aan. Hij was geslagen en wilde graag aangifte doen. De jongen sprak met de agenten af dat hij naar het politiebureau zou fietsen. Net voor het politiebureau zag het slachtoffer één van zijn belagers fietsen. Op aanwijzing van de Garyper kon de 17-jarige worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor bezit van mes
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Voorstraat een 19-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het bezit van een mes. Surveillerende agenten werden aangesproken door een voorbijganger. Deze voorbijganger had gezien dat de 19-jarige een mes bij zich had. De agenten spraken de Harlinger aan. Hij was in het bezit van een groot vleesmes. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 19-jarige het bureau weer verlaten.

Dokkum: brand in kledingcontainer
De politie onderzoekt een brand in een ondergrondse kledingcontainer aan De Houtduif. Surveillerende agenten kregen een melding van een brandje in de container. Eenmaal ter plaatse kwamen er grote rookwolken uit de kledingcontainer. De brandweer kwam vervolgens ter plaatse en bluste het vuur. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Dokkum: politie houdt drie verdachten aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Keppelstraat een 18-jarige inwoner van Dokkum, een 20-jarige inwoner van Damwoude en een 23-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten zagen een 27-jarige inwoner van Dokkum met een bebloed gezicht tegen een gevel van een woning hangen. De drie verdachten stonden om het slachtoffer heen. De twee agenten gingen met de vier betrokken in gesprek. Al snel bleek dat het trio de 27-jarige had geslagen. Het slachtoffer deed aangifte, waarna de drie werden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een rode Fiat Multipla met kenteken 25-FP-GK. De auto werd in de nacht van vrijdag op zaterdag weggenomen bij een woning aan de Oude Trekweg. De 42-jarige eigenaar uit Harlingen had de auto niet afgesloten en de sleutels in het contact laten zitten. De 42-jarige heeft aangifte gedaan.

Lemmer: drie jongens vinden gestolen wieldoppen
De politie heeft in samenwerking met de 9-jarige Sjors Verweij uit Lemmer, de 11-jarige Jelmer Post uit Joure en de 11-jarige Bas Verweij uit Lemmer een grote partij gestolen wieldoppen teruggevonden. In de eerste drie weken van oktober werden er in Lemmer Noord van dertien auto’s de wieldoppen gestolen, zie ook de politieberichten van 4 oktober. De auto’s waren allemaal van het merk Volkswagen. Tijdens het spelen in het Lemsterbosje nabij de Bosruiter vonden de drie jongens een aantal wieldoppen. Deze wieldoppen werden vervolgens door de drie knapen naar het politiebureau gebracht. Toen de jongens later die week weer in het Lemsterbosje aan het spelen waren vonden ze weer een aantal wieldoppen. De speurneuzen gingen wederom naar het bureau om de doppen af te leveren. De agenten bedankten de jongens, waarna ze weer verder gingen spelen. De speurneuzen hadden blijkbaar de smaak goed te pakken, want uiteindelijk vonden ze nog een partij van maar liefst 21 wieldoppen. Ook deze werden natuurlijk weer naar het politiebureau gebracht. De drie jongens hebben van de politie een presentje gekregen voor het goede speurwerk. De gestolen wieldoppen gaan weer retour naar de rechtmatige eigenaren.

112Fryslan

})