Politieberichten Van: Vrijdag 13 Oktober 07.00 uur t/m Zaterdag 14 Oktober 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontrolesBureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 42 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: maandagmiddag op de N358 van Augustinusga naar Buitenpost, op woensdagavond op de N361 van Dokkum naar Leeuwarden en vrijdagochtend op de N354 van Jutrijp naar Woudsend. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Fryslân: Onderwerpen PlysjepostPolitie en justitie vragen in de uitzending van Plysjepost van dinsdag 17 oktober weer aandacht voor en hulp bij het oplossen van een aantal zaken. Daaronder het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 51-jarige inwoner van Haulerwijk en de gewapende overval op de ALDI in Sneek op donderdag 5 oktober jl. Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. De politie Fryslân rekent op de hulp van de inwoners van Fryslân.

Leeuwarden: politie lost autodiefstal opDe politie heeft donderdagmiddag een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het stelen van een auto. De man werd op de Anne Vondelingweg gecontroleerd. Hij reed in een gestolen auto en ook was hij niet in bezit van een geldig rijbewijs. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bekende hij dat hij de auto afgelopen maart in Wirdum had gestolen. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal is de Leeuwarder weer in vrijheid gesteld, dit in afwachting van verdere strafvervolging. De auto gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Drachten: aanrijding bromfietsersDe politie heeft vrijdagmorgen assistentie verleend bij een aanrijding tussen twee bromfietsers. De twee, een 20-jarige inwoner van Drachten en een 16-jarige inwoner van Nij Beets, waren op de Noorderhogeweg met elkaar in botsing gekomen. Ze werden beiden per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Daar bleek de bromfietser uit Drachten ongedeerd te zijn. De bromfietser uit Nij Beets had een gebroken pols en een hersenschudding.

Leeuwarden: inbraak schoolgebouwDe politie onderzoekt de inbraak in een schoolgebouw aan de Huizumerlaan. In de nacht van donderdag op vrijdag werd daar een computer weggenomen, nadat men binnen was gekomen via een vernield raam. Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Wolvega: dodelijk ongevalDe politie onderzoekt de toedracht van een ongeval op de Heerenveensweg, waarbij vrijdagmiddag een 76-jarige inwoner van Wolvega om het leven kwam. Het slachtoffer kwam door nog onbekende oorzaak met zijn fiets op genoemde weg in botsing met een landbouwvoertuig en overleed ter plaatse. Het landbouwvoertuig werd bestuurd door een 46-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf.

Sumar: eenzijdig ongeval met letselDe politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend bij een eenzijdig ongeval op de Lansbuorren. Een 24-jarige automobilist uit Rottevalle was daar dor nog onbekende oorzaak van de weg geraakt en tegen een boom gebotst. Hij moest door de brandweer uit zijn voertuig worden bevrijd. Hij bleek onder meer diverse fracturen te hebben opgelopen en werd per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: fietsster gewondDe politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een aanrijding tussen een personenauto en een fietsster op de Eeksweerd. De fietsster, een 75-jarige inwoonster van Leeuwarden, zag bij het oversteken van de rijbaan de personenauto over het hoofd. De bestuurder van deze auto, een 22-jarige plaatsgenot, kon niet meer op tijd stoppen. De vrouw kwam ten val en liep daarbij letsel op. Ze werd per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: aanhouding inbrekerDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van inbraak. De 47-jarige inwoonster van Leeuwarden had in haar woning aan de Oenemastate een haar onbekende man in haar woning overlopen, die vervolgens op een fiets was weggevlucht. Op grond van het opgegeven signalement werd de verdachte korte tijd later op de Wismastate aangehouden. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Drachten: aanhoudingDe politie heeft zaterdagmorgen vroeg een 41-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man werd door agenten op de Noordkade aangesproken omdat hij met een gevuld bierglas op straat stond. Toen hij daarop de inhoud van het glas in het gezicht van één van de agenten gooide, werd hij aangehouden. Omdat hij zich daarbij verzette, werd hij geboeid naar het politiebureau overgebracht. Daar werd hij ingesloten.

Leeuwarden: aanhoudingDe politie heft zaterdagmorgen vroeg een 40-jarige Leeuwarder aangehouden. Politieagenten troffen de man aan in de Doelsteeg na een melding dat er iemand daar fietsen vernielde. Aangezien hij   voldeed aan het opgegeven signalement, werd de Leeuwarder aangehouden. Omdat hij bovendien in het bezit bleek te zijn van een mes, werd behalve voor baldadigheid ook daarvoor proces verbaal tegen hem opgemaakt

Joure: vrouw gewond bij brand, politie houdt verdachten brandstichting aanDe politie onderzoekt een woningbrand aan De Waling Dijkstrastraat, waarbij de 78-jarige bewoonster gewond raakte. Zaterdag omstreeks 04.45 uur kwam er een melding van een omwonende binnen dat er een woningbrand in genoemde straat was. Toen brandweer en politie ter plaatse kwamen, bleken twee woningen in brand te staan. Omwonenden waren inmiddels al druk bezig bewoners van de brandende en omliggende panden te waarschuwen. De 78-jarige bewoonster werd door de brandweer uit de woning gehaald en moest met rookvergiftigingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen worden overgebracht. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat omliggende panden rook- en waterschade opliepen. Omdat niet uitgesloten kon worden dat er sprake was van brandstichting, en er kort daarvoor een coniferenbrand werd gemeld op de Bouwlust en een fietsenbrand op De Merk, heeft de politie onmiddellijk met verschillende eenheden de omgeving afgezocht. Die stuitten omstreeks 05.25 uur op twee verdachten, die op de fiets probeerden te vluchten toen ze de politie zagen. Ze werden op de Sluisdijk aangehouden. Beide mannen, een 26-jarige inwoner van Scharsterbrug en een 25-jarige inwoner van Joure, zijn op het politiebureau ingesloten voor nader verhoor.

Jirnsum: onder invloedDe politie hield vrijdagavond op de Douwematrjitte en 57-jarige automobilist uit Alkmaar aan, omdat hij onder invloed was. Op het bureau blies hij 645 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal, een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingevorderd

Leeuwarden: fietser gewondDe politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Tesselschadestraat, waarbij een 23-jarige fietsster uit Leeuwarden letsel opliep. De vrouw was tegen het portier van een auto gebotst, dat door de 58-jarige automobilist en plaatsgenoot werd geopend op het moment dat ze voorbij fietste. Het slachtoffer kwam daardoor ten val en verloor enige tijd het bewustzijn. Ze werd met een hoofdwond per ambulance naar het MCL vervoerd.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan