Fryslân, 14-06-2008 • Politieberichten van vrijdag 13 juni 07.00 uur t/m zaterdag 14 juni 07.00 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige man uit Assen. De man reed met zijn personenauto 131 kilometer per uur over de Kwellerweg. Daar is slechts 80 kilometer per uur toegestaan. Tegen de verdachte wordt ook proces-verbaal opgemaakt.  

Leeuwarden: brand

De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een brand in een in horecapand aan de Voorstreek. Er was door kortsluiting brand ontstaan in de aanbouw van het dak. De brandweer demonteerde een deel van  het dak en bluste de brand. 

Joure: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft vrijdagavond op de A7 nabij Joure het rijbewijs van ingevorderd van een 37-jarige automobilist uit Sneek. De man reed met zijn personenauto 187 kilometer per uur. Op de A7 is slechts 120 kilometer per uur toegestaan. 

Lemmer: diefstal auto

De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Seat Toledo met kenteken 33-HB-JG. De auto werd in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf een parkeerplaats aan de Steile Bank weggenomen. De 24-jarie eigenaar uit Lemmer deed aangifte. 

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor vernieling

De politie heeft vrijdagavond op het station van Harlingen een 13-jarige inwoonster van de stad aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat het meisje op het station van Franeker een ruit met een hockeystick had vernield. Hij waarschuwde vervolgens de politie. Omdat de politie beschikte over een goed signalement kon het meisje in Harlingen worden aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht ze het bureau verlaten. 

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor diefstal

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Houtdraaier een 39-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten zagen de man fietsen op het terrein van een bouwmarkt. Bij het zien van de agenten probeerde de Heerenveener er vandoor te gaan. Hij werd achterhaald en zijn fietstassen vonden de agenten een klinker. De verdachte verklaarde deze bij de bouwmarkt te hebben gestolen. Hierop werd de 39-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier verklaarde de man dat hij thuis nog veel meer stenen had liggen. Bij zijn woning aangekomen vonden de agenten ruim 150 stenen en 70 zakken potgrond, allen afkomstig van diefstal. De goederen werden in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 39-jarige het politiebureau verlaten. 

Heerenveen: rijden onder invloed van drugs

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Industrieweg een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Een automobilist had de politie gewaarschuwd omdat de Leeuwarder op de A32 de gehele rijbaan benutte. Een motoragent was snel ter plaatse en zag dat de 30-jarige nogal slingerde. Ondanks diverse stoptekens bleven de man  doorrijden. Uiteindelijk stopte de 30-jarige op de Industrieweg. De bestuurder werd aangesproken, maar hij weigerde zijn deur te openen. Nadat er meer agenten waren gearriveerd werd de verdachte uit zijn voertuig gehaald. Hiervoor moest eerst wel een autoruit worden ingeslagen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd bij hem een bloedproef afgenomen. Tevens kreeg hij een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. 

Joure: rijden onder invloed

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Woudfennen een 45-jarige automobilist uit Diever aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Een automobilist waarschuwde via 1-1-2 de politie omdat hij het vermoeden had dat de bestuurder uit Diever onder invloed van alcohol verkeerde. De getuige werd door de Meldkamer Fryslân doorgeschakeld naar de aanrijdende politieauto, zodat hij de exacte locatie kon doorgeven. Op de Woudfennen kreeg de 45-jarige een stopteken. Na controle werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 710 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.  

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor belediging

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oude Koemarkt een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging. De man stond voor een horecagelegenheid toen een motoragent passeerde. Hij beledigde de agent een aantal keren en werd vervolgens aangehouden. Een omstanders ging zich bemoeien met de aanhouding. Een van hen sloeg de agent hierbij hard op zijn helm. De portiers van horecagelegenheden op de Oude Koemarkt schoten direct de agent te hulp en hielden de omstanders op afstand. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.  

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit van mes

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Doelesteeg een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van een mes. De Leeuwarder wilde een horecagelegenheid binnengaan. Hij werd gecontroleerd door een portier. Uit één van zijn zakken kwam een mes te voorschijn. De 16-jarige werd aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. Het mes werd in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de jongen het bureau verlaten. 

Garyp: rijden onder invloed en verlaten plaats na ongeval

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige automobilist uit Garyp aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats na een ongeval. Een voorbijganger waarschuwde de politie omdat er op de Westerein een auto in de sloot lag. De agenten constateerden dat er niemand meer in het voertuig zat. Via kenteken kwamen de agenten als snel achter de gegevens van de mogelijke bestuurder. Hij werd op zijn huisadres opgezocht. Hier vonden de agenten de man in zijn bed. De Garyper verklaarde dat hij had gereden en met zijn auto in de sloot terecht was gekomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd de man voor nader onderzoek ingesloten. 

Joure: politie onderzoekt mishandeling

De politie onderzoekt de mishandeling van een 28-jarige inwoner van Joure. Een bewoner van een woning aan de Skou werd zaterdagochtend vroeg wakker van geschreeuw. Hij ging op onderzoek uit en vond in zijn tuin een hevig bloedende Jouster. De bewoner waarschuwde direct de politie. Het 28-jarige slachtoffer verklaarde dat eerder die nacht zijn jas was gestolen. Op weg naar huis zag hij iemand fietsen met mogelijk zijn jas aan. Hij sprak de jongen aan en al snel gingen zijn vrienden zich er mee bemoeien. De 28-jarige voelde zich bedreigd en probeerde er op zijn fiets vandoor te gaan. Op de Skou werd hij door drie jongens ingehaald. Er volgende een handgemeen, waarbij de Jouster letsel op liep. Via een aantal tuinen wist hij uiteindelijk te vluchten. Hier werd hij aangetroffen door de bewoner. De 28-jarige werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.  

Joure: inbraak in bedrijf

De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Marconiweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een geldkistje met daarin een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan. 

Kollum: politie houdt verdachte aan voor mishandeling

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Eskesstraat een 27-jarige inwoner van Kollum aangehouden. De man was uit een horecagelegenheid gezet omdat hij zich agressief gedroeg. Op straat ging de Kollumer echter door. Enkele omstanders probeerden de 27-jarige weer rustig te krijgen. Dit slaagde echter niet en één van de omstanders werd hij geschopt door de man. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan de knie. De politie kwam ter plaatse en hield de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan