Fryslân, 13-09-2008 • Politieberichten van vrijdag 12 september 07.00 uur t/m zaterdag 13 september 11.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Marrum: diefstal bedrijfsautoDe politie onderzoekt de diefstal van personenauto die heeft plaatsgevonden in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf een terrein aan de Hearrewei. Het betreft een witte Ford Transit (bedrijfsauto) met een rode achterzijde, met het kenteken VV-BH-84. Een 49-jarige man uit Hegebeintum deed aangifte.Sneek: diefstal van diverse spullen uit kleedkamerDe politie onderzoekt de diefstal van diverse spullen uit de kleedkamers van een sportcomplex aan de Thomas Zandstrastraat. Vrijdagochtend zijn tijdens gymlessen van leerlingen van het Bogerman College diverse spullen weggenomen. Gestolen zijn mobiele telefoons, portemonnee met bankpas, identiteitspapieren en twee mp3 spelers. Een 14-jarige jongen en een 16-jarig meisje uit Sneek, een 14-jarig meisje uit Rijs en een 15-jarige jongen uit Oudemirdum deden allen aangifte.

Jubbega: politie onderzoekt diefstal autoDe politie onderzoekt de diefstal van een grijze Volkswagen Passat TDI met het kenteken 17-HL-DD. De auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf een erf aan de Gorredijksterweg gestolen. Een 40-jarige vrouw uit Jubbega heeft aangifte gedaan.

Zurich: controle zwaar vervoerDe politie heeft vrijdag van 07.00 uur tot 15.00 uur een controle gehouden op zwaar vervoer. Tijdens de controle werden 48 vrachtwagens van de snelwegen rondom Zurich gehaald en door motoragenten naar de controleplaats gebracht. Dertien chauffeurs kregen een proces-verbaal, waarvan vier voor uitstekende onderdelen, vijf voor het ontbreken van het Eurovignet, drie voor een te zware lading en één keer voor het niet bezitten van een chauffeursdiploma. Daarnaast werden er ook diverse waarschuwingen uitgedeeld.

Heerenveen: fietsster gewond na valDe politie heeft vrijdagmiddag op de Oranje Nassaulaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 68-jarige fietsster uit Heerenveen gewond raakte. De vrouw stak de weg over en verleende hierbij geen voorrang aan een auto. Ze raakte de achterzijde van de auto en kwam ten val. De bestuurder van de auto heeft vermoedelijk niks van de aanrijding gemerkt en is doorgereden. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: fiets gestolen uit bergingDe politie onderzoekt de diefstal van een dure fiets uit de berging van een flat aan het Akkersplein. De 27-jarige eigenaresse wilde vrijdagmiddag haar berging openen, maar kreeg de deur niet openen. Er bleek een afgebroken sleutel in het slot te zitten. Twee agenten kwamen ter plaatse en met behulp van wat gereedschap werd de deur geopend. Toen werd direct duidelijk dat de fiets van de vrouw was gestolen. Ze heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: snelheidscontrole na klachtenDe politie heeft naar aanleiding van klachten van omwonenden vrijdagmiddag van 16.00 uur tot 18.00 uur op de Lekkumerweg op snelheid gecontroleerd. Tijdens de controle werden 21 bestuurders bekeurd. De hoogste gemeten snelheids was 103 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer per uur is toegestaan. Tevens werden nog twee bromfietsers bekeurd omdat de banden van de bromfietsen glad waren.

Ysbrechtum: politie onderzoekt gewapende overval op supermarktDe politie onderzoekt een gewapende overval op een supermarkt aan de Epemawei. Vrijdagmiddag stapte een nog onbekende jongen de winkel binnen. Op dat moment was alleen de eigenaar aanwezig in de zaak. Onder bedreiging van vermoedelijk een vuurwapen eiste de overvaller geld. De eigenaar was hiervan niet onder de indruk en zette de jongen uit zijn zaak. Zonder buit stapte hij op zijn bromfiets en reed vervolgens weg in de richting van Sneek. De politie werd niet direct gewaarschuwd, dit gebeurde pas nadat de eigenaar zijn verhaal vertelde aan een klant. Na de melding zochten diverse agenten in de omgeving naar de overvaller. Hij werd echter niet meer aangetroffen. Het betreft een jongen van 16 á 17 jaar en 1.70 meter lang. Tijdens de overval had hij een zwart met witte doek voor zijn mond en droeg daarbij ook nog een bromfiets helm.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandelingDe politie onderzoekt de mishandeling van een 54-jarige inwoner van Leeuwarden. De man wilde zijn auto vrijdagmiddag parkeren in zijn eigen parkeervak aan de Kloosterhof. Er bleek echter een andere auto te staan, die geen vergunning voor dit parkeervak had. De Leeuwarder besloot om zijn auto achter de al geparkeerde auto te zetten. Na ongeveer een uur hoorde hij lawaai vanuit de richting van zijn auto. Hij zag hoe een bestuurder zijn auto uit het parkeervak probeerde te krijgen. De 54-jarige liep op de bestuurder af en wilde verhaal gaan halen. De automobilist reageerde erg agressief en gaf de 54-jarige plotseling een karatetrap. Het slachtoffer liep hierbij letsel op zijn arm. De bestuurder ging er vervolgens met zijn auto vandoor. Het kenteken van de betreffende auto is inmiddels bij de politie bekend.

Drachten: politie houdt verdacht aan voor mishandeling agentDe politie heeft vrijdagavond op het Kiryat Onoplein een 18-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 15-jarige meisje uit Drachten was met haar fiets gevallen. Het ambulancepersoneel ontfermde zich over het slachtoffer en enkele agenten ondersteunden daarbij. Plotseling hoorden de hulpverleners luid geschreeuw. De 18-jarige wilde met het slachtoffer spreken. Hij maakte hierbij veel stampij. Een agente probeerde de man weg te duwen en werd vervolgens geslagen. De 18-jarige werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. De fietsster had geen noemenswaardig letsel opgelopen.

Haulerwijk: rijden onder invloed, auto in beslag genomenDe politie heeft vrijdagavond op de Dokter Beumerstraat een 19-jarige automobilist uit Haulerwijk betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder verklaarde geen rijbewijs te hebben. De verdachte werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 215 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Omdat de Haulerwijker al eerder was gepakt voor het rijden onder invloed van alcohol werd ook zijn auto in beslag genomen.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een 28-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De 28-jarige had in een horecagelegenheid zelf bier getapt en daarover ruzie gekregen met de eigenaar. De Drachtster werd naar buiten gewerkt en kreeg daar vervolgens weer ruzie met de eigenaar. Over en weer werd geslagen. De agenten waren inmiddels ter plaatse en wilden de 28-jarige aanspreken. Hij ging er echter vandoor. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De agenten vonden bij de man ook nog twee zakjes met vermoedelijk harddrugs.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandelingDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oostersingel een 42-jarige inwoner van Aldtsjerk aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een 57-jarige inwoner van Leeuwarden aangevallen. De aanleiding hiervoor is nog onbekend. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernielingDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuweweg een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen de man over het dak van een auto lopen. De verdachte werd direct aangehouden. Het dak van de auto was beschadigd. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandelingDe politie onderzoekt de mishandeling van een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. De man had volgens eigen zeggen in de Govert Flinkcstraat ruzie gekregen met een groepje mannen. Hij was daarbij gestoken met een mes in zijn rug. Het slachtoffer was onder invloed van alcohol en drugs en kon daarom geen goede verklaring afleggen. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft vrijdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in zes processen-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdagochtend, 00.05 uur, Stationsweg in Harlingen, een 38-jarige automobilist uit Hoogeveen, 580 ug/l;

Zaterdagochtend, 02.30 uur, ’t West in Donkerbroek, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Jubbega, 360 ug/l.

 

112Fryslan