Fryslân, 01-11-2008 • Politieberichten van vrijdag 31 oktober 07.00 uur t/m zaterdag 1 november 11.00 uur.


Leeuwarden: inbraak school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Johan de Walesstraat waarbij in de nacht van donderdag op vrijdag een laptop en een computerscherm werd weggenomen. Men is binnengekomen door het forceren van een zijdeur. Een 57-jarige man uit Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Leeuwarden: aanrijding bestelauto en fiets
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Leeuwerikstraat. Door nog onbekende oorzaak heeft daar een aanrijding plaatsgevonden tussen een bestelauto bestuurd door een 36-jarige man uit Cornjum en een 22-jarige fietsster uit Leeuwarden. De fietsster is met nog onbekend letstel per ambulance overgebracht naar Medisch Centrum Leeuwarden.

Winsum: aanrijding met vier betrokken voertuigen.
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Froonackerdyk waarbij viertal voertuigen betrokken waren. Een 41-jarige automobiliste uit Easterlittens stond voorgesorteerd om linksaf de Meamerterdyk op te rijden. Een vrachtauto, bestuurd door een 54-jarige man uit Haulerwijk, die achter aan de vrouw reed, zag dit te laat en botst op de achterzijde van de auto. Hierdoor belandt de auto van de vrouw op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer en wordt frontaal geraakt door een personenauto van een 35-jarige vrouw uit Minnertsga die over de rijbaan tolt en de zijkant van andere een personenauto van een 35-jarige vrouw uit Franeker raakt. Door de aanrijding werd de afslag Baard en Easterlittens afgesloten. De bestuurster uit Easterlittens is per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De andere betrokken bestuurders zijn door het ambulancepersoneel onderzocht maar hadden verder geen letsel waarbij een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk was. Bureau Verkeersongevallen Analyse is ter plaatse gekomen op de oorzaak van de aanrijding te onderzoeken en kaart te brengen.

Workum: gasexplosie verwoest twee woningen
Een gasexplosie heeft vrijdagmiddag voor verwoestende schade gezorgd aan een dubbele woning aan de Buterikkers in Workum. Om 17.25 uur werd melding gemaakt van een explosie waarbij een dubbele woning volledig ingestort was. Een meisje dat in een van de woningen verbleef is licht gewond ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis. De drie anderen die in de woning aanwezig waren konden het pand snel verlaten en bleven daarbij ongedeerd. In de andere getroffen woning waren ten tijde van de explosie geen personen thuis. In verband met de mogelijkheid van ontploffingsgevaar is de politie overgegaan tot de ontruiming van de omliggende huizen. Nadat dit gevaar was geweken en de gasleidingen bij de getroffen woningen waren afgekoppeld konden omwonenden weer terugkeren naar hun huis. De precieze oorzaak van de gasexplosie wordt onderzocht door de technische recherche. De betrokkenen bewoners worden door de gemeente Nijefurd opgevangen.

Workum: eenzijdige aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Ennigaburren. Een 30-jarige man uit Leeuwarden, rijdend in zijn bestelauto, was tegen de bovenrand van beton aangereden bij de onderdoorgang van de tunnel bij de brug aan de Ennigaburren, gereden. De bestuurder is met letsel aan zijn nek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: controle verkeer
De politie heeft vrijdagmiddag- en avond op de Drachtsterweg, Vrijheidsplein en op de Aldlansdyk verkeerscontroles gehouden. Hierbij werden 28 bekeuringen uitgeschreven wegens het niet stoppen voor rood licht. Daarnaast werd negen maal de mobiele telefoon vastgehouden tijdens het rijden. ’s Avonds werd een snelheidscontrole gehouden op de Aldlansdyk waarbij vijf bestuurders werden bekeurd voor het overtreden van de maximum snelheid. Met nog enkele andere overtredingen, waaronder het niet dragen van een gordel, werden in totaal 50 bekeuringen uitgeschreven.

Heerenveen: wisseltruc
De politie onderzoekt een wisseltruc die vrijdagmiddag rond 13.00 uur heeft plaatsgevonden op het Gashoudersplein in Heerenveen. De benadeelde, een 76-jarige man uit Heerenveen, werd gevraagd een euromunt te wisselen voor twee muntjes van vijftig eurocent. Deze kreeg hij maar wilde nog kleiner wisselen. De Heerenvener zocht om meer kleingeld. Na het wisselen ontdekte de man thuis dat hij een vijftig euro biljet mistte. De verdachte is weggelopen in de richting van Arqin. Het signalement van de verdacht is als volgt; een man in de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar, lengte 1.60 m en 1.65 m, getinte huidskleur, kort zwart haar, donkere ogen, droeg een donkere broek en een zwart lederen jack. Eerder die dag, omstreeks 12.00 uur is er in Lemmer dezelfde wisseltruc toegepast door een persoon die nagenoeg overeenkomt met het signalement van de verdachte in Heerenveen. In Lemmer bleef het echter bij een poging.

Sneek: aanrijding voorkomen tussen bromfietser en fiets
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op het Martiniplein. Op de kruising Martiniplein/Kerkgracht wilde een 15-jarige fietser uit Sneek linksaf slaan in de richting van de Kerkgracht. Vermoedelijk heeft de fietser niet zijn hand uitgestoken om aan te tonen dat hij van richting ging veranderen. Op het moment van afslaan werd de fietser aan zijn linkerzijde ingehaald door een 16-jarige bromfietsster uit Sneek, die door krachtig te remmen, een aanrijding kon voorkomen. Als gevolg van deze reactie is de bromfietsster ten val gekomen en met haar rug op de stoeprand terechtgekomen. Zij is met rugletsel overgebracht naar het Antonius Ziekenhuis.

De Knipe: aanrijding twee personenauto’s
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Meyerweg. Op de kruising met de Tramweg wilde een 24-jarige automobiliste uit Beetsterzwaag vermoedelijk te snel naar links en kwam in botsing met een auto, bestuurd door een 46-jarige vrouw uit Katlijk. De vrouw uit Katlijk is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen voor controle.

Stiens: eenzijdige aanrijding tegen verkeersbord
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdige aanrijding op de Hege Hearewei. Hierbij was een 28-jarige bestuurder van een scooter uit Burdaard tegen een verkeersbord aangereden. Vermoedelijk heeft de bestuurder niet de knik in de weg gemaakt en is gewoon rechtdoor gereden met als gevolg een aanrijding. De bestuurder is per ambulance met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sneek: aanrijding fietsster en auto
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Molenkrite. Een 7-jarige meisje uit Sneek stak met haar fiets de weg over waarbij een 38-jarige automobiliste net de weg opdraaide en kwamen hierdoor met elkaar in botsing. De fietsster is met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Surhuisterveen: bedreiging met vuurwapen
De politie onderzoekt een bedreiging met een vuurwapen door een nog onbekend persoon op de Nije Jirden. Vrijdagavond rond 21.30 uur stonden vier jongeren op de brug en zien iemand fietsen waar ze denken dat ze hem kennen. Ze roepen een naam maar het blijkt niet de persoon te zijn wie zij dachten. De persoon komt op hun af en begint gelijk agressief te reageren. Het gaat om een jongen van 16 a 17 jaar, die een hoofddeksel (een pet of muts) en een bomberjack droeg en reed op een lichte of grijze mountainbike. Vervolgens pakt deze jongen één van de jongens van het groepje bij de keel en probeert hem in het water te duwen. Vervolgens verdwijnt de verdachte weer en komt even later terug. Hij doet dan zijn bomberjack omhoog en de betrokkenen zien een vuurwapen of iets wat daarop lijkt. Vervolgens zien zij dat de jongen het wapen onder zijn jas vandaan haalt en het op hun richt. Kort hierna verdwijnt hij op zijn mountainbike. De politie wordt gealarmeerd. Na een grote zoekslag in en rondom Surhuisterveen is de verdachte jongen niet gevonden.

Eastermar: aanrijding paard en vrachtauto
De politie heeft vrijdag een aanrijding tussen een paard en een vrachtauto op de Skulenboargerwei afgehandeld. Op de kruising reed rond 15.00 uur een 17-jarige meisje uit Eastermar te paard met haar vriendin op de Piter Jehanneswei. Beide ruiters stonden te wachten om de Skulenboargerwei op te rijden, toen zij een vrachtwagen, bestuurd door 41-jarige man uit Leeuwarden, zagen naderen. Het paard van de 17-jarige meisje schrok hier zo van dat het onrustig werd en draaiende bewegingen maakte. Hierdoor kwam het paard met zijn achterzijde op de weg terecht. De vrachtwagen week een stukje uit naar links maar raakte het paard met de rechterachterzijde van het voertuig. De vrachtwagenchauffeur rijdt door. De ruitster heeft meteen de politie gebeld. Op aanwijzing van getuigen kon de vrachtwagenchauffeur achterhaald worden. De chauffeur verklaarde niets van de aanrijding gemerkt te hebben. Hij zag bij het naderen van de kruising het paard waarop hij is uitgeweken naar links. Na de passering zag hij in de spiegels dat het paard nog overeind stond en de ruitster nog op het paard zat. Hierop is hij doorgereden. Bij het lossen van zijn lading kwam hij erachter dat hij schade aan de rechterkant van zijn voertuig had. De chauffeur verklaarde niet bij stilgestaan te hebben dat deze schade verband zou hebben met het incident met het paard. Het paard had ten gevolge van de aanrijding dusdanig zwaar letsel opgelopen dat het noodzakelijk was het dier in te laten slapen. De bestuurder krijgt proces-verbaal opgemaakt voor een aanrijding met zware materiele schade en voor het verlaten van een plaats ongeval.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op meerdere plaatsen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In drie gevallen leidde dat tot invordering van het rijbewijs. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Vrijdag, 14.36 uur, Bovenweg in Koudum, 50-jarige man uit Koudum, 975 ug/l
Vrijdag, 20:35 uur, It Finlan in Akkrum, 57-jarige man uit Akkrum, 725 ug/l
Vrijdag, 22.35 uur, Zuideinde in Fochteloo, 52-jarige man uit Oosterwolde, 620 ug/l

112Fryslan