Fryslân, 08-10-2008 • Politieberichten van dinsdag 7 oktober 07.00 uur t/m woensdag 8 oktober 07.00 uur.

Leeuwarden: fietsers botsen
De politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een ongeval tussen twee fietsers op de Schrans. Een 12-jarige jongen uit Leeuwaren wilde oversteken. Hij ziet een auto naderen, wacht daarvoor en steekt dan over. Hij ziet daarbij over het hoofd dat vanachter de auto een 60-jarige vrouw uit Leeuwarden komt aanfietsen en rijdt haar aan. De jongen kan afstappen maar zijn stadsgenote komt ten val. Met letsel aan haar hoofd en heup is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De jongen, behoorlijk aangedaan, kwam met de schrik vrij.

Aldeboarn: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid
De politie heeft dinsdagmiddag op de Braksdyk een 44-jarige automobilist uit Hoornsterzwaag aangehouden. Het was de agenten bekend dat de man een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Toen ze hem toch zagen rijden, kreeg hij een stopteken. De bestuurder kreeg vervolgens een proces-verbaal.

Leeuwarden: automobilist met auto tegen garage
De politie heeft dinsdagmiddag hulp verleend na een eenzijdig ongeval op de Pier Panderstraat. Een 88-jarige automobilist was onwel geworden en vervolgens met zijn auto tegen een garage aangereden. Na controle bleek de bestuurder geen hartslag meer te hebben. De agenten begonnen dan ook direct met reanimeren. Dit werd vervolgens overgenomen door het ambulancepersoneel. De hartslag van het slachtoffer kwam terug en vervolgens werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Fryslân: snelheidscontroles naar aanleiding van klachten
De politie heeft dinsdag op verschillende locaties in de provincie naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Dinsdagochtend passeerden 758 bestuurders een snelheidscontrole op de Jousterweg in Oudehaske, waarvan er 231 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. Twee bestuurders reden hier zelfs 110 kilometer per uur. Diezelfde ochtend werd er ook op de Marwei in Delfstrahuizen en op de Hoofdweg in Echten gecontroleerd. Hier passeerden tijdens de twee controles in totaal 663 bestuurders, waarvan er 136 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was ook hier 110 kilometer per uur. Dinsdagmiddag werd met behulp van een lasergun op de Verbindingsweg in Ballum op Ameland gecontroleerd. Hier passeerde een 21-jarige Duitse automobilist uit Munster met 126 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. De bestuurder moest de boete van 250 euro direct betalen. Tenslotte werd er ’s avonds nog op de Aldlansdyk in Leeuwarden op snelheid gecontroleerd. Hier werden zes bekeuringen uitgeschreven voor een te hoge snelheid.

Leeuwarden: negeren gesloten verklaring
De politie heeft dinsdagmiddag van 16.00 uur tot 17.40 uur in de Coornhertstraat gecontroleerd op de naleving van de gesloten verklaring. De term ‘gesloten verklaring’ wil zeggen dat er een verbod geldt om de betrokken weg in te gaan of te gebruiken. Tien automobilisten deden dit toch en kregen daarom een bekeuring.

Doniaga A6: acht auto’s lopen schade op na klapband vrachtauto
De politie heeft dinsdagavond op de A6 nabij Doniaga een aanrijding afgehandeld, waarbij acht personenauto’s schade opliepen. Een vrachtauto kreeg een klapband, waardoor er meerdere onderdelen op de rijbaan terecht kwamen. Het achterop komende verkeer kon deze onderdelen niet meer ontwijken en maar liefst acht auto’s liepen schade op. De onderdelen zijn van de rijbaan gehaald zodat het overige verkeer er geen last meer van had. Een aantal beschadigde auto’s zijn door een sleepbedrijf weggesleept.

Oosterwolde: fietser wil naam niet geven
De politie heeft dinsdagavond op de Kuipenstreek een 17-jarige fietser uit Oosterwolde aangehouden. De jongen viel op omdat hij zonder verlichting fietste. Hij werd aangesproken door surveillerende agenten. De 17-jarige gaf duidelijk aan dat hij niets met de agenten te maken wilde hebben en besloot om door te fietsen. De agenten dwongen de jongen om te stoppen, waarna er wederom werd geprobeerd om een gesprek met hem te voeren. Wederom gaf hij aan dat hij niets met de agenten te maken wilde hebben. Toen de fietser om een identiteitsbewijs werd gevraagd, kon hij deze niet overhandigen. Gezien zijn recalcitrante gedrag werd de jongen overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn identiteit vastgesteld. Daarnaast kreeg hij twee bekeuringen voor het fietsen zonder verlichting en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Zijn vader heeft hem later die avond opgehaald.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in sportcomplex
De politie onderzoekt een inbraak in een sportcomplex aan de Groningerstraatweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. In het pand werd vervolgens een deur geforceerd om zo in de centrale hal te kunnen komen. De gehele balie werd overhoop gehaald, maar er werd zover bekend niets weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Oosterkade een 42-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. Agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. De bestuurder saboteerde tot zes keer toe overduidelijk de blaastest. De 42-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en proces-verbaal.

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan