Politieberichten Van: Dinsdag 7 November 07.00 uur t/m Woensdag 8 November 07.00 uur

Fryslân: executieactieDe politie Fryslân heeft maandag in de gemeenten Heerenveen, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-sleat een zogenaamde executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden een 53-jarige inwoner van Heerenveen en een 34-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. De inwoner van Heerenveen had nog gevangenisstraf van 14 dagen openstaan en de inwoner van Oosterwolde één van 20 dagen. Daarnaast werden verschillende mensen bezocht die nog een boete hadden openstaan. In totaal is er een bedrag van ongeveer 15500 euro aan openstaande boetes geïnd.

Dokkum: getuigen gezocht van aanrijdingDe politie zoekt getuigen van een aanrijding op dinsdagochtend omstreeks 08.00 uur op de Hantumerweg, waarbij een 12-jarige fietsster uit Hantumhuizen gewond raakte. Het meisje stak de Hantumerweg over en zag hierbij een auto vermoedelijk over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en meisje kwam met haar fiets ten val. De onbekend gebleven automobiliste, die in een kleine grijze auto reed, schold de fietsster uit en reed vervolgens door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Het meisje liep letsel op aan haar voet en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De bestuurder en eventuele getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Dokkum: bromfietser door politie aangehoudenDe politie heeft dinsdagmiddag in de Hoogstraat een 20-jarige bromfietser uit Dokkum aangehouden. Een agent zag de jongen zonder helm in het centrum van Dokkum rijden. Bij het zien van de politie ging hij er vandoor. In het Druivenstraatje gooide de bromfietser zijn brommer op de grond en ging er hardlopend vandoor. In de Hoogstraat struikelde hij en kwam ten val. Een omstander pakte de jongen vast en droeg hem over aan de politie. Op het politiebureau bleek na onderzoek dat de jongen niet beschikte over een geldig bromfietscertificaat. Ook bleek zijn brommer te veel vermogen te hebben. Na het opmaken van proces-verbaal mocht de Dokkumer het politiebureau verlaten.

Harlingen: vernielers van fietsen door politie aangehoudenDe politie heeft dinsdagavond op de Stationsweg drie jongens van 16 en 15 jaar uit Harlingen aangehouden op verdenking van het vernielen fietsen. Een getuige waarschuwde de politie toen hij zag dat de jongens tegen fietsen schopten. De politie was snel ter plaatse en na onderzoek bleek dat er van aantal fietsen de achterlichten en spatborden waren vernield. De drie jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en het opmaken van proces-verbaal mochten ze, na overleg met de ouders, het politiebureau verlaten.

Drachten: fietser gewond door aanrijdingDe politie heeft dinsdagavond geassisteerd bij een aanrijding op de Gauke Boelensstraat, waarbij een 80-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. De man fietste over de parallelweg van de Gauke Boelensstraat en wilde de hoofdrijbaan oversteken om de J.M. Houwenstraat in te rijden. Vanuit het centrum naderde een auto bestuurd door een 30-jarige inwoner van Drachten. De automobilist verklaarde dat hij plotseling een fietser zag oversteken. Ondanks krachtig remmen kon de bestuurder een aanrijding niet meer voorkomen. De 80-jarige man kwam ten val en is met letsel aan zijn ribben en onderbeen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Frieschepalen: automobilist na achtervolging door politie aangehoudenDe politie heeft dinsdagavond op de Haarsterreed een 48-jarige automobilist uit Siegerswoude aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten waren bezig met een alcoholcontrole in Siegerswoude en op het Foarwurk kreeg de bestuurder een stopteken. Ondanks lichtsignalen stopte de bestuurder niet. De politie zette direct de achtervolging in en via Marum ging het richting Frieschepalen. Net op het moment dat de agenten voor hun eigen  veiligheid de achtervolging wilden staken, de maximumsnelheid werd namelijk fors overschreden, verloor de bestuurder de macht over het stuur. In een bocht op de Haarsterreed ging de man rechtdoor en kwam met zijn auto tegen een boom tot stilstand. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 675 ug/l. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Joure A7: automobilist gewond bij eenzijdig ongvalDe politie heeft dinsdagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de A7 nabij Joure. Een 54-jarige automobilist uit Triemen schrok van een auto met een aanhangwagen die plotseling voor hem opdoemde. De man maakte een stuurcorrectie, verloor hierdoor de macht over het stuur en vloog met zijn auto enkele malen over de kop. Het personeel van de ambulance heeft de bestuurder ter plaatse kunnen behandelen.

Leeuwarden: inbraak in schoolDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een school aan de Esdoornstraat. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand is een beeldscherm van een computer weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan