Politieberichten Van Dinsdag 24 Oktober 07.00 uur t/m Woensdag 25 Oktober 07.00 uur

Noordoost-Fryslân: politie houdt executieactieDe politie Fryslân heeft maandag in de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Smallingerland en Opsterland een zogenaamde executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden 66 adressen bezocht. Bij zes adressen werd voor ongeveer 2500 euro aan openstaande boetes geïnd. Daarnaast werden er nog vijf vonnissen van de rechter uitgereikt en betekend. Er zijn tijdens deze actie geen aanhoudingen verricht.

Lippenhuizen: politie houdt fietsendief aanDe politie heeft dinsdagochtend vroeg in een woning aan de Butewei een 50-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een getuige had gezien dat de man bij een bushalte op de Trijehoek een afgesloten fiets achter in zijn bestelauto laadde. De getuige waarschuwde de politie. Na een korte zoekslag werd de auto van de verdachte, met daarin de afgesloten fiets, aangetroffen voor een woning op de Butewei. De verdachte bleek inmiddels in de woning te zitten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte dat hij op donderdag 19 oktober ook een fiets bij de bushalte op de Trijehoek had gestolen. Na het opmaken van een proces-verbaal is de man weer in vrijheid gesteld, dit in afwachting van verdere strafvervolging. 

Heerenveen: inbraak in bedrijfDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Burgemeester Falkenaweg. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werden onder andere enkele flatscreens weggenomen. Een 52-jarige inwoner van Heerenveen deed namens het bedrijf aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Noordwolde: politie zoekt slachtoffers van jonge insluipersDe politie zoekt slachtoffers van insluipingen in bejaardenwoningen in Drachten en Noordwolde. Maandagmiddag werden in Noordwolde twee jongens van 14 en 15 jaar uit Noordwolde en Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van insluiping in een bejaardenwoning op de Mandehof. Tijdens het verhoor verklaarde één van de verdachten dat hij, samen met één of mogelijk twee andere verdachten, ook in Drachten een aantal insluipingen in bejaardenwoningen had gepleegd. Om binnen te komen gebruikten de verdachten een smoes. De ene keer werd gevraagd of er van het toilet gebruik mocht worden gemaakt en in andere gevallen werd gevraagd of men mee wilde werken aan een interview voor een schoolopdracht. De buit bestond in veel gevallen uit kleine geldbedragen. Van de insluipingen in Drachten, en mogelijk ook van andere in Noordwolde, is door de slachtoffers geen aangifte gedaan. Gedupeerden worden dan ook opgeroepen om zich alsnog te melden bij de politie via 0900 – 8844. De twee verdachten zitten vast en worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie zet het onderzoek voort.

Zie ook de politieberichten van maandag 24 oktober

Dokkum: fietsster gewond door aanrijdingDe politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Rondweg-Noord, waarbij een 69-fiestster uit Dokkum gewond raakte. Een 17-jarige bromfietsster uit Morra reed over de parallelweg naast de Rondweg-Noord en wilde de fietsster inhalen. Net op dat moment sloeg de vrouw uit Dokkum linksaf en een aanrijding was het gevolg. De fietsster kwam ten val en liep letsel op aan haar hand en gebit. Ze heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen.

IJlst: man met invalidewagen te waterEen 83-jarige inwoner van IJlst raakte dinsdagmiddag door nog onbekende oorzaak met zijn invalidewagen te water. Door kordaat optreden van enkele omstanders kon erger worden voorkomen. Zij hielden het hoofd van het slachtoffer, die nog in de wagen zat, boven water en met behulp van een sjorband probeerden ze te voorkomen dat de invalidewagen  kon zinken. Agenten hebben met behulp van omstanders de man uit zijn benaderde positie bevrijd. Na controle door het ambulancepersoneel is het slachtoffer naar zijn huis gebracht.

Grou: politie houdt man na zware mishandelingDe politie heeft dinsdagmiddag op de Mr. P. Jelles Troelstrawei een 61-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had in een woning ruzie kregen met een 38-jarige inwoner van Grou. Over en weer vielen klappen. Tijdens vechtpartij pakte de verdachte een mes en stak daarmee de 38-jarige Grouster in zijn arm. Het slachtoffer kon ter plaatse worden behandeld door het ambulancepersoneel. De politie was inmiddels gewaarschuwd en die hield de 61-jarige Grouster aan. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Franeker: inbraak in winkelDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Julianastraat. Woensdagochtend vroeg kwam men binnen na het maken van een gat in een houtenmuur. Uit een kluis in een kantoor in het pand werd een bedrag van enkele duizenden euro’s weggenomen. Een 36-jarige inwoner van Broeksterwoude deed namens het winkelbedrijf aangifte.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan