Fryslân, 25-06-2008 • Politieberichten van dinsdag 24 juni 07.00 uur t/m woensdag 25 juni 07.00 uur

Heerenveen: politie zoekt getuigen brandstichtingDe politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een brandstichting in de nacht van zaterdag op zondag bij een woning aan de Reigerstraat. Rond 02.15 uur werden de bewoners wakker van een rooklucht in hun woning. De 42-jarige bewoner ontdekte dat de houten betimmering rond zijn brievenbus vlam had gevat en belde 1-1-2. De brandweer wist de brand snel te blussen na het verwijderen van de houten betimmering en kon daarmee voorkomen dat de brand zich naar andere woningen uitbreidde. In verband met de rookontwikkeling moesten de bewoners van een naastgelegen woning hun huis tijdelijk verlaten. De bewoners van de woning waar de brand was begonnen hadden rook ingeademd en werden ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht en behandeld. Aangezien hier waarschijnlijk sprake is geweest van brandstichting, wil de politie graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij worden verzocht via 0900 8844 contact op te nemen. Onderzocht wordt of deze zaak in verband staat met de brandstichting in een brievenbus in dezelfde nacht. De bewoonster van een woning aan de Wulpstraat ontdekte zondagochtend en gedeeltelijk uitgebrande toiletrol in de brievenbus van haar voordeur. De schade bleef hier gelukkig beperkt tot roetaanslag. Leeuwarden: fietser gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag op de Carel van Manderstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 75-jarige fietser uit Leeuwarden  gewond raakte. Een 56-jarige automobilist uit Leeuwarden had net zijn voertuig geparkeerd en stapte uit. Hij raakte hierbij de 75-jarige fietser die net passeerde. Het slachtoffer kwam ten val en liep hierbij hoofdletsel op. De Leeuwarder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Buitenpost: winkeldief aangehoudenDe politie heeft dinsdagmiddag in een supermarkt aan de Christinastraat een 37-jarige winkeldief uit Drachten overgenomen van het winkelpersoneel. De medewerkers van de winkel hadden gezien dat de man met een volle kar met boodschappen via de ingang naar buiten liep. Hij passeerde de kassa dus niet. De 37-jarige werd aangehouden door één van de medewerkers. De politie werd vervolgens gewaarschuwd, waarna de Drachtster werd overgedragen. De man werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 37-jarige het bureau weer verlaten.

Beetgumermolen: automobiliste gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag op de Langestraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 25-jarige automobiliste Menaldum gewond raakte. De vrouw raakte met haar auto door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft. Uit tegenovergestelde richting naderde net een 23-jarige automobilist uit Berlikum. De bestuurder kon de vrouw niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De 25-jarige vrouw werd met letsel aan haar schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De man kwam met de schrik vrij.

Rinsumageest: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft dinsdagmiddag op de Klaarkampsterweg het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit Obdam ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 132 kilometer per uur, terwijl op deze weg 60 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd ook de auto van de 36-jarige man inbeslaggenomen gezien de overtreding van meer dan 100% en de drukte van met name het landbouwverkeer en fietsers op deze weg.

Hallum: scooter inbeslaggenomen na forse snelheidsovertredingDe politie heeft dinsdagmiddag op Doniaweg de scooter van een 17-jarige inwoner van Hallum inbeslaggenomen na een forse snelheidsovertreding De bestuurder viel op omdat hij met een grote snelheid over de Ljouwerterdyk reed. Na een achtervolging, waarbij een snelheid van 97 kilometer per uur werd bereikt, kon de 17-jarige uiteindelijk aan de kant van de weg worden gezet. Naast een proces-verbaal werd tevens zijn scooter inbeslaggenomen.

Sumar: motorrijdster gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft dinsdagavond op de Greate Buorren een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 44-jarige motorrijdster uit Hurdegaryp gewond raakte. De vrouw raakte in een bocht de macht over het stuur kwijt. Ze kwam in de berm terecht en raakte hierbij een stompje van een eerder omver gereden lantaarnpaal. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan haar been en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor brandstichtingDe politie heeft dinsdagavond op de Omweg een 12-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van brandstichting. Op een terrein aan De Omweg lag een grote partij gras en balen hooi opgeslagen. De jongen had één van de balen in brand gestoken. Toen de 12-jarige het vuur niet uit kon krijgen, waarschuwde hij zelf de brandweer. De Heerenveense brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een shovel om het gras uit elkaar te halen. De 12-jarige werd overgebracht naar het politiebureau. Na een goed gesprek mocht hij het bureau verlaten.

Harkema: motorrijder gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft dinsdagavond op de Betonwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 42-jarige motorrijder uit Kornhorn gewond raakte. De man had een black-out gekregen en was vervolgens met zijn motor onderuit gegaan. Hij liep daarbij letsel op aan zijn arm en been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Hommerts: inbraak in tankstationDe politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan de Jeltewei. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een kluis met daarin een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 41-jarige inwoner van Hommerts aangifte.

112Fryslan