Politieberichten Van: Dinsdag 23 Januari 07.00 uur t/m Woensdag 24 Januari 07.00 uur

Grou: politie houdt drie jongens aan voor diefstal auto-emblemenDe politie heeft drie jongens van 15,15 en 18 jaar uit de gemeente Boarnsterhim aangehouden op verdenking van het stelen van een groot aantal auto-emblemen in de gemeente Boarnsterhim. In de periode van het voorjaar 2006 tot december 2006 werden in de dorpen Grou, Jirnsum, Aldeboarn en Akkrum een groot aantal emblemen van geparkeerde auto’s weggenomen. Na uitgebreid onderzoek kon de politie in tweede week van januari drie verdachten van 15, 15 en 18 jaar aanhouden. Tijdens het verhoor bekenden de jongens dat zij opereerden in wisselende samenstelling en dat ze vooral in de avonduren op pad gingen om emblemen van auto’s weg te nemen. De emblemen werden verwijderd met behulp van een schroevendraaier, waardoor in veel gevallen lakschade aan de auto ontstond. In een woning van één van de verdachten werden 61 emblemen van verschillende  automerken aangetroffen Alle emblemen zijn in beslaggenomen. Tien gedupeerde autobezitters hebben reeds aangifte gedaan. Mogelijk dat zich nu nog meer benadeelden melden bij de politie. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie het politiebureau verlaten, dit in afwachting van verdere strafvervolging. Meer aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten.

Zweins: politie zoekt veroorzaker ongevalDe politie zoekt de veroorzaker van een ongeval op de Rijksstraatweg. Dinsdagochtend fietste een 48-jarige inwoner van Franeker over het fietspad naast de Rijksstraatweg in de richting van Dronrijp. De man kwam een groepje fietsende scholieren tegen. Uit deze groep kwam een onbekende fietser, die geen licht voerde, op het gedeelte van het fietspad waar de inwoner van Franeker fietste. De man moest uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en belandde uiteindelijk in de sloot. De politie komt graag in contact met de fietser of met getuigen van dit ongeval. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Akkrum: politie onderzoekt inbraken in drie bedrijvenDe politie stelt een onderzoek in naar inbraken in drie bedrijven aan de Ulbe Twijnstrawei. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men bij alle drie bedrijven binnen na het forceren van een deur. Uiteindelijk werd er bij één onderneming een geldbedrag weggenomen. De gedupeerden hebben aangifte gedaan. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Hallum: politie rolt hennepkwekerij opDe politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Langebuorren een hennepkwekerij opgerold, waarbij een 37-jarige inwoonster van Wijdenes en een 38-jarige inwoner van Amsterdam werden aangehouden. Na een tip werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. Op de bovenverdieping van de woning werden twee hennepplantages ontdekt. Aangezien alle planten waren verwijderd werd de woning aan grondige inspectie onderworpen. Achter een wand vonden agenten drie vuilniszakken met henneptoppen. De apparatuur en henneptoppen werd in beslaggenomen en vernietigd. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: snelheidscontrolesDe politie heeft dinsdag in Engwierum, Damwoude en Dokkum snelheidscontroles gehouden op vijftig-kilometerwegen.’s Ochtends werden er op de Dodingawei in Engwierum en op de Doniaweg in Damwoude 935 voertuigen gecontroleerd. Tijdens deze twee controles werden 51 bestuurders bekeurd omdat ze zich niet hielden aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. ’s Middags controleerde de politie op de Holwerderweg in Dokkum 753 voertuigen. Hier werden 102 bestuurders bekeurd.

Heerenveen: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan het Breedpad. Tussen dinsdagochtend en dinsdagavond kwam men vermoedelijk binnen door het hengelen. Uit de woning werd een computer weggenomen. De 27-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Heliconweg, waarbij een 14-jarige fietsster uit Dronrijp gewond raakte. Het meisje zag bij het oversteken van de Heliconweg een passerende auto over het hoofd. De 30-jarige automobilist uit Grou kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de fietsster. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: mannen aangehouden na bezit harddrugsDe politie heeft dinsdagmiddag in de Van Cronenburgstraat een 56-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man werd op grond van de Opiumweg gecontroleerd. Bij de controle werden twee bolletjes met cocaïne en heroïne aangetroffen. De verdachte verklaarde dat hij de drugs in een woning aan de Van Cronenburgstraat had gekocht. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de woning te controleren op de aanwezigheid van drugs. In de woning werd een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij was in het bezit van twee bolletjes met cocaïne en heroïne. Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, die naast de Sneker liep, werd ook gecontroleerd. Hij was niet in het bezit van drugs, maar de man moest nog wel een gevangenisstraf van 26 dagen uitzitten. Daarom werd ook hij overgebracht naar het politiebureau. De drie verdachten zijn ingesloten.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Speenkruid. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden onder andere een dvd-speler, sieraden en een bankpasje weggenomen. De 33-jarige bewoner deed aangifte.

Wolvega: inbraak in winkelDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Van Harenstraat. Woensdagochtend vroeg kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden een aantal mobiele telefoons weggenomen. Een getuige was wakker geworden van het inbraakalarm van de winkel. Toen hij naar buiten keek zag hij een auto voor de winkel staan. De politie werd gewaarschuwd, maar ondanks een grote zoektocht werd niemand meer aangetroffen. Een 34-jarige inwoner van Steenwijk deed namens de winkel aangifte.

 

112Fryslan

})